Iranienii, furioși după anunţul autorităţilor

A woman wearing a chador holds a smartphone while walking along a street in Tehran, Iran, on Wednesday, Aug. 26, 2015. The nuclear agreement between Iran and global powers has eased the Islamic Republic's isolation, which intensified under former President Mahmoud Ahmadinejad. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

UPDATE Grupuri de protestatari au cerut, sâmbătă seară, demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, după ce autorităţile de la Teheran au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean,.

Protestatarii s-au adunat în mai multe zone din Teheran, scandând „Moarte mincinoşilor” şi cerând demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Autorităţile iraniene intervin pentru dispersarea protestatarilor.

Condoleanțele transmise de liderul suprem și președintele Hassan Rouhani nu au reușit să-i calmeze pe iranienii supărați, care au folosit mijloacele social media pentru a-și exprima indignarea față de stabilirea ascunderii adevărului.

„Este o tragedie națională. Modul în care a fost tratat și anunțat de către autorități a fost și mai tragic”, a declarat Ali Ansari, un cleric moderat, potrivit agenției de știri semi-oficiale din Iran, ILNA.

Mulți iranieni au întrebat de ce autoritățile nu au închis aeroportul din Teheran și spațiul aerian al țării într-un moment în care ar fi fost în alertă după atacul cu rachete.

„Au fost atât de atenți să nu ucidă niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar nu au închis aeroportul? Acest lucru arată cât de mult se îngrijește acest regim de iranieni”, a spus prin telefon Mira Sedaghati din Teheran.
„Fara intentie? Ce înseamnă? Aceștia au ascuns această uriașă veste tragică de zile întregi doar pentru a jeli pentru Soleimani. Rușine să vă fie”, a spus Reza Ghadyani, din orașul Tabriz.

Unii iranieni au cerut demisia funcționarilor, respingându-le scuzele.
„V-ați răzbunat de iranieni”, a replicat Ahmad Batebi pe contul său de Twitter, ca răspuns la mesajul lui Rouhani care a spus că „Republica Islamică Iran regretă profund această greșeală catastrofală”.
„Numai resemnare”, a postat Sadeq pe contul său de Twitter.

Într-un mesaj pe Twitter, sâmbătă, ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, a aruncat o parte din vina pentru catastrofa aviatică asupra a ceea ce el a numit aventurism american.
„Este capătul liniei, domnule ministru! Ai stricat totul!”, i-a răspuns Bita Razaqi.

Timp de mai multe zile, Iranul a negat acuzațiile Occidentului privind responsabilitatea prăbușirii aeronavei, miercuri, la scurt timp după decolarea din Teheran, în care au murit toate cele 176 de persoane aflate la bord.

Autoritățile au anunţat sâmbătă că atacul aerian a fost lansat din greșeală, în timp ce se aflau în alertă în urma atacurilor cu rachete asupra țintelor americane din Irak.

Potrivit ministerului ucrainean de Externe, victimele accidentului iranian sunt:
82 de persoane de naționalitate iraniană, 63 de persoane de naționalitate canadiană, 11 persoane de naționalitate ucraineană, dintre care 9 membri ai echipajului, 10 persoane de naționalitate suedeză, 4 persoane de naționalitate afgană, 3 persoane de naționalitate germană și alți 3 britanici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Foarte ciudat…dupa doborarea avionului americanii nu au mai bombardat Teheranu.

  2. Adversarii lor, stapanii nostri, au invetat denumirea de victime colaterale si in cazurile in care sunt provocate de ei nu se mai agita nimeni.

  3. Nebunia leaderilor politici,inconstienta unor factori de decizie civili,ura oamenilor contra oamenilor care domneste de cand lumea,se transforma in tragedii. Aceasta tragedie se alatura altora.
    – 3 iulie 1988-un avion de linie aerian este doborat in Golful Persic de o nava militara de SUA 290 de morti, din care 66 copii;(in 1996 SUA accepta sa plateasca Iranului 130 milioane $ indemnizatie);
    – 1 septembrie 1983 -un avion de linie coreean pleaca din Alaska, survoleaza teritoriul sovietic,296 de morti din carw 10 canadieni;
    – 17 iulie 1996 un avion american al TWA este doborat la New York; desi circula o fotografie cu o racheta militara pe cerul newyorchez, nimeni nu a spus , in afara de legende, nimic;
    – 17 iulie 2014 un avion malaiezian este lovit in zbor, 298 de morti , nimeni nu stie nimic;mai tarziu 3 rusi si un ucrainean sunt acuzati ca au transportat racheta in conflictul ucriono-separatist;
    Cine stie cate mii de oameni nevinovati vor muri din cauza unor nebuni care ne guverneaza?

  4. @Ceva ciudat : Ceva ciudat este ca te-ai gandit ca este ,, Foarte ciudat…dupa doborarea avionului americanii nu au mai bombardat Teheranu.”. Mai mult decat ciudat !

  5. Nu-i nimic ciudat, nu a fost niciun american în avion.

    Asteptati postacilor sa se publice lista pasagerilor si mai apoi comentati. A fost cineva în avion care trebuia sa nu ajunga la destinatie.

  6. Spionii au nume si nationalitati false…foarte ciudat…dar adevarat.

  7. Prin asasinarea generalului iranian, de catre bratul inarmat al  ocultei iudeomasonice, antihristii occidentului „civilizat” si…plin de „valori”, vor sa demonstreze ca  detin controlul total si global oriunde in  lume si vor sa transmita mesajul ca nimeni sa nu mai  joace altfel decat dupa cum canta oculta si nimeni sa nu mai indrazneasca sa se ridice impotriva ocupantului, impotriva multinationalelor si corporatiilor care-i jefuieste resursele, fie ca e „partener” strategic, fie ca-i  aduce „democracy”,  daca nu vrea sa fie eliminat cu drona sau cu…”justitea” independenta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.