Kirk Douglas a încetat din viață

Actorul american Kirk Douglas, cunoscut pentru lunga sa carieră în cinematografie, în timpul căreia a interpretat roluri memorabile precum cel din „Spartacus” (1960), a murit la vârsta de 103 ani.

Fiul său, Michael Douglas, a confirmat decesul tatălui într-o declaraţie.

„Cu imensă tristeţe, eu şi fraţii mei anunţăm că tatăl nostru, Kirk Douglas, nu se mai află de azi printre noi. Pentru o lume întreagă, a fost o adevărată legendă, un actor din Epoca de Aur a filmelor… Dar pentru mine şi fraţii mei, Joel şi Peter, era pur şi simplu tata”. Celebrul actor, laureat al Premiilor Oscar, a încheiat cu aceleaşi cuvinte pe care le-a rostit cu ocazia aniversării de 103 ani a tatălui său: „Te iubesc nespus de mult şi sunt mândru că sunt fiul tău”.

Anul trecut, Kirk Douglas – pe numele real Yssur Danielovitch – a stabilit, la 102 ani, un nou record de longevitate pentru un actor. Actorul Bob Hope deţinea anterior recordul de longevitate, însă acesta a murit în 2003, la aproape două luni după ce împlinise 100 de ani.

Născut pe 9 decembrie 1916, în localitatea Amsterdam din statul american New York, Kirk Douglas a jucat în primul său film în 1946 – un noir clasic intitulat „Dragoste ciudată/ The Strange Love of Martha Ivers”.
S-a remarcat apoi în filme precum „Gunfight at the O.K. Coral”, „Călăreţul singuratic/ Lonely Are the Brave” şi „Umbra unui uriaş/ Cast a Giant Shadow”.

Pe parcursul carierei sale prestigioase, Kirk Douglas a primit trei nominalizări la premiile Oscar, pentru rolurile interpretate în filmele „Van Gogh/ Lust for Life”, „Urâtul şi frumosul/ The Bad and the Beautiful” şi „Champion”.

Deşi nu a câştigat niciodată Oscarul pentru interpretare, a primit din partea Academiei de film americane un premiu onorific, care i-a fost înmânat de Steven Spielberg în 1996.

Ultimul rol pe marele ecran a fost cel din „Illusion” (2004), cu Bryan Cranston, regizat de Michael A. Goorjian.
Kirk Douglas a fost şi scriitor, având la activ mai multe romane şi volume de memorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Eu nu-l mai uit din Wikingii si Spartacus. A jucat numai in filme bune……[Markus Roman]

  2. Cel mai mare actor din intreaga istorie a cinematografiei americane si mondiale sa nu fi primit niciodata premiul „Oskar” pentru interpretare…?! Strigatul de „I am Spartakus” din filmul „Spartakus” alaturi de invatamintele si educatia primita in familie si scoala a fost cel mai formidabil strigat si indemn la lupta care mi-au modelat viata si comportamentul in apararea libertatii si demnitatii semenilor mei oriunde erau ele oprimate de brutele primitive. Dumnezeu sa va ocroteasca in pace si sa va fie tarana usoara, domnule Kirk Douglas, iar amintirea vesnica !

  3. Ce sărbatoare, în prima jumătate a anilor 60, elev se de liceu să vezi , sâ tâiești cu jumate școala, Sămbata de la trei (15) la 5, eventual cu mândra lăngă tine, în sală, sau la Cucurigu, un film, un Western american. “Ultimul tren de Gun Hill“ (Last Train from Gun Hill) Technicolor!!! cu Kirk Douglas și Anthony Quinn. Eugenism mascat todeauna eroul pozitiv era blond și cel negativ brunet. Impactul era atăt de mare încât pe drumul spre casă toți băieții, dar toți mergeam crâcănat și cu brațele departate de uniformă având invizibil în mâini pistoalele Magnum Colt Python! Unde ești copilârie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.