Iluzie cu distribuție de zile mari

Ironia salvărilor

La Teatrul Naţional din Bucureşti se joacă teatru contemporan

După ce la finele săptămânii trecute au fost prezentate, în avanpremieră, primele spectacole cu „Orchestra Titanic“ de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, primul spectacol lansat în anul 2018 de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, azi și mâine sunt anunțate reprezentațiile ce definesc premiera oficială a montării.

Spectacolele din 16 și 17 ianuarie, de la ora 20.00, din Sala Pictura, vor avea loc în prezenţa autorului. „Cu acest spectacol, TNB continuă preocuparea pentru zona balcanică, un spaţiu atât de special şi atât de ofertant dramatic, iar regizorul, fin observator al acestui spaţiu, ne invită, într-o companie excepţională, distribuţia care îi dă viaţă scenică, la o poveste aflată la graniţa dintre real şi oniric“, arată un text conceput de reprezentanții instituției de la Piața Universității. Claudiu Bleonț, Mihai Constantin, Mihai Călin, Richard Bovnoczki și Tania Popa sunt protagoniștii evenimentului care aduce în România o piesă care s-a bucurat deja de 30 de montări în toată lumea. „Orchestra Titanic“ este o comedie filosofică și absurdă despre dorința de evadare în iluzie.

Felix Alexa creează un univers de un realism magic, potențat și de decorul Andradei Chiriac. „În «Orchestra Titanic», patru personaje aflate într-o gară părăsită și distrusă, o imagine a singurătății și ratării fiecăruia dintre ei, repetă la nesfârșit un posibil scenariu al salvării din această existență lipsită de sens. Ei, de fapt, repetă propria piesă scurtă, cu final previzibil, intrând într-o iluzie pe care și-o alimentează jucând teatru. Un teatru văzut ca o salvare posibilă din monotonia unei vieți ratate, un teatru ce le poate da, fie și pentru scurt timp, iluzia salvării. Ironia lui Boicev devine însă și mai puternică odată cu apariția lui Harry, un magician ce le aduce perspectiva salvării printr-o iluzie și mai mare decât teatrul, o iluzie supremă, ce reprezintă trecerea lor în altă dimensiune, în care totul devine posibil.

Spectacolul meu vorbește despre teatru și viață, despre cum ne putem salva, măcar parțial, dintr-o existență frustrantă și anostă, sperând la o altă dimensiune creată prin iluzie. O iluzie pe care ne-o creăm fiecare în intimitate, ca alternativă salvatoare.

Și ce altceva reprezintă teatrul, dacă nu o iluzie ce poate deveni uneori mai reală și mai intensă decât realitatea însăși?“, spune Felix Alexa.

Hristo Boicev, cel mai cunoscut şi mai jucat dramaturg bulgar, era declarat dramaturgul anului 1989, cu 40 de montări pe tot teritoriul Bulgariei, iar astăzi este autorul jucat în 40 de ţări de pe cinci continente, multipremiat în ţara sa şi peste hotare. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără „Colonelul Pasăre“ (pentru o distribuție feminină, titlul este „Colonelul și păsările sale“), „Orchestra ­Titanic, Spitalul comunal“ (pusă în scenă, în România, de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis), monodrama „Fenomen, Subteran, Acel lucru, Invazia“ etc. A dramatizat ­romanele „Zorba grecul“ de Nikos Kazantzakis și „Marele Gatsby“ de F. Scott Fitzgerald.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.