Leul Tudose, doborât de leu: „Poate este și o răzbunare”

Premierul Mihai Tudose pasează responsabilitatea deprecierii monedei naționale. Tudose a reproșat joi seara Băncii Naționale a României (BNR), la Antena 3, că nu a intervenit pentru a stopa aprecierea euro în raport cu leul și că a permis băncilor să reducă nivelul minim al rezervelor.

Întrebat care este explicația deprecierii leului în raport cu euro, Mihai Tudose a răspuns: ”Vă recomand călduros să vorbiți cu Banca Națională care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. BNR poate și trebuie să intervină pe aceste lucruri. N-a făcut-o. Întrebați domnia sa, Banca”.

Un alt reproș adus BNR este că a autorizat băncile să reducă nivelul depozitelor minime. ”BNR a spus, în înțelepciunea ei, băncilor din România că sunt bune, solide și nu mai au nevoie să țină 10% depozite, că poate să fie 8% ceea ce le-a disponibilizat 500 de milioane de euro, dintre care 280 de milioane au plecat deja din țară. Ei au avut lei și i-au schimbat în euro ca să-i scoată din țară. Tot băncile au creat acest lucru”, a spus premierul.

Tudose a spus că va trebui ca Guvernul să aibă ”o discuție foarte serioasă” cu conducerea BNR despre rolul unei bănci naționale.

Mihai Tudose nu a exclus ca deprecierea leului în raport cu euro să fie ”o răzbunare” a băncilor. ”Poate este și o răzbunare a unei părți a sistemului bancar datorită faptului că-i punem să plătească taxe pentru că, după ce am fost foarte determinați pe această zonă, au început să aibă profit. La 9 luni, sunt toate pe profit”, a afirmat Tudose.

Pe de altă parte, Tudose a menționat și existența unor ”factori obiectivi” în deprecierea leului, precum creșterea consumului intern pentru produse de import. ”Anul acesta s-au băgat trei miliarde de euro în agricultură (…) O parte din acești bani s-a dus în îngrășăminte. După cum știți, România a ajuns în situația în care să nu-și mai producă îngărșămintele chimice necesare în țară. S-a apelat la import, care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea”, a exemplificat Tudose.

Creștere economică, fără număr, fără număr

La aceeași televiziune, premierul a spus că nivelul creșterii economiei în anul 2018 va depăși 6%, nivel pe care îl prognozează pentru finele anului în curs.

”Dacă anul acesta ne închidem cu o creștere economică în jur de 6%, la anul o să fie mai mare”, a declarat primul-ministru.

În opinia lui Tudose, măsurile care au fost adoptate în acest an creează premisele pentru o creștere sustenabilă și în 2018.

”Creșterea se datorează unor măsuri luate în acest an și care pun bazele unei dezvoltări sustenabile și la anul. Noi n-am găsit niciun proiect matur pe care să ne apucăm să-l finanțăm, nu am găsit unitățile de management pentru fonduri europene pregăiti și am început să dăm drumul la treabă (…) Anul ăsta avem o creștere, dar de-abia începem să însămânțăm. La anul încep construcțiile de autostrăzi, de spitale, lucruri care aduc plusvaloare și, dacă nici atunci nu avem creștere sustenabilă, iertați-mă, suntem vinovați că avem creștere economică mare, că am ajuns să fim acuzați că avem deficitul sub 3%”, a spus Mihai Tudose.

Premierul a respins acuzele opoziției potrivit cărora creșterea de anul acesta se bazează mai mult pe consum. ”Ponderea consumului este cea mai scăzută din Europa, în Germania este de două ori mai mare”, a spus Tudose, menționând că România are o creștere de 10% a producției industriale și o creștere consistentă a exporturilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8493 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Draga Ioana, si Tudose e doborit de leu. Dar chestia interesanta e alta; adica reducerea rezervelor minime obligatorii, pe sest de la 10% la 8% ,intr-un stil mafiot, facuta de guvernatorul unei banci nationale neromanesti. Cind a spus guverntorul ca e cerere de euro a stiut el cum sa o faca sa existe: deci leii au fost chimbati in euro, presiune pe curs facuta de bancile straine, care au fost scosi peste granita. Adica guvernatorul isarescu face ce stie si face de cind a preluat functia: distruge Romania! Cind guvernul incearca (oricare ar fi guvernul) sa faca ceva insa intervine, peste masurile sale, un nevolnic si distruge tot pentru ca de la cursul al euro marit cresc toate, deci guvernul nu detine toate pirghiile de control, pentru majorari de preturi lumea trebuie sa mearga sa demonstrese la BNR in fata sa-i ceara lui isarescu DEMISIA! BNR actioneaza impotriva Romaniei iar acest lucru este evident!

    • Fii serios, Premierul Tudose Jubileaza ca Euro creste!
      Cresterea EURO, adica a Preturilor, adica INFLATIA Ajuta Cresterea(Artificiala, e adevarat!) a PIBului, cresterea aia cu care se lauda Dragnea si Tudose!
      NU „duduie” Economia Romaniei cu acea „crestere” pe HARTIE de 7%, cum se lauda Tudose si Dragnea!!??
      „Duduie”, dar Romania IMPORTA tot mai mult, adica CONSUMA ce PRODUC altii, aseara a Recunoscut Tudose!
      Atunci, din ce CRESTE Economia lui Tudose?!
      Din Inflatie si din CONSUM!
      Citste ce inseamna Inflatie Crescuta cand e vorba despre Influenta ei asupra PIBului!
      Tudose e ipocrit, el jubileaza cand vede cum cresc Preturile, pentru ca Statului ii CRESC Veniturile din TVA!
      Loogic, nu?!

    • Ce sa mai dea OU!?
      BNR a LASAT Cursul Euro sa creasca, altfel Roamnia intra in faliment cu haosul guvernarii Dragnea!
      Cresterea Euro, adica a Preturilor, adica INFLATIA ajuta Cresterea PIB, se strang mai multi Bani la Buget din tot felul de Taxe, impozite si mai ales din TVAul legat ombilical de Euro la Preturile majoritatii Produselor si Serviciilor!
      Tudose si Dragnea, in gandurile lor, ii multumeste lui Isarescu !

  2. Cum „La anul INCEP”?
    Aseara: „La ANUL încep construcțiile de autostrăzi, de spitale, lucruri care aduc plusvaloare”.

    Pai, IERI de la tribuna Parlamentului intr-un DELIR rusinos Tudose se lauda cu „investiti in Spitale si Infrastructura” cum n-a avut Romania in 27 de ani!
    Cand MINTE?
    Mai departe, Tudose atinge DELIRUL Suprem, avea halucinatii deja: „România are o situație economică stabilă, sustenabilă, recunoscută de toate organismele internaționale, europene şi internaționale, mondiale. A veni dumneavoastră, acum, când media europeană începe să ne numească ‘tigrul Europei’..”

    Cum ne „lauda” Institutiile internationale, uite aici:

    1) 22 Noiembrie 2017: „C.E. Avertizează România asupra modului în care Guvernul cheltuieşte banii publici. Mai precis, oficialii europeni atrag atenţia că Executivul NU a luat măsuri suficiente pentru a echilibra balanţa Venituri-Cheltuieli, aşa cum Bruxelles-ul ceruse în Iunie 2017.
    C.E. cere României să facă o CORECTIE de cel puţin 0,8 la sută din PIB, adică să reducă masiv cheltuielile.”

    2) 10 Noiembrie 2017, „FMI AVERTIZEAZĂ România, după modificarea Codului Fiscal! Raportul care ar trebui să dea de gândit. FMI atrage atenția că toate măsurile fiscale ar trebui să aibă un studiu de impact minuțios, scopul fiind ceal al reducerii deficitelor bugetare. Declarația a fost făcută de Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria.”

    „Ttigrul Europei” e o IRONIE jurnalistica la adresa Economiei Romaniei, tara cea mai saraca a UE!
    Cand China e „Tigrul lunii” se vede an de an!

    Romania e ULTIMA in UE la PIB/cap de locuitor, ADICA NU Produce PIB, doar vorbarie politicianista, adica PIB din cresteri de salarii pe HARTIE, din Cresteri de Taxe si Impozite si mai ales din INFLATIE!
    INFLATIA duce la Cresterea PIB, Tudose jubileaza de fapt!

  3. Pt.lili. Faci atata agitatie prin comentarii deoarece si BNR-ul este in cardasie cu sotul doamnei Carmen in daramarea Puterii PSD-ALDE, probabil ca si BNR-ul urmareste instalarea la butoane a haitelor tehnocrate in frunte cu o calamitate de genul Dacian Julien Ciolos ! Esti un blestem pentru cititorii la gazeta ca sluga a celui poreclit ”Palton Voda”, ai un tupeu si o obraznicie rar intalnite, vaia mama dumitale !

  4. Sigur, e pacat ca sunt asa de putin romani care au studiat economia la facultate si mult mai putini care au si inteles ce au studiat. E vizibil in majoritatea opiniilor emise de politicieni, ziaristi, chiar multi din cei asa zis finantisti. Ca urmare, cateva precizari se impun:
    1) BNR, ca si alte „banci nationale”, nu este o banca a statului, ci o banca a bancilor. Este banca centrala, banca la care se imprumuta bancile. Nu e condusa de stat ci de bancheri. Numele ei e inselator, cu unele exceptii precum SUA unde e denumita si Central Bank. Dar are in fisa postului si interesul statului/natiunii, pe langa cel al bancherilor.
    2) BNR, ca si celelalte banci centrale, se ocupa de politica monetara, adica tot ce e legat de moneda. Curs, inflatie, etc.

  5. 3) Deprecierea leului din acest an este in cea mai mare masura cauzata de politica de relaxare monetara dusa de BNR in acest an. Mai precis, este vorba masura BNR de reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii de la 10% la 8%. Cum? Banii din piata sunt creati de banci prin mecanismul de multiplicare, pe care putini l-au inteles asa ca il explic aici cat mai simplu: Daca cineva depune 100 de lei la o banca, banca nu ii tine acolo, ci ii imprumuta. E obligata sa tina 10 lei (rezerva) si imprumuta 90 de lei. Acestia 90 de lei sunt bani noi creati in piata. Cine i-a imprumutat, ii foloseste, dar pana la urma ajung tot intr-o banca. Care tine din ei 9 lei si imprumuta 81 de lei, creand inca 81 de lei. Si tot asa. Astfel, din 100 de lei se creaza 100 * 1/0.1 = 1000 de lei. Cand BNR reduce nivelul rezervelor la 8%, factorul de multiplicare a banilor devine 1/0.08, adica din 100 de lei se creeaza 1250 de lei. Ca urmare, numarul banilor creste. Crescand numarul lor, banii, adica leii in cazul nostru, devin mai ieftini. Adica, cu acelasi numar de lei cumperi mai putin, sau altfel spus cumperi acelasi lucru cu mai multi lei. Evident, leul scade si fata de celelalte valute. In exemplul nostru, masura luata de BNR a dus la o crestere a numarului leilor de 25%. Foarte mare. Ramane de discutat daca BNR a luat masura asta din incompetenta, interese contrare statului, sau razbunare.
    4) Intrarea in tara a 3 miliarde de euro pentru agricultura nu are cum sa deprecieze leul, chiar dimpotriva, pentru ca euro trebuie schimbati in lei ca sa le dai oamenilor. Si cand ii schimbi, cureti leii de pe piata, acestia devin mai putini, deci mai scumpi. Are un efect contrar. (Iteleg ca o parte au fost schimbati iar in euro ca sa cumpere ingrasaminte, dar doar o parte din ei, nu toti.)
    5) La fel, cresterea economica mai mare inseamna mai multa activitate economica. Pentru a se desfasura, are nevoie de mai multi bani. Rezulta o cerere mai mare de bani, deci efectul e de apreciere a monedei.

    • Excelenta pledoarie pe intelesul nostru, al profanilor. Multumesc domnule/doamna !
      Din pacate mass-media deformeaza realitatea din prostie sa incompetenta , din rea credinta sau pur si simplu la ordin , ori pe bani pesin.Scopul BNR si al marii parti din Mass-media este sa darame Guvernul care nu le convine. De ce creste numai dobanda la imprumuturile interbancare si scade dobanda la depozitele populatiei? Mugur Isarescu probeaza inca odata ca este un executant zelos al ordinelor externe.

    • sa explice finantistul lui peste de ce in Romania se produce paradoxul urmator? De craciun, revelion, pasti vin in tara multi romani, sunt pompati de catre romanii din strainatate cea mai mare valuta, sute de mil de euro, poate 1 mld, sau peste. Piata este sufocata de euro si cu toate acestea euro nu scade, dimpotriva creste uluitor, are cea mai mare rata de crestere. De ce in romania cand creste pretul la baril creste pretul la pompa, cand scade pretul la baril la noi creste pretul la pompa, cand avem permanent valuta pe piata adusa de romanii din strainatate la noi scade puterea leului, cand leul stagneaza creste pretul la bunuri si servicii, cand creste euro creste pretul la bunuri si servicii. De craciun, pasti sau revelion cand in toata europa scade pretul produselor la noi are cresteri alarmante.

  6. Tudose, marele haiduc de Balta Brailei, nu este suficient de barbat sa isi asume responsabilitatea pentru masurile economice proaste luate!Incompetenta, lasitatea si inconstienta acestui guvern Tudose-PSD-ALDE care guverneaza tara la cacealma se razbuna pe romani, nu bancile! Poate asa o fi prin balti, Belina, Braila, cand iti iese cacealmaua te bati cu pumnul in piept ce grozav esti, cand iti explodeaza in fata zici ca este razbunare!

    • garagara pedelista ieftina imapanata de imprecatii bulevardiere , gen ta’ majorii de la seku la o tzigare langa masina lu’ toashu’ capitan Roman, ala tuns ca Popa Prostu de pe cartile de Pacalici.

  7. Să mulțumim patrioticei instituții DNA și responsabilei doamne Kövesi că, sub paravanul luptei contra coropției, s-a declanșat o ofensivă nemiloasă și devastatoare în contra industriașilor români, iar România unul dintre exportatorii mondiali de îngrăsăminte, având mari rezerve de sare și importante rezerve de gaze a devenit importatoare de îngrăsăsăminte! Mai bine importăm îngrășăminte și exportăm sarea și gazul ca materie primă dar nu favorizăm ca “naționaliștii” ungurii și polonezi industria, agricultura și băncile Românești. Ei cu decorații de la străini, noi cu șomaj și leu devalorizat. Și nu iese nimeni în stradă să-i măture!

    • Excelenta diagnoza! La noi nulitatile obediente sunt promovate pe sistemul selectiei inverse in functiile politice de decizie si in mecanismele de fortza ale Coloniei, tocmai pentru a putea fi stoarsa Colonia de avutie, fara gretzuri de catre Marile Puteri Garante ale Saraciei .Controlul politic al Justitiei este desavarsit la noi, de aceea tzipa , urla si se manifesta slugile marilor Puteri , ajunse la disperare cand vad ca Romanilor si Romaniei le este un pic mai bine, iar Ambasadele intervin ca in orice Colonie pentru apararea si perpetuarea sistemului machiavelic de exploatare a bastinasilor.

  8. In timp ce premierul Tudose se lăuda, în Parlament, cu mărețele realizări ale Guvernului în privința fondurilor alocate pentru spitale, evitând să menționeze că sunt nenumărați bolnavi în țară care NU mai au medicamente, Comisia Europeană publica o Radiografie mult mai aproape de ADEVAR a Sistemului de sănătate.
    Potrivit CE, Sistemul de sănătate din România SUFERA din cauza Finanțării REDUSE, ba, mai mult, chiar și Resursele disponibile sunt utilizate INEFICIENT, iar Lipsa de Informații îngreunează orice inițiativă de îmbunătățire a sistemului.

    Este evident că Guv. Tudose nu reușește să facă atât de multe Investiții în infrastructura medicală cât ar fi nevoie, chiar și cu toate planurile mărețe anunțate de premier, iar România pierde din fondurile europene alocate.
    Tot ieri, autoritățile de la Bruxelles au decis să returneze țărilor membre 10 miliarde de euro din bugetul UE care nu mai pot fi alocați în acest an, 2/3 din sumă fiind fonduri pentru investiții la nivelul întregii UE..
    „Dintre acestea, 6,7 Miliarde sunt fonduri pe care guvernele NU au reușit să le absorbă anul acesta în proiecte de investiții”, Romania in TOP!

    Prioritățile pe malurile Dâmboviței sunt însă altele, se pare. În loc să facă din România un paradis al investitorilor și un campion la atragerea fondurilor UE, parlamentarii sunt preocupați de ciuntirea prerogativelor Președintelui în privința numirii șefilor din justiție și de lupta cu statul paralel. Dragnea si Taricenau sa scape de Jilava!

    • Cum le știi tu mey lili pe toate…daca ne prezinți și actionariatul așa zisei bănci naționale a României, ești mare.Dacă nu, nu!

  9. Lectie pentru populistii habarnisti si hoti din PSD+ALDE, care ne guverneaza!

    Cum comenteaza Adrian Vasilescu, Consilierul Guvernatorului Isarescu, la RFI, afirmatiile Aberante ale Premierului Tudose de la PSD: „Eu va pot spune un singur lucru: daca se razbuna cineva in acest moment, nu stiu pe cine, dar daca se razbuna cineva in acest moment, se razbuna CARTILE de ECONOMIE. Atat si nimic mai mult”.
    Bravo, dle Vasilescu!
    Habarnistul Tudose a fost de 2 ori Ministru al Economiei, NU a lasat nimic in urma, NU a facut nimic, a lasat mostenire Zecile de Companii de Stat cu Piederi ANUALE de Milioane de Euro!
    Va amintiti ceva despre Ministrul Economiei, Mihai Tudose, din guvernele Romaniei?
    Stiti cine e ACUM Ministru al Economiei in Guv Tudose?!
    Ma indoiesc!!

  10. Mecanismul este mult mai complex si este in stransa corelare cu economia, cu productia, plusvaloarea, consumul, etc. Importatorul roman de produse alimentare va cumpara aceleasi produse la aceeasi cantitate cu mai multi lei, el transforma leii in euro si diferenta se reflecta in pret. Cresterea accizelor la carburanti duce la cresteri de preturi. Cand cresterea economica se bazeaza numai pe consum se ajunge la inflatie, cresteri de preturi datorate cresterii euro in raport cu leul, cresterea pretului la carburanti datorate accizelor. Antepostitul nu face o radiografie corecta. Ce reprezinta cei 2% din rezerva bancilor? Aprox 800 mil de euro, o nimica toata la o economie functionala. Daca acesti bani sunt repratiati sub forma de profit, nici n-ar trebui sa se simta. In tara intra in jur de 3 mld. euro de la romanii care lucreaza in strainatate. In mod normal Leul ar trebui sa se intareasca, pe piata sunt mai multi euro, permanent adusi sau trimisi de romanii din strainatate. Acesti euro intra in circuitul romanesc, se cumpara de ei produse, bunuri si servicii, tva intra la buget, ei nu sunt produsi in tara, dar sunt cheltuiti la noi. Din ei se platesc taxe, accize, tva etc. aprox. 1/3 intra la buget, restul sunt rulati in piata, se cumpara alte bunuri si servicii, aduc alt tva. taxe si accize la stat etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.