Legea privind telemunca, adoptată

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat,miercuri, că adoptarea proiectul de lege privind reglementarea activităţii de telemuncă, de Camera Deputaţilor, permite oricărei persoane care lucrează pe calculator să facă acest lucru de acasă, precizând că ITM poate face verificari la domiciliu.

„(Poiectul de Lege privind reglementarea activităţii de telemuncă-n.r.) este un proiect de lege foarte popular în Japonia. Legislaţia din Japonia a stat la baza legislaţiei din România. (…) am adoptat (în Camera Deputaţilor, for decizional-n.r.) şi noi astăzi această lege care a fost gândită de Guvernul României şi care se află în programul de guvernare. Practic, orice persoană care lucrează de pe calculator poate să o facă de acum înainte de acasă. Este pontat ca orice altă persoană care ar fi la serviciu, are contractul introdus în Revisal, are toate drepturile ca orice salariat, doar că lucrează de acasă”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la Parlament.

Ministrul Muncii a afirmat că ITM poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă, precizând că „domiciliul se transformă într-un fel de birou”.

„Angajatorul trebuie să verifice dacă se respectă acasă toate normele de securitate de muncă şi Inspectoratele Teritoriale de Muncă pot să facă verificări. Practic, domiciliul se transformă într-un fel de birou. Este exact ca şi cum ai lucra într-un birou, la angajator, doar că o faci de acasă. ITM poate să verifice dacă se respectă normele de securitate în muncă”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu, întrebată dacă ITM poate face verificări la domiciliul angajaţilor.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat la solicitarea jurnaliştilor că „activitatea de videochat nu este reglementată prin această lege”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. de unde stiu colegii bugetari ai celui cu munca de acasa daca acesta, in loc sa lucreze pentru institutie , lucreaza in timpul respectiv pentru partid , sau pentru propria afacere, de pilda are un resturant, ori pleaca in voiaj prin Madagascar ori Costa Rica ?

  2. Recent a fost respinsa de Comisia de munca proiectul d elege privind abrogarea pensiilor speciale, pe care aceasta incompetenta trebuia sa preia de la initiatorul USR ,sa o o puna in pagina juridica eventual cu exceptii pti.militari etc.si sa obtina avizul Comisiei de Munca unde are MAJORITATE!Sa o puna pe tapet si sa fie votata de Parlament!
    Aceasta habarnista a facut praf legislatia muncii si pensiilor, incurcata in multele acte normative organice sau speciale si a reusit o babilonie de zile mari !
    O incompetenta care iese si spuen fara cap si coada lucruri, incapabila sa aplice fiindca nu stie ,o impostoar epusa d eDragnea pt. ca are limbarita ,nu se contesta calitatile sale generale ,dar la Munca nu este pregatita.Ea nu este jurist de profesie, nu are un colectiv de specialisti sau daca il are nu stie sa aplice principii,echitate si in final sa rezulte ce asteapta lumea- echilibru,discrepantele fiind imense si deci eliminarea unor prevederi aberante din legi ce creaza revolta sociala si nemultumiri pe termen lung.II cer demisia urgent, in caz contrariu PSD este vinovat de tocarea bugetelor pt.privilegiati ,incapabil sa guverneze legal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.