Laboratorul de Imaginar, prima instalație interactivă care transformă lectura în spectacol

Târgul Gaudeamus Litoral 2018 s-a deschis ieri sub semnul mai multor aniversări: Centenarul Marii Uniri, 90 de ani ai Radio România și 10 ediții de Gaudeamus la malul mării, împreună și fiecare în sine, excelente motive de sărbătoare.

Valuri răcoroase de premii, carte și muzică vă așteaptă de astăzi până în ziua de Sfânta Maria în Piaţeta Perla din Mamaia, la cea de a zecea ediție estivală a celui mai îndrăgit târg de carte din România.

Președintele de onoare al ediției este conf. univ. dr. Daniel Citirigă, Prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Târgul găzduieşte peste 30 de expozanţi, printre care se regăsesc majoritatea editurilor de top din România. Oferta este generoasă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile cât şi din cel al diversităţii domeniilor abordate, câștig de cauză având totuși cartea “de vacanță”, numai bună să vă însoțească la plajă.

Cu o suprafaţă de peste 270 mp de standuri, peste 40 de evenimente editoriale și muzicale (lansări și prezentări de volume, concerte), adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă, care vin să completeze în cel mai fericit mod programul celor care își petrec aceste seri la malul mării, programul va culmina cu spectacolul extraordinar susținut de Orchestra de Muzică Populară Radio, marți, 14 august, între orele 20.00 și 22.00, pe scena amplasată în Piațeta Perla.

Standul Centenar, organizat în acest an de Radio România, cu prilejul tuturor târgurilor din seria Gaudeamus, reunește o selecție generoasă de volume cu această tematică, adresate atât specialiștilor, cât și celor mai tineri cititori. Tombola Gaudeamus, derulată pe baza buletinelor de Vot al Publicului, va avea în acest an zeci de premii, care, în onoarea celor 90 de ani ai Radio România, vor fi decernate prin tragere la sorți la fiecare 90 de minute. Premiile Tombolei Gaudeamus vor fi acordate în acest an de Emex (12 vouchere pentru achiziționarea de produse ale companiei, în valoare de câte 300 de lei), sportpartner.ro (articole sportive – seturi de badmington și ping – pong, mingi de volei și fotbal) și Regional Air Services – un zbor de 30 de minute desupra litoralului românesc, de pe Aeroportul Tuzla, pe care câştigătorul îl poate filma şi/sau fotografia.

Concursul Miss Lectura, adresat celor mai frumoase vizitatoare, are drept premiu  o tabletă oferită de IndECO Grup.

Premiile GAUDEAMUS Litoral 2018 vor fi decernate miercuri, 15 august, începând cu ora 19.00:

Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;

Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului

Târgul GAUDEAMUS Litoral face parte din Programul LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale.

 

Laboratorul de Imaginar – prima instalație interactivă ce transformă experiența cititului într-un spectacol de proiecții – duce povestea mai departe la Caravana Gaudeamus Litoral, în perioada 11-15 august.

Instalația, semnată de scenograful Adrian Damian, în parteneriat cu CINETic (Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative), Aural Eye și TPS_Engage, presupune utilizarea căștilor neuronale pentru măsurarea undelor cerebrale și transformarea acestora în proiecții vizuale în funcție de intensitatea emoțiilor cititorului în momentul lecturii.

 

Laboratorul de Imaginar este o instalație video interactivă compusă din căști neuronale, care captează undele cerebrale în timpul cititului, un dispozitiv pentru scanarea retinei, un dispozitiv de citire QR code, programare și mapare video. Toate acestea formează un sistem care interpretează datele, le codează și le transformă în proiecții vizuale, la care se adaugă dispozitivul care măsoară nivelul de atenție și cel de imaginație din timpul cititului.

Anul trecut, peste 2000 de vizitatori au trecut pragul Laboratorului de Imaginar în cadrul Gaudeamus București, Cluj și Timişoara și au putut vedea în timp real ce efect are cititul asupra creierului lor. Instalația a fost testată și la Teatrul Odeon, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, la Rezidența BRD Scena9, la Noaptea Muzeelor, cât și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Fiecare eveniment a adăugat o nouă valență Laboratorului, ce a fost adaptat pentru spectacole de teatru și reprezentații de poezie.

Adrian Damian este scenograf independent, nominalizat de trei ori la Premiile UNITER pentru spectacolele Viața e vis și Iarna, în regia lui Mihai Măniuțiu, cât și pentru Cântăreața cheală, în regia lui Radu-Alexandru Nica, spectacol care i-a și adus Premiul UNITER pentru scenografie în anul 2016. De asemenea, a fost laureat cu Premiul pentru cea mai bună scenografie din partea Uniunii Artiștilor Plastici în 2015 și de Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria în 2016. Este recunoscut în domeniul artei teatrale pentru stilul deosebit și încărcarea decorurilor și obiectelor de recuzită cu emoții și simboluri.

BRD este partenerul Târgul Internațional Gaudeamus pentru al 4-lea an consecutiv, ca parte a seriei de inițiative ale companiei pentru susținerea proiectelor culturale și a creatorilor de conținut din domeniu.

Târgul este deschis zilnic în intervalul 11 – 15 august, între orele 15.00 şi 23.00.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.