Agentul 007, CIA, Beretele Verzi, Delta Force, Pentagon, Afganistan, Pakistan, SUA, talibani, fundamentalişti islamici… Nu, nu este vorba de ingredientele unui film de spionaj şi aventuri introduse de un scenarist cu imaginaţie bogată, ci de componentele unei operaţiuni adevărate, montată de un funcţionar obişnuit al Pentagonului.Afacerea a fost dezvăluită zilele acestea de ziarul „The New York Times” şi a provocat probleme Pentagonului şi chiar administraţiei de la Washington într-un moment în care evoluţia războiului din Afganistan nu este chiar aşa cum ar fi dorit autorităţile americane. În urma unei anchete desfăşurate în Afganistan, Pakistan şi SUA, cotidianul citat a descâlcit iţele unui scandal de proporţii în care sunt implicaţi, direct ori indirect, ofiţeri superiori americani, foşti agenţi CIA ori foşti membri ai Beretelor Verzi şi comandourilor Delta Force. Dar, mai presus de orice, s-au fraudat zeci de milioane de dolari bani publici.
Operaţiunea a fost pusă la punct de Michael D. Furlong, fost ofiţer de aviaţie, acum angajat civil al Ministerului Apărării, la baza aeriană Lackland din San Antonio (Texas). El avea o mare experienţă în „operaţiuni psihologice”, formulă prin care armata defineşte exploatarea informaţiilor pe timp de război. Sub acoperirea unui obişnuit program oficial de colectare de informaţii despre societatea afgană, Furlong s-a gândit să pună pe picioare în Afganistan şi Pakistan o reţea de subcontractanţi particulari care să participe la urmărirea şi eliminarea islamiştilor radicali şi la lichidarea taberelor lor de antrenament. Mai concret, el a recurs la firme ce aveau angajaţi foşti agenţi ai CIA şi ai forţelor speciale, precum faimoasele Berete Verzi.
Or, armata americană nu are voie să recurgă la particulari pe post de spioni! În plus, faptul respectiv capătă circumstanţe agravante în Pakistan, unde autorităţile interzic prezenţa pe teritoriul ţării lor a personalului militar american. Operaţiunea a fost impulsionată serios vara trecută, când Robert Young Pelton, specialist în zone de război, recrutat de Pentagon ca să strângă informaţii asupra societăţii afgane, crede că munca lui a fost afectată şi deturnată de la scopul ei chiar de Furlong. Acesta a redistribuit fondurile afectate lui Pelton pentru a strânge informaţii de cu totul alt gen şi cu totul altă menire. Astfel, Furlong a intrat în legătură cu International Media Ventures, firmă de „comunicaţii de strategie”.
A contactat şi American Security Corporation, din Boston, condusă de Mike Taylor, şi el fost membru al Beretelor Verzi. La rândul lui, acesta a lucrat cu un fost membru de vază al CIA, implicat în multe operaţiuni de răsunet ale Agenţiei, între care şi „Irangate”. Este vorba de vânzările secrete de arme de arme către Iran, din anii 1985-1987, din timpul preşedintelui Reagan. La ora aceea, Iranul era considerat cel mai mare inamic al SUA, după sechestrarea diplomaţilor americani din Teheran, afacere ce l-a costat realegerea ca preşedinte pe Jimmy Carter. Atunci, SUA au vândut în secret arme Iranului, iar banii obţinuţi, 4-6 miliarde dolari, au fost daţi mişcării Contras din Nicaragua, ce lupta pentru răsturnarea lui Daniel Ortega, considerat marxist.
Revenind la Furlong, NYT a descoperit că în vara lui 2008 el a fost desemnat să coordoneze un program de colectare de informaţii despre viaţa politică şi culturală afgană, folosind subcontractanţi din viaţa privată. Aşa au ajuns 22 milioane dolari la International Media Ventures, ai cărei conducători sunt foşti membri ai Delta Force, care, după atentatele din 11 septembrie 2001, au urmărit şi au anihilat terorişti prezumtivi.
Totuşi, în timp ce un înalt ofiţer american declara că armata are doar nouă civili de la International Media Ventures, Furlong spunea că lucrează alături de Duane Clarridge (vd. operaţiunea „Irangate”) pentru eliberarea unui soldat american răpit în 2009 şi care s-ar afla azi în Pakistan.
Dincolo de alte amănunte, apare limpede că, de la intenţia de creare a unui sistem de strângere de informaţii din Afganistan şi Pakistan destinate trupelor SUA şi unor clienţi civili (oameni de afaceri îndeosebi) spre a înţelege cât mai bine această lume complexă, Furlong a deturnat programul şi i-a dat un conţinut pur militar, de spionare şi urmărire a unor ţinte umane. Aşa s-au evaporat 15 milioane dolari, agenţii privaţi colectând informaţii asupra activiştilor islamişti şi a taberelor gherilei afgane, transmiţându-le apoi armatei şi serviciilor de informaţii, în vederea declanşării unor operaţiuni militare. Asta, deşi CIA s-a opus proiectului!
Furlong n-a ţinut seama de nimic, apărând astfel o unitate de agenţi ce trebuiau să descopere şi să elimine extremişti islamişti activi în Pakistan şi mai ales Afganistan. Deocamdată, în cadrul anchetei ce s-a deschis, Furlong este acuzat de fraudă, ştiut fiind că, la fel ca în Irak, războiul din Afganistan este un rai al unor operaţiuni în care se pun la bătaie milioane de dolari şi care adesea au dispărut în mod ciudat. Acum, purtătorul de cuvânt al Petagonului, Bryan Whitman, vorbea de gravele acuzaţii ce le aduce articolul din NYT şi de numeroasele probleme pe care el le ridică, recunoscând în mod implicit problemele pe care el le-a provocat Ministerului american al Apărării într-un moment foarte delicat al războiului din Afganistan.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.