Liberali contra liberali

A început bătălia la vedere a taberelor din PNL pentru șefia partidului. Candidaturile la conducerea PNL anunțate de Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu sunt contestate deja din interior. Mihai Voicu şi Teodor Atanasiu au dat semnalul că nu le agreează.

”Cred că este nevoie de echipe puternice, de echipe omogene, de echipe sudate şi acel candidat care va reuşi să prezinte o astfel de echipă cu siguranţă va lua mai multe voturi decât aceste candidaturi solitare, pe care le anunţi ca să furi startul şi care să deturneze puţin dezbaterea”, a declarat Teodor Atanasiu sâmbătă la Târgu Mureș.

La rândul său, Mihai Voicu și-a exprimat speranța că va apărea și un al treilea candidat la șefia partidului.

”Nu după nume trebuie ales președintele partidului, ci după niște criterii care, în opinia mea, trebuie să le îndeplinească. În primul rând, acela de a fi un factor de echilibru în interiorul partidului, un pilon unificator. Aici există, între lansarea candidaturii celor doi colegi — oameni politici experimentați și extrem de onorabili — și principiile noastre, o contradicție mică. Adică, partidul a hotărât să înceapă alegerile de jos în sus, de la baza partidului, să-și consulte toți membrii. Cei doi colegi au ales să-și anunțe o candidatură de sus în jos. Eu cred că acest proces de alegeri interne, de consultare a membrilor partidului, va duce, în opinia mea, la apariția unui alt candidat, ca rezultat al acestui proces de consultare și nu ca afirmare a unei voințe proprii de candidatură eventual ca aparținând strict uneia dintre grupări. (…) De aceea, eu cred că va mai exista și un al treilea candidat, ca rezultat al sprijinului unei echipe puternice și ca rezultat al consultărilor care vor porni de la baza partidului”, a spus Voicu într-o conferință cu Atanasiu.

Teodor Atanasiu a combătut totodată din nou ideea ca Dacian Cioloş să fie cooptat în conducerea PNL, susţinând că nu există lideri providenţiali nici în interiorul, nici în exteriorul partidelor.

Sunt multe lucruri pe care domnul Cioloș le-a văzut într-un fel când era tehnocrat și sunt convins că le va vedea într-un alt fel în postura de om politic. Îi dorim succes! Din păcate, modul în care am colaborat în ultimul timp ne-a făcut să refuzăm o colaborare în care dânsul să vină direct moț în frunte și nu să parcurgă etapele pe care le-a parcurs orice lider al PNL, plecând nu direct din funcția de președinte al partidului cum dorea dânsul, ci parcurgând anumite etape și apoi să fie ales de către un Congres în fruntea partidului. Sperăm că dacă partidul dânsului va fi încununat de succes să putem colabora împreună. (…) Nu am văzut un partid care să conteze în România, care să plece de la o platformă civică și să se tranforme în partid politic. Fiindcă politica este un lucru serios, care nu se face numai în timpul liber ca acțiunile civice, politica se face în mod serios și consecvent„, a mai susţinut Atanasiu.

Între timp, Raluca Turcan, președintele interimar al formațiunii, se laudă că Partidul Național Liberal pregătește un congres „cât mai reprezentativ”, în cadrul căruia va fi aleasă noua conducere.

Potrivit acesteia, la congres ar urma să participe 5.000 de membri din toate filialele teritoriale din țară.

„Eu am dorit ca alegerile în interiorul PNL, mai ales pentru funcția de președinte, să se facă de către toți membrii de partid. E complicat de pus în aplicare o asemenea măsură pentru că bazele de date nu sunt tocmai în regulă în toată țara, însă am susținut să fie un congres cât mai reprezentativ, cu un număr foarte mare de membri, 5.000 de membri, astfel încât mulți oameni din județe să participe și la alegerile naționale și să fie ascultați, să fie auziți”, a afirmat Turcan, reiterând că nu va candida la funcția de președinte.

Raluca Turcan a declarat, totodată sâmbătă, la Botoșani, că viitorul program politic al partidului trebuie gândit în concordanță cu proiectul de țară al președintelui Klaus Iohannis.

„Trebuie să ne reconsolidăm programul politic și soluțiile concrete pentru oameni, însă acest program politic toată viziunea noastră strategică, trebuie să fie în concordanță cu proiectul de țară al președintelui Klaus Iohannis. Eu nu cred că PNL poate să se dezvolte politic și să se pună cu adevărat în slujba cetățenilor într-un proiect separat de președinte, tocmai pentru că domnia sa a fost cel mai ferm apărător al egalității în fața legii. Este cel mai credibil, care poate să vorbească de dezvoltare și bunăstare individuală a cetățenilor prin ceea ce a propus și a realizat la Sibiu. Președintele a fost votat cu un program de țară. Tot ceea ce a lipsit în această perioadă a fost o echipă între președinte, Parlament și Guvern, majoritate parlamentară și guvern politic care să își asume decizii politice decisive pentru dezvoltarea României. Guvernul tehnocrat a fost o formulă de avarie și trebuie să o acceptăm”, a spus Turcan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.