Kovesi a scăpat în „prima rundă“

Secția pentru procurori a CSM a respins ieri, cu majoritate de voturi, acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară pe numele Laurei Codruța Kovesi, care a fost cercetată pentru refuzul de a se prezenta în fața unei comisii parlamentare.

Imediat după demiterea din fruntea DNA, Laura Codruța Kovesi a intrat într-un veritabil „carusel“ al acțiunilor disciplinare îndreptate împotriva sa. Fosta șefă de la Anticorupție a fost chemată să răspundă în fața CSM pentru o serie de încălcări ale deontologiei profesionale pe  care ea le-ar fi comis în vremea în care a condus DNA.

 

Hotărârea CSM

În decizia prin care Secția pentru procurori a CSM a respins acțiunea disciplinară îndreptată contra  fostei șefe a DNA, se menționează: „Cu majoritate – Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi, procuror în cadrul DIICOT – BT Sibiu, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu opinie separată – în sensul admiterii acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi, procuror în cadrul DIICOT – BT Sibiu, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“.

Prin aceeași decizie, procurorii din cadrul CSM au respins, tot în unanimitate, și o excepție invocată de fostul procuror-șef al DNA Laura Codruța Kovesi: „Cu unanimitate – Respinge excepția invocată de pârâta Laura Codruţa Kovesi, procuror în cadrul DIICOT – BT Sibiu, privind nulitatea acţiunii disciplinare, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi, procuror în cadrul DIICOT – BT Sibiu, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. ș) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată“.

Decizie amânată

Anterior, în luna aprilie, Inspecția Judiciară a exercitat o acţiune disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, motivată prin refuzul acesteia de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului. Atunci s-a anunțat oficial că „Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)- pentru manifestări care aduc atingere onoarei profesionale şi prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) şi ş) din Legea nr. 303/2004. În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul-şef al DNA a încălcat dispoziţiile explicite ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 611 din 3 noiembrie 2017 prin refuzul de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din anul 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial – şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii Comisiei“.

Decizia luată ieri de către Secţia pentru procurori din cadrul CSM a venit după patru amânări anterioare. Ultima dintre acestea a fost cea de pe 11 iulie, când termenul vizat a fost data de 25 iulie. Inițial, acţiunea disciplinară îndreptată împotriva Laurei Codruţa Kovesi a fost declanşată de Inspecţia Judiciară pe 18 aprilie, când i s-a imputat că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Atunci, inspectorii au susținut că prin neprezentarea la Comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

„Avalanșă“ de sesizări

Prin decizia pronunțată ieri de către Secţia pentru procurori din cadrul CSM, Laura Codruța Kovesi a scăpat doar de una dintre sesizările îndreptate împotriva ei. Cu exact două săptămâni în urmă, pe 11 iulie, Inspecţia Judiciară a declanşat o altă cercetare disciplinară îndreptată împotriva fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Atunci, ei i s-a reproșat că, în cursul unei  conferinţe de presă pe care a susţinut-o în luna februarie la sediul DNA, a citit pasaje din stenograme dintr-un dosar aflat în curs de rezolvare. Ocazie cu care ea ar fi dezvăluit identitatea reală a unui martor sub acoperire. Aceasta a fost însă doar penultima cercetare disciplinară începută de Inspecția Judiciară faţă de Laura Codruţa Kovesi. Prima dintre acestea a fost declanşată de Inspecţia Judiciară pe 12 ianuarie. Atunci, fostului procuror-şef al DNA i s-au imputat, între altele, „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu“.

Una dintre abaterile constatate de IJ în cazul lui Kovesi se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru din 18 iunie 2017. Atunci i s-a reproșat că „a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor“. Este vorba despre celebrele înregistrări în care Codruța Kovesi le dădea indicații privitoare la modul în care trebuie să-și instrumenteze dosarele, astfel încât să ajungă la „ținte politice“ de rang înalt: „Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să «decapaţi» instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (…) Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! Eu după decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm. Sau, mă rog… ceva dosare importante. (…) Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ şi Curtea a venit şi… aoleu, mânca-ţi-aş gura… Păţesc că (…) de la Constanţa… (…) Anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze. Şi am vrut să stăm un pic de vorbă, să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare: sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu sunt soluţionate. Au venit şi la aceiaşi procurori şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu îi înhățăm. De două luni, unii dintre ei umblă liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa’ unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anul trecut, mamă, ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă“.

Tot în primăvara acestui an, pe 11 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început o altă acţiune disciplinară faţă de Kovesi. Atunci, inspectorii judiciari au afirmat că Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul său de încredere, judecătorul Dana Tiţian, să facă verificări la două servicii teritoriale.

La toate acestea se pot adăuga și acuzațiile pe care ministrul Tudorel Toader i le-a adus Codruței Kovesi. Printre acestea s-a numărat și faptul că „a încălcat Constituția prin anchetarea OUG 13“, dar și că „a continuat să încalce Constituția prin anchetarea HG-urilor privind trecerea Lacului Belina de la statul român la Tel Drum“.

Probabil că acestea, plus multe altele, vor constitui obiectul altor sesizări care vor fi anchetate, la un moment dat, în cadrul CSM.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.