ÎPS Teodosie, îndemn către credincioși

Foto FB Arhiepiscopia Tomisului

ÎPS Teodosie se adresează credincioșilor cu un îndemn la post și rugăciune  ”pentru recunoașterea adevărului istoric” al Mitropoliei Tomisului la Sfântul Sinod.  

Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că, săptămâna viitoare, în zilele de miercuri, joi și vineri, credincioșii pot ține, dacă vor, post și rugăciune cât mai intensă pentru un adevăr istoric: reactivarea Mitropoliei Tomisului.

Întrebat de un credincios,  dacă poate institui o zi de rugăciune în toată Arhiepiscopia Tomisului 

„Sigur, să ne rugăm, iată, săptămâna viitoare va fi pecetluirea, dacă va fi, dacă nu, când vrea bunul Dumnezeu. Noi am făcut demersurile care se cuveneau că nu puteam să nu le facem, având un adevăr atât de evident și atât de necesar de pus în realitate, sigur că să ne rugăm cu toții.

Și iată, miercurea și vinerea viitoare, chiar și joi să ținem post, miercuri, joi și vineri, săptămâna viitoare, să avem post și rugăciune cât mai intensă pentru această dorință a dumneavoastră, atât de justificată.

Sigur că eu nu pot să strig atât de tare ca și cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu.

E o evidență a istoriei, un drept al frățiilor voastre care locuiți aici și această necesitate o evidențiază românii din toată țara și din diaspora.

Eu sunt mereu atenționat să fac ceva să fie pusă istoria Dobrogei și Biserica Tomitană în evidență.

Sigur, Dumnezeu dacă ne rugăm, El ne va ajuta și în El am nădejdea!”, a conchis Înaltul Ierarh.

Citeste si

Reactivarea Mitropoliei Tomisului. Cererea a ajuns la PF Daniel

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

10 Comentarii

 1. Mda.. E clar.. Dobroge nu a fost și nu este romania..Ăștia vor să se rupă,.clar.. Și prea bine o fac..Ortodoxia e doar o unealtă..

 2. Din nou marele Duhovnic al romanilor ortodocsi face marea diferenta dintre el si slujbasii cu limba dulce din BOR.In iresponsabilitatea lor acestia imping lucrurile prea departe si pot produce o schisma in Biserica Nationala. De ce se opune Daniel cu atata inversunare unei reparatii istorice pe care toti romanii ortodocsi adevarati o vor? Sa iasa personal in fata tarii si sa explice motivele refuzului sau.

 3. nu ”baga” zazanie, parca in Ardeal nu facut Mitropolia Clujului care s-a separat de cea a Ardealului si mai e una a Banatului…

 4. Mitropolia de la Cluj infiintata in 2005 s-a facut la ordinul baietilor clujeni spargandu-se Mitropolia istorica a Ardealului cu sediul la Sibiu. Adica ce, Clujul baietilor lui Imre sa nu aibe o mitropolie? Dar pentru ca IPS Teodosie nu este omul securitatii asa cum este pictat zilnic de propaganda securista iata ca la Constanta nu se poate face acelasi lucru desi acolo s-ar proceda legal istoric. Iar un mic judet de kko ca Salajul securistilor si-a tras Episcopie in timp ce altor judete cu numeroase manastiri si biserici istorice li se refuza acest lucru.

 5. Mitropolia Dobrogei se va infiinta dupa ce Toiagul va cadea din mana lui Ciobotea.

 6. Teodosie nu e cu Sistemul si atunci Sistemul nu ingaduie razvratitii. Dar oare Sistemul o sa fie vreodata macar cu Dumnezeu? Ce este stabilit se intampla ca atare, nici Sistemul nu se poate opune. Au incercat si altii in istorie si au primit ce li s-a cuvenit.
  Teodosie Viitorul Patriarh! Asa sa ajute Bunul Dumnezeu!

 7. Dobrogea … este taramul mentiont de catre Arctinos/(775-741 BC).
  Dobrogea … este taramul primei asezari geto-dacice mentionate in ISTORIA noastra (cetatea Orgame/Jurilovca de astazi), mentionata de catre Hecateu/(550-470 BC).
  Dobrogea … este taramul de bastina a lui Zamolxis (ZEUL geto-dacic al CUNOASTERII UMANE si al NEMURIRII)/550 BC.
  Dobrogea … este taramul lui Burebista (BASILEUL geto-dacic)/(80-44 BC).
  Dobrogea … este taramul getic pe care a fost exilat (in orasul Tomis) poetul latin Ovidiu/(8-17 AD).
  Dobrogea … este taramul geto-dacic pe care a fost constituita prima Mitropolie de pe la noi /Mitropolia Tomisului infiintata in ani 381 AD (odata cu participarea Episcopului Gheronție la Sinodul II Ecumenic, care a dus la înființarea Mitropoliei Scythiai, cu reședința la Tomis. Pentru a putea înființa această Mitropolie, împăratul Teodosie cel Mare/(347-395 AD) a trecut sub jurisdicția Tomisului, trei scaune arhierești din afara provinciei. Astfel, la sfârșitul secolului al IV-lea Mitropolia Scytiei se întinde pe malul Mării Negre, din Peninsula Crimeea, până in zona orașului Varna de astăzi, regăsită în documentele istorice și denumirea „Eparhia litoralului Marii Negre”).
  Dobrogea … este taramul daco-roman si românesc pe care a fiintat Mitropolie a Tomisului/(383-518 AD), mutata (in vremea migratiilor) ca Mitropolie în oraşul Vicina din insula dunăreană Păcuiul lui Soare/post 518 AD, unde a dăinuit până în anul 1359, când Mitropolitul din Vicina, Iachint (d. 1372), a fost ales Mitropolit al Țării Românești cu sediul la Curtea de Argeş.

  ASTFEL … Dobrogea este unul dintre cele mai STRAVECHI si TRADITIONALE taramuri ale GETO-DACILOR, DACO-ROMANILOR si ROMÂNIILOR/(MENTIONAT dpv. DOCUMENTAR din anii 750 BC si pana ASTAZI) !

 8. NOI, PAMANTENII cei STRAVECHI si MAJORITARI (90%) de pe acest TARAM actual ROMÂNESC, suntem GETO-DACII cei PALEO-CRESTINI de rit APOSTOLIC/50 AD (Sf. Ap. Andrei), DACO-ROMANII cei CRESTINI de rit Imperial ROMAN de Rasarit/325 AD (Imparatul ROMAN Constantin DACUL, la Conciliul de la Niceea), RAMASI ulterior ROMÂNI de rit CRESTIN-ortodox ROMANO-BIZANTIN/1054 AD (dupa Marea Schisma).

  PS. Cu ce ne sunt ‘superiori’ SCHIMATICII cei ‘catolici’, PAGANII cei care s-au ‘crestinat’ post 1000 AD ? SUNT doar mult INFERIORI (dpv. religios) NEAMULUI nostru cel STRAVECHI de rit CRESTIN de pe acest TARAM !

 9. NOI, PAMANTENII cei STRAVECHI si MAJORITARI (90%) de pe acest TARAM actual ROMÂNESC, suntem GETO-DACII cei PALEO-CRESTINI de rit APOSTOLIC/50 AD (Sf. Ap. Andrei), DACO-ROMANII cei CRESTINI de rit Imperial ROMAN de Rasarit/325 AD (Imparatul ROMAN Constantin DACUL, la Conciliul de la Niceea), RAMASI ulterior ROMÂNI de rit CRESTIN-ortodox ROMANO-BIZANTIN/1054 AD (dupa Marea Schisma).

  PS. Cu ce ne sunt ‘superiori’ SCHIMATICII/minoritarii cei ‘catolici’, PAGANII cei care s-au ‘crestinat’ post 1000 AD ? SUNT doar mult INFERIORI (dpv. religios) NEAMULUI nostru cel STRAVECHI de rit CRESTIN de pe acest TARAM !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.