
Deputatul ALDE Varujan Vosganian a părăsit dezbaterile Comisiilor pentru industrii, pentru buget şi pentru administraţie de la Camera Deputaţilor pe marginea legii offshore pe motiv că nici un reprezentant al Guvernului nu a prezentat un punct de vedere legat actul normativ care urmează să reglementează extracția de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Negre și că nu s-a făcut niciun studiu de impact. În plus, oficialul ALDE a criticat PSD că vine cu amendamente despre care nimeni nu știe nimic. „Noi cei de la ALDE nu vom vota în niciun fel și nici nu vom vota. Pentru mine este cu totul straniu că niciun reprezentat al Guvernului nu are niciun punct de vedere. Chiar mă întreb dacă Guvernul a dat bir cu fugiții, cu cine ați lucrat aceste amendamente? Nu s-a întâmplat să se facă o astfel de lege fără calcularea unui impact bugetar. Este cel puțin ciudat. E straniu că votăm o lege cu atâtea modificări la o lege pe care am votat-o acum două luni. Cât de serioși suntem dacă după două luni avem atâtea modificări. Nu am primit niciun răspuns la evaluarea resurselor. ALDE nu participă la această dezbatere care mie mi se pare o improvizație. Pe aceste argumente, vă rog să-mi permiteți să solicităm în plen retrimiterea în comisii”, a declarat Vosganian, înainte să părăsească ședința condusă de Iulian Iancu, PSD. De remarcat este faptul că reprezentanții ALDE au sosit la ședința Comsiilor reunite cu o întârziere de două ore.
De la ședință au plecat și reprezentanții companiilor petroliere cu perimetre concesionate de gaze naturale în Marea Neagră. Aceștia au invocat faptul că au primit amendamentele propuse la lege cu doar circa o oră înaintea începerii lucrărilor, la fel ca parlamentarii din partidele de Opoziție, și că deocamdată nu pot face o evaluare a impactului acestor amendamente asupra costurilor proiectelor de exploatare.
Nu e pentru prima oară când Vosganian se arată nemulțumit de modul cum PSD procedează în legătură cu proiectul legii offshore. În urmă cu câteva luni, înainte de votarea legii în Camera Deputaților, în forma care a fost mai apoi respinsă de președintele Klau Iohannis, Vosganian a spus că nu a existat dialog între membrii coaliției de guvernare în privința a două proiecte de legi: o inițiativă legislativă a ALDE și proiectul legii off-shore. „Am cerut explicații în interiorul Coaliției pe două proiecte de legi: legea offshore și un proiect de lege adoptat în Parlament privind ajutoarele sociale, să ne spună despre ce este vorba în această oarecum anecdotică și capricioasă relaționarea între PSD și ALDE și care, sperăm noi în sesiunea din toamnă să nu se mai repete (…). Eu cred că propunerea (n.r. – referitoare la legea off-shore) care a fost făcută şi care a fost adoptată în comisie a fost o propunere care pe noi, care eram membrii ai comisiilor reunite din partea ALDE, ne-a pus într-o situaţie delicată. Eu cred că pentru o mai bună acuratețe a procedurii legislative e nevoie de discuţii prealabile”, a declarat atunci Vosganian.
Companiile petroliere care au concesiuni pe platoul continental autohton al Mării Negre, OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Carlyle, au cerut să fie scutite de impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor de vânzare a gazelor de către producători către furnizori, în cote de 60% și 85%. Acestea își justifică doleanța invocând că investițiile în offshore (pe mare) sunt semnificativ mai mari și mai greu de recuperat decât cele din onshore (pe uscat). De asemenea, petroliștii au solicitat să se mențină nivelul de redevență stabilit prin Ordonanța de Urgență 160/1999, care stipulează că “pe perioada derulării acordului petrolier, vor fi aplicabile reglementările fiscale existente la data semnării acestuia“. Un lucru e cert și anume că până acum nimeni nu s-a atins de nivelul redevenței, care a fost stabilit cu ocazia privatizării Petrom în 2004 și despre care foartă multă lume a spus de atunci și până azi că este în favoarea austriecilor de la OMV, proprietarul celei mai mari companii petroliere de la noi.
Totusi, altii spun altceva:
De pe pagina de FB a lui Nicușor Dan, 2 octombrie la 20:17 ·
Am participat astăzi la ședința Comisiilor reunite de Industrii, Finanțe și Administrație ale Camerei Deputaților, unde s-a discutat vreme de mai multe ore Legea offshore. La fel ca și în dezbaterea de la Senat a fost multă improvizație, iar Ministerul de Finanțe nu a venit nici de data aceasta cu studii care să arate impactul bugetar al acestei legi sau cu analize comparative privind nivelul de impozitare al exploatării gazelor naturale în țări cu rezerve similare.
Apreciez faptul că după ce am atras atenția că amendamentele adoptate la Senat pot aduce pierderi statului român de circa 9 miliarde de dolari, la Camera Deputaților s-a renunțat la aceste modificări și s-a ajuns la un nivel în care statul român câștigă în jur de 70% din profit, o variantă apropiată de câștigurile încasate de Marea Britanie, Olanda și Norvegia.
De asemenea, am reușit să îi conving pe deputații din cele trei comisii să adopte un amendament care dă posibilitatea dezvoltării zonelor de coastă din apropierea exploatărilor, acestea putând fi amenajate și folosite în scop economic.
România are nevoie de o Lege offshore care să aducă dezvoltare și investiții în țară. Sper ca votul de mâine din Camera Deputaților să fie în această direcție, pentru că vorbim de o lege cu efecte pe termen lung.
Tariceanu a concesionat perimetrele pina nu iesise decizia de atribuire a platoului continental Romaniei ( in disputa cu Ukraina ) , Vosganian ( in calitate de minoritar ar trebui sa fie mai atent cu comportamentul fata de cetatenii tarii care l-au adoptat ) le da moca gazele , vezi doamne , ca pleaca investitorii ( a se cuti „tilharii „) de la macelarie . Gretos esti , Vosganiene !
Vosganian este calul troian al gazarilor occidentali in Parlamentul Romaniei si in coalitia de guvernare! Nu uitati, Vosganian a fost ministrul economiei cind s-au „vandut” /concesionat aceste perimetre! Cum sa renunte armeanul la ce a promis atunci? Adica, nimic pentru Romania si aproape totul pentru gazari! Oare in alte tari, cum sunt cele care exploateaza in M Nordului, este tot ca la noi? Adica noi sa le dam totul, cu taxe si impozite cit ma mici, fixe pe toata perioada exploatarii, iar noi, proprietari ai zacamintelor, sa nu luam o bucatica din ele? Vosganian merge la ruperea coalitiei! Da semne pentru asta de mai mult timp. Ce rau a facut coalitia cind l-a salvat de puscarie! Sa vedem care e si ultimul cuvint al lui Tariceanu!
Mi se pare normal ca un liberal sa se supere pe un sociaist ca nu face legi care sa-i ajute pe patroni.
Daca asta s-a suparat, inseamna ca PSD a facut amendamente in favoarea rumainei nu a patronilor care vor sa faca „un ban cinstit” din gazele alea.
Bravo PSD !!!
vosganiene, ai dat in bara cu ouale taranilor si ai trecut la sabotarea gazelor romanesti?
e pe mână cu tăriceanu la şpăgăraia groasă…mai că-mi pare rău că n-a fost le Musa Dagh, acum 103 ani, fură scârba, în loc să sărute pământul ţării care l-a adoptat pe el şi strămoşii lui…
Sa spun eu ce a fost la Musa Dagh! A fost macelul armenilor de catre turci! Uita idiotul asta ca romanii i-au primit si omenit pe armeni! Si el Iuda romanilor, cind e despre averea tarii! El este agentul platit al consortiilor petroliere, inca de la concesionare!
spus ori nu inainte…. nu-ti place sa castige Romania???
Daca ai gresit si revii (modificare lege dupa scurt timp) nu e voie?
A gresi e omeneste, a continua este diabolic.
Era nevoie de mai multa gargara inainte de a se prezenta propunerea?
Ca sa fie informati „unii” si sa inceapa presiunile si santajul fata de initiatori si evident – mituirea opozantilor.
Nu tine Varujane, nu tine masca parlamentarismului, adica a vorbitului de dragul vorbitului.
Acest cuc armaen Editat, prieten la „catarama” cu S.O.Vantu este in spatele si la originea tuturor malversatiunilor si jocurilor piramidale criminale care au distrus Romania si pe romani. Acuma-i miroase a gaze si petrol si impreuna cu Tariceanu si in cardasie cu marii rechini interni si externi vor sa puna mana si pe gazul din Marea Neagra. Amintiti- va numai cum a inceput odiseea prospectiunilor zacamintelor si rolul nefast
jucat de Tariceanu si toti ceilalti mafioti si banditi „liberali” de atunci. Alo, Taricene, te-am laudat pana acum, dar pot sa te scuip in ochi cat ai zice peste ?! Aveti grija Liviule ca vor sa arunce vina pe voi. Nadejdea romanilor este in tine si toti prietenii tai romani de la guvernare. Suntem cu ocjhii pe voi. Aveti grija Iancule…?!
Cine are comisionul pus in pericol? De ce unii vor mult pentru companii si mai nimic pentru Romania? Cel mai corect si fara calcule de tot felul este,trebuia sa fie impartirea productiei,x% pt.companie si y% pt.Romania.Fiecare isi ia productia(cantitatea de gaze) si face ce vrea cu ea. Simplu si concret.Dar spaga? Se poate ,x mult mai mic decat y.Rati-ai dracului de tradatori!
Pe bune? De ce sa nu plateasca cu cochilii de scoici sau cu margele? Uite cum toata planeta se complacea in ignoranta! Multumim ca ne-ati deschis ochii, ca altfel nu s-ar fi gandit nimeni la troc.
Haos!
Asa arata Teleormanistanul, unde TOATE Deciziile le ia un infractor cu multe dosare penale si o condamnare definitiva!
Haos!
Dragostea in coalitia PSD-ALDE e pe sfarsite?!
Deja?!!!
Don Qujote si-a luat Rosinantii imbibati de petrol si a sters-o.
Ma tin cu mainile de burta de ras cand aud despre dosarele ‘de coruptie” ale lui Dragnea!
Lilisor ma ingrijorezi! Credeam ca esti si tu un plutonier acolo si mananci o paine, dar se pare ca ai si tu dosare ca Vosganian,
Iohannis si Orban? Deci nici macar nu va plateste? A gasit Soros o formula mai buna sa va faca sclavi fara sa va platesca?
Cit de ingusta la minte esti, Liliflok! Acolo e vorba de mii de miliarde valoare! In platoul nostru! Si noi, prin tradatori, gen Vosganian, ne alegem cu mai nimic! Cu poluarea sigur!