Mobilizare pentru sprijinirea Libanului

UPDATE Donatorii internaţionali au promis alocarea unor „resurse majore” pentru reconstrucţia Libanului, condiţionând asistenţa străină de reforme care să asigure distribuirea ajutoarelor în mod transparent.
Reprezentanţii a 30 de ţări au participat la videoconferinţa internaţională a donatorilor organizată duminică după-amiază de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

„Asistenţa trebuie acordată în timp util, trebuie să fie suficientă şi să corespundă necesităţilor poporului libanez. Participanţii au convenit că asistenţa trebuie să fie coordonată de Naţiunile Unite, iar ajutoarele trebuie acordate direct populaţiei libaneze, cu eficienţă maximă şi transparenţă”, se arată în comunicatul final al reuniunii, citat de agenţia Reuters şi de cotidianul Le Figaro. La reuniunea virtuală a participat inclusiv preşedintele SUA, Donald Trump, care a cerut o investigaţie „transparentă” în cazul exploziei din Beirut.

În urma videoconferinţei, nu au fost furnizate cifre despre resursele care ar urma să fie acordate Libanului.
Însă Uniunea Europeană şi mai multe ţări au semnalat disponibilitatea de a ajuta Libanul. „Uniunea Europeană a mobilizat deja 33 de milioane de euro şi oferă încă 30 de milioane de euro pentru cele mai urgente nevoi ale Libanului”, a anunţat, duminică după-amiază, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Marea Britanie a anunţat până acum 25 de milioane de lire sterline (27,6 milioane de euro), Germania 11,5 milioane de euro, Spania va trimite provizii medicale şi cereale, iar Elveţia va oferi 4,38 milioane de dolari (3,71 milioane de euro).

Liderii lumii vor discuta duminică strângerea de ajutoare pentru Beirut, după explozia masivă care a devastat marți capitala libaneză, într-o conferință virtuală inițiată de Franța și ONU, relatează BBC.

Conferința începe la ora 14:00 a Libanului (11:00 GMT).

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că intenționează să se alăture apelului.

Oficialii estimează că explozia a 2.000 de tone de azotat de amoniu a provocat pagube de până la 15 miliarde de dolari. Explozia a provocat moartea a cel puțin 158 de oameni, 5.000 de răniți și a lăsat 300.000 de persoane fără adăpost.

Sâmbătă, câteva mii de libanezi au ieșit în stradă, poliția folosind gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre și au luat cu asalt ministerele.

Într-o cuvântare televizată, premierul libanez Hassan Diab a declarat că va cere alegeri anticipate ca o ieșire din criză.

Problema va fi discutată luni în cabinet.

Libanul era deja afectat de o criză economică profundă și se străduia să combată epidemia de coronavirus.

O mișcare de protest antiguvernamental a izbucnit în octombrie anul trecut, alimentată de situația financiară și de colapsul monedei locale.

Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat joi Beirutul și a anunțat că dorește să coordoneze ajutorul internațional pentru țară.

O declarație a președinției francez spune că evenimentul de duminică „va viza mobilizarea principalilor parteneri internaționali ai Libanului și organizarea și coordonarea sprijinului de urgență din partea comunității internaționale”.

Vor participa reprezentanți din statele membre ale Uniunii Europene, China, Rusia, Egipt, Iordania și Marea Britanie, mulți alții fiind invitați să participe.

Într-o serie de tweet-uri, președintele Trump a spus că a discutat despre „evenimentul catastrofal” din Beirut cu Macron și că se va alătura apelului.

Câteva țări au promis deja ajutor în valoare de milioane de dolari și au trimis nave, lucrători medicali și materiale pentru a ajuta Beirutul.

Dar agențiile ONU au cerut suplimentarea ajutoarelor și au avertizat despre provocarea masivă care urmează. Multe case sunt fără apă sau electricitate, există îngrijorări în ceea ce privește lipsa de alimente, iar cazurile de Covid-19 se răspândesc în țară – o provocare suplimentară pentru spitale care sunt deja copleșite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Libanul oricum era intr-o stare economica dezastruoasa , aproape jumatate din populatie si-au pirdut locurile de munca , si multe alte probleme ! Daca comunitatea internationala ii ajuta asta ar fi o gura de oxigen foarte importanta pentru Liban !Doamne ajuta !

  2. le dea si lapte de pasare, la nebunia care este in acest colt de lume, nici chiar marile puteri, nu mai pot pune frana.
    Libanul, este exemplul viu a ce va fi in toata lumea, daca miliardarii tot se cred Dumnezei.

  3. Nu e mai simplu sa se lichideze natia aia care creeaza si intretine permanent astfel de situatii ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.