La cât a ajuns datoria externă a României

Datoria externă totală a crescut cu 1,1 miliarde de euro în perioada ianuarie-august, iar datoria pe termen lung a însumat 69,5 miliarde de euro la 31 august (73,9% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,2% faţă de 31 decembrie 2016, a comunicat luni Banca Națională a României (BNR), citată de Mediafax.

Atfel, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 august 2017 nivelul de 24,5 miliarde de euro (26,1% din totalul datoriei externe), în creştere cu 5,5% faţă de 31 decembrie 2016.
„Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 21,1% în perioada ianuarie-august 2017, comparativ cu 30% în anul 2016. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 august 2017 a fost de 5,9 luni, față de nivelul de 6,3 luni consemnat la 31 decembrie 2016”, se arată într-un comunicat al BNR.

„Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt – calculată la valoarea reziduală – cu rezervele valutare la BNR la 30 aprilie 2017 a fost de 86,2%, comparativ cu 90,5% la 31 decembrie 2016”, a precizat banca centrală.
Creanţele financiare ale administraţiei publice, exprimate ca pondere în PIB, au scăzut cu 0,4 puncte procentuale, ajungând la 24,5%, în timp ce angajamentele – datoriile – aceluiași sector au crescut la 45,5%, a semnalat, într-un raport publicat recent, BNR.
„Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au diminuat cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 8,8% din PIB. Depozitele administraţiei publice au crescut cu 1,6 puncte procentuale, până la 8,7% din PIB, dar alte conturi de primit au scăzut cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,1% ca pondere în PIB”, a consemnat BNR în raportul pe trimestrul II privind conturile naționale financiare.

În același timp, „angajamentele financiare ale sectorului administraţii publice au crescut ca pondere în PIB, atingând un nivel de 45,5%, față de 44,9%. Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au crescut cu 1 punct procentual, ajungând la un nivel de 29,3% din PIB”.
BNR a mai arătat că, atât în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt, cât şi pentru titlurile pe termen lung, „se constată creşteri pe seama noilor emisiuni de titluri într-un ritm mai accelerat decât răscumpărarea de titluri pe fiecare tip de scandenţă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. cand productia este iunlocuita cu importul si consumul,DATORIA CRESTE~!

  2. Si, sa pun o intrebare retorica, toti astia (dintre alesi) ce au avut asa grija sa imprumute bani si sa faca asa datorie, Oare astia vor fi trasi vreodata la raspundere pentru ce au facut? Sau va fi ca de obice, aia se fac ca ploua si altii sunt de vina, iar ei au facut totul minunat si cu grija la cei ce traiesc in România si merg chiar la aleger sa ii aleaga tot pe ei in functiile alea la stat? Si, sa ghicesc mai departe, aia nu vor plati datoriile astea facute de ei inapoi, ci vor plati acei care iau ales pe alesi pe posturile alea caldute!

    • Niciodata, caci nu e legea raspunderii ministeriale si nici guvernamentale, senat si depu… pauze ca in justitie unde ceva e, dar nu se aplica nica…Au stiut hotzoii cum sa isi traga legi partiale ca sa poata face totul fara frica de lege

  3. Bine ca Ceasca a lasat Romania fara datorii…. Au venit altii si au facut aceste datorii enorme… ha!ha!

  4. Daca vreti sa va dovediti seriozitatea la asemenea analize … faceti o comparatie a ”datoriei externe de acum, la 27 de ani de la caderea comunismului si … datoria angajata de Romania in peruioada lui Ceausescu !!!”. Apoi, stransi cu usa, cu frugul si foamea … cu urmarile lor, Ceausescu a lasat Romanianu numai cu datorii ZERTO ci si cu ”sume enorme de valuta in conturi”. Daca atunci am platit ”cu greu si sacrificii datoriile externe, astazi, cu promisiunile electorale fara nici ujn fel de acoperire financiare sau materiala, Romania ”nu-si va mai plati datoriile externe IN VECII VECILOR”, pentruca, prostia romanilor si credionta desarta in promisiuni TOT pe buzunarul lor … nu cunoaste limite. Atat de mare ii prostia la romani incat, cu toate micniunile vazute pe fata, daca indraznesti sa ponegresti cumva clica politica … esrtui huiduit pe fata fara menajamente, deci … cu atat prostie, manipulare si indoctrinare nu vor plati ciciodata datoriile tarii. Copii nostrii … se pare ca acceăta asta si nici nu vor sa-si faca griji din moment ce chiar si ei sustin minciuna de stat in Romania la un nivel la care, actualii conducatori, mincinosi si corupti NU pot fi inlaturati, orice oncercare soldandu-se cu acuzatii din partea ca ca, se incearca ”rebeliuni si rasturnarii de putere desi, ei sunt ”calamitatea, ciuma de pe trupul si al Romaniei si al romanilor.

  5. Da cine spune ca trebuie sa platim vreo datorie ? Noi doar trebuie sa consumam si sa ne bucuram de clipa . Ca doar e democratie si face fiecare ce vrea si cum poate ca sa traiasca cat mai bine. Ia uitati-va in jur sunt peste tot numai case noi si masini foarte scumpe. Pai de ce sa ne facem griji cu datoria. Griji sa-si faca cei care n-au dat si ne dau imprumuturi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.