Italia trimite avioane de luptă in România

Avioane Eurofighter ale Forţelor Aeriene italiene vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României alături de aeronave MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, în cadrul Programului NATO de Poliţie aeriană, anunţă Comandamentul aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul NATO, începând cu luna mai, patru aeronave Eurofighter din structura Forţelor Aeriene italiene vor fi aduse la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, urmând a patrula alături de aeronavele MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, având scopul de a îmbunătăţi supravegherea aeriană. Activitatea acestora pe teritoriul României se va încheia în luna august.

Această misiune se desfăşoară în cadrul Programului NATO de Poliţie Aeriană, introdus în ţările aliate nord-estice şi sud-estice ca urmare a acţiunilor ilegale ale Rusiei din Ucraina. Misiunile aliate comune demonstrează soluţiile colective abordate de aliaţi şi flexibilitatea capabilităţilor şi pregătirii NATO, precizează Comandamentul aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

Detaşamentul italian Eurofighter, compus din 130 de militari, va fi condus de colonelul Andrea Fazi, care va putea folosi, în această activitate, experienţa câştigată în urma desfăşurării a patru luni de Poliţie Aeriană în Bulgaria, în 2017.

Prin monitorizarea Comandamentului Forţelor Aeriene aliate, cu sediul în Ramstein (Germania), şi sub coordonarea Centrului de Operaţiuni Aeriene Întrunite din Tarrejon (Spania), Forţele Aeriene Române folosesc aeronave MiG-21 pentru misiunile NATO de Poliţie aeriană. Aeronavele Eurofighter ale Forţelor Italiene Aeriene vor îmbunătăţi acţiunile Poliţiei Aeriene Române şi vor efectua misiuni comune de supraveghere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Unde sunt celebrele, uimitoarele, nemaipomenitele si cele mai scumpe achizitii F16?

  2. Tara amarata , popor amarat ! Nu suntem capabili sa ne supraveghem , macar , frontierele ! Tot stam la mila altora , sa ne faca treaba ! Nu mai avem niciun pic de mandrie ! Am vandut minele de neferoase , deci nu mai avem cu ce sa fabricam tuburile pentru proiectile ! ( da’ chiar ce ne trebuie? ) . Am inteles ca in Romania se importa si pulberea pentru cartuse si obuze ! O tara care mimeaza ca se inarmeaza , care nu produce prin forte proprii mijloace de aparare ( nici macar niste amarate de TAB-uri , nici macar camioane ) , nu se poate opune niciunei invazii militare , mai mult decat cateva zile ! De altfel in toata istoria ei , Romania a fost , vesnic , prost inarmata ; la fel ca si acum ! Ne bazam pe aliati ? Ce tampenie ! N.B, Si unde sunt „teribilele ” , avioane supersonice „Soim 101”, care ar fi trebuit sa se fabrice la Craiova de acum 30 de ani ? Da’ chiar , ce ne trebuiesc , cand avem asa aliati , care sar in foc pentru noi ? Cucu !

  3. @Didos: Avionul supersonic de care vorbesti era IAR 95. El trebuia fabricat, la fel ca predecesorul IAR 93, in colaborare cu Iugoslvaia. Proiectul IAR 95 a fost anulat dupa 1990 iar toate cele peste 80 de aparate IAR 93, aproape noi cu putine ore de zbor, casate.

  4. Vai de noi!!!Am ajuns sa cumparam tot in aceasta tara.Industria de armament,care a avut o contributie insemnata la plata datoriei externe,a fost decimata prin privatizari frauduloase,inclusiv la persoane fizice (uzina de la Dragasani lui GIGI BECALI,etc.).Da aveam o industrie de aparare si cercetatori bine pregatiti in acest domeniu.Acum cumparam ce ne vand altii.Tehnica depasita in toate domeniile:aviatie,marina,infanterie,artilerie,etc.Uzinele de armament erau dispuse pe intreg teritoriul tarii,strategic.Acum se vand la bucata.O sa trecem si la armamentul de infanterie cal.5,6 mm si o sa renuntam la cel de 7,62 mm,pentru ca asa ne cer stapanii nostrii.

  5. @Un Roman: Si calibrul 7,62 mm, mai exact cartusele: 7,62×25 mm pistol; 7,62×39 mm pistol-mitraliera, pusca-mitraliera si carabina semiautomata; 7,62×54 mm pentru carabina si mitraliera, a fost impus tot de un stapin. Anterior, Armata Romana utiliza cartusul 7,92×57 mm pentru pusca, pusca-mitraliera si mitraliera, 9×19 mm, pistol si pistol-mitraliera, rar 9×17 mm (scurt) pentru pistol. Calibrul redus exista in Armata Romana si inainte de 1989, respectiv cartusul 5,45×39 mm de provenienta sovietica. Adoptarea cartusului 5,56×45 mm NATO, daca se va generaliza, se va face in ideia compatibilitatii reciproce in cadrul aliantei din care acum Romania face parte. In aceasta alianta, s-a intrat totusi de bunavoie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.