Liiceanu scrie ca şi cum ar fi stat în aceeaşi celulă cu Elisabeta Rizea

Ca un făcut, la începutul fiecărui an, Gabriel Liiceanu face un exerciţiu dramatic, publicînd fie un text de-a dreptul ridicol, fie unul în care parcă vrea să-şi dea singur două palme. În 2019, şi-a început publicistica prin articolul „Vis din noaptea de Anul Nou”, în care povestea cum, în vis, era să fie violat de un cal! Era, fără îndoială, un vis erotic, rămăşiţă a trăirilor sale de peste zi. Dar, de ce trebuia să ni-l povestească şi nouă? Sau era vreun mesaj transmis cuiva care, aşteptat fiind, n-a mai venit? Mă rog, treaba lui.

Anul acesta a ieşit din zona oniricului şi a postat pe „contributors.ro” un text prin care parcă vrea să-şi dea singur cu tesla-n coaste: „Complicii”. Despre ce este vorba? Liiceanu se ia la trîntă cu postul „Radio România cultural” pentru că a postat pe site un articol în care amintea că s-au împlinit 8 ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu. Ce l-a deranjat încă nu-mi este clar, căci, citind articolul lui Razvan Moceanu, am constatat că nu este vorba decît despre o fişă biografică a unuia dintre marii regizori români, fără adjective exagerate, fără etichete nepotrivite.

Urcîndu-se iarăşi în pod pentru a-şi face o poză cu el deasupra lumii, Gabriel Liiceanu pare să fi redevenit instanţa aceea căcăcioasă care pute de la distanţă, punînd etichete pentru oricine, uitînd cine este el: „M-am întrebat care din cei doi – Păunescu și Nicolaescu – a contribuit în mai mare măsură, în calitate de complice, la perpetuarea năpastei Ceaușescu”.
Vă daţi seama, tocmai el, care, în primele zile de după Revoluţie, în timp ce scria „Apelul către lichele”, s-a aruncat în braţele celui mai odios stalinist, Silviu Brucan, şeful ziarului „Scânteia”, a cărui nevastă, Alexandra Sidorovici, a fost asesor popular în temutul „Tribunal al Poporului”, care a băgat în puşcărie toată floarea intelectuală a ţării, inclusiv pe Constantin Noica, părintele spiritual al lui Gabriel Liiceanu:

Citind textul lui Gabriel Liiceanu, îmi dau seama că individul trăieşte cu impresia că era în celulă cu Elisabeta Rizea sau Doina Cornea, pe care le invocă doar în speranţa că astfel va cădea un praf de stele şi pe umerii lui gîrboviţi. Nu ne spune însă ce atitudine publică a avut el în vremea cînd Doina Cornea, de pildă, era bătută prin beciurile Securităţii. A protestat cumva atunci? Şi-a rupt hainele de pe el în piaţa publică?
Ei, aş! Pe atunci îşi publica teza de doctorat, aceea cu plagiatul masiv, în care făcea apologia lui Marx! Ia, citeşte, domnule Liiceanu, această înregistrare a Securităţii în casa domnului Noica, publicată într-o carte chiar la Humanitas:

Şi Liiceanu beneficia de stipendii din partea PCR, cu burse în Germania, cu excursii în Franţa pentru a-i pregăti un „şniţel auriu” Monicăi Lovinescu, cea pe care, cu nemăsurată neruşinare, o pune pe acelaşi palier cu Doina Cornea şi Elisabeta Rizea! Şi, à propos, pe ce bază trecea el înainte de 1990 din Germania în Franţa? Şi, à propos, el de ce nu dădea Note la Securitate despre persoanele cu care s-a întîlnit în străinătate? Sau dădea? Şi, dacă da, unde sînt?
Adică, îţi vine să te întrebi: cît tupeu, cîtă meschinărie să aibă cineva să se creadă îndreptăţit să invoce suferinţa Elisabetei Rizea, în timp ce el sta la masă cu Silviu Brucan, luîndu-şi tacticos notiţe? S-a ridicat atunci în picioare pentru a-l acuza pe Brucan de crimele făcute de nevastă-sa, Alexandra Sidorovici, şi de staliniştii pe care-i reprezenta? Nici vorbă! Ia uitaţi-vă cum sta sfios în rîndul doi, lîngă aragaz, preocupat să nu scape vreo silabă a stalinistului Brucan:

Ar fi multe de spus despre impostură atunci cînd scrii despre Gabriel Liiceanu. Unele chestii le-am mai spus din 2007 încoace. S-a adunat însă atîta silă în dreptul acestui personaj, încît, de multe ori, refuz să mai scriu despre el de teamă că aş putea să scap de sub control cuvintele.
Un atît de harnic cultivator al imposturii ca Gabriel Liiceanu n-am mai întîlnit. Herta Müller, laureata Premiului Nobel, i-a spus în faţă că el a fost în vremea comunismului „Mitläufer”. I-a fost jenă celebrei scriitoare să-i spună ce este acum Gabriel Liiceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 26
Ion Spânu 1818 Articole
Author

45 de Comentarii

 1. O fi mai existand un singur Roman care sa fie interesat de balmajenile licheanului ?este doar o intrebare ,desigur,retorica ?

 2. Eternul Spinu ot Craiova. Domnul acesta altceva nu stie? Decât să dea in Liiceanu și să o elogieze pe Olguta. E clar, nu?

 3. LIcianu – adica fara liceu … numele se scrie cu un singur ï”.

  UN ANALFABET NOTORIU !!!!!!

  Ca si intreaga scoala de la Sinaia = scoala de „filozofi analfabeti”.

 4. De unde vine apetitul acestui L.I.N.G.A.U. pentru profanarea mormintelor unor eroi , precum Doina Cornea,Elisabeta Rizea si a unor oameni de cultura (cu mari pacate)precum Paunescu si Sergiu Nicolaescu ?
  J.A.V.R.A. asta nu o mai inghite nici macar MARELE poet Dinescu , pentru pupat la Plesu – dom ministru „donator” de editura comunista la J.I.G.O.D.I.E.
  Doamne cum il rabzi ?

 5. Cine poate sa spuna daca fiinta asta, cere-i face de ris pe vilceni, PUTEA SA URMMEZE CURSURILE FACULTATII DE FILOZOFIE , IN PERIOADA 1960 – 1965, FARA AVIZUL ORGANELOR DE SECURITATE.
  DE ASEMENEA, DACA PUTEA SA LUCREZE CA ” cercetător la Institutul de filozofie” SI ”cercetator la Institutul de Istorie a Artei”, adica doua institutii care se ocupau cu stabilirea liniei ideologice in doua domenii deosebite pentru politica PCR.

 6. Un pupincurist de al lui PETROV mai mare ca Liicheanu nu am vazut in viata mea! Cand i-a spus verde’n fata Petrov ca scoala romaneasca scoate numai filozofi, adicatelea tampiti, banditu nu a ripostat! Maestru ziarist ne spune ca LiicheAnu si-a dat cu tesla in coaste. La un curs de matematici speciale ne tot intreba profesorul daca avem un echivalent in viata de toate zilele, daca cunoastem o scula ca operatorul nabla. Dupa ce ne-am stors creieri, profesorul ne-a explicat ca exemplu dat de profesor este cel mai bun. Adicatelea echivalentul operatorului era tesla cu care bati cuie, scoti cuie si cioplesti lemn! Cat priveste faptul ca Liicheanu e un cacacios, parca mama lui Petre Tutea i-a spus fiiului ratacitor sa nu fie cacacios in viata! Temele cu pisica imbuibata ma dau pe spate! Suucesuri popor roaman cu Johannis ortodox in frunte care nu se vrea sa se vaccineze si cu astfel de liichele formatoare de opinie!

 7. Liiceanu este de domeniul studiului de caz la muzeu Antipa. Insul este plagiator, un închipuit, paranoic.

 8. Fotografia este mai mult decat sugestiva : o adunatura de tradatori, lichele si cozi de topor. Pai ei luau lumina de la Brucan care a supt la vreo 3 servicii secrete(KGB, CIA, MOSSAD) ?!

 9. N-o stiam pe asta cu Liiceanu violat de un cal … iata ca, dupa declarate tendinte homo (Liiceanu indragostit de actualul „ministru” al Sanatatii) apar si aplecari (la propriu si la figurat …) pentru zoofilie ! La care se adauga o perversiune inca neidentificata de catre psihiatri, amorul cu BMW-ul propriu (botezat dragastos „Siegfried” … deci tot nume masculin … cercul se inchide, ca in „dansul calugarilor de la Capilna”) … Tragem linie si adunam : in „marea literatura romana contemporana” avem pe putin trei obsedati sexual (Patapievici, Cartarescu, Liiceanu) cu o declarata tendinta necrofila (adoratia basescului, un cadavru politic) si carora nu le mai lipseste decit o manifestare pedofila, eventual si ceva „maruntis” sado-maso … Plesu ? Nu, nene, Plesu e diferit, e „filozof” !

 10. Multumesc, Ioane.
  Te rog sa devii mai prezent in Cotidianul, te citesc cu o foarte mare placere.
  Un oltean, ca si tine.

 11. Doru Popescu ai confundat până și munții, e PĂLTINIȘ, școala ta de analfabet funcțional nu a auzit decât de Sinaia

 12. Pivesc poza uimit.Ce nemernici,ce tueu jegos pe toti,cita nerusinare! Am o remarca:ati inversat „aragaz” cu „Gabriel Liiceanu”.

 13. Spanule, o fi cineva , dintre cei ridicati pe functii si averi imense pe grade si contingente in institutiile statului a puterii FSN instalate de 31 de ani dupa mineriada militara sngeroasa din decembrie 1989 , care poate sa arunce cu piatra ? Si asta este inceputul numai . Daca ne gandim ca Excelenta Sa ambasadorul SUA a subliniat in cuvantarile Sale cu ocazia comemorarii ,,revolutiei” si a Anului Nou 2021 : ,, Romania trebuie sa se dezvolte pentru a se repara tot ce a fost stricat sub 45 ani de regim comunism si tot ce nu a fost reparat in ultimii 30 de ani „, ,, Ce s-a inceput acum 31 de ani trebuie sa se termine, pentru ca revolutia nu s- a terminat complet „.,, Mai exista baronii rosii si altii care nu ar trebui sa fie in Parlament sau in Guvern”. Cenzura ne spune ca cele de mai sus sunt un duplicat. Vom avea vreodata presa libera ?

 14. Ce bine ar fi să scrie ca şi cum ar fi sta în aceeaşi celulă cu Nefertiti de la UE- K Koveşi

 15. jAVRA ASTA CE SCHEUNA LA PICIOARELE LUI bRUCAN , LATRĂ ACUM LA TOT CE-I ROMÂNESC ŞI NU PIERE CUM AR VREA bRUCAN CU AI LUI ŢUCĂLARI PRINTRE CARE ŞI ĂSTA : lICHEAUA NAŢIONALĂ , ACUM ŞI INTERNAŢIONALĂ !

 16. Am seznatia ca va referiti, de fapt, la LINGEANU, dar nu stiu de ce ii tot stalciti numele. LINGEANU, de la … La fel ca MORARU, PODARU, BRUTARU … Nume dupa preocuparea de baza. Nicolaescu a fost vinovat ca n-a facut nici-un film dupa vreun scenariu semnat LINGEANU.

 17. Patologici nu trebuie blamati in asa hal, au scuza ramolismului cronic, micimea iese la iveala in toata splendoare, nu mai trebuie promovati, sunt dezastru pentru orice constiinta in formare. Liiceanu, Cartarescu, Plesu … (alti intelectuali descurcareti, dar „desidenti” oricarei oranduiri sociale) – fosile de studiat doar la antropologie primatelor adaptabile oricarei epoci.

 18. Pa coada lui sunt agtate si atarnate cozile ruginiturilor secu pe care le-a adorat incepand cu scoala primara pana la stefan gheorghiu unde erau destule adunaturi analfabete care cantau in cor dar in fiecare saptamana chiar in clasa:”vai de mine si de mine ce miros de p….a vine”! Inlocuiti voi punctele din linia continua si veti gasi cu ntergrama vietii unuia care se da scriitor dar e parat sau umbra pupat/secu.

 19. Pe Dl Spanu nu poti sa-l smulgi din fixatia cu „revolutia” nici cand e vorba de CRIMINALUL CONTRA UMANITATII Nico laescul, regizorul „revolutiei pe casete”, combatant GRU/KGB int-o serie de diversiuni „revolutionare”, 1956-Ungaria, 1959-Cuba si
  1969-Praga unde cu aparatul de filmat intr-o mana si kalasnikov-ul in alta a IMORTALIZAT victimele proprii si ca si pe ale camarazilor bolsevici!!! Licheleanu, aceasta Maria Tereza indragostita de un armasar, a spus doua adevaruri neasteptate
  la aceasta subspecie, ca Sergiu a concurat cu Adrian in cultul desantat al personalitatii cizmarului si ca, vorba Dlui Spanu: Cand dupa LOVITURA DE STAT COMINTERN i-a sarit in brate EMINENTEI CENUSII Bruckan s-a inlantzuit cu Nicolaescul
  care se afla acolo pe linie de GRU-Comintern. Am tot spus si repet, cei mai odiosi bolsevici pot spune adevaruri punctuale
  indiferent ca o fac in scop diversionist sau nu si in acest caz Licheleanu a spus adevarul…Licheleanu nu este o simpla lichea si nu din oportunism sau parvenitism s-a pliat pe Ceausescu, Brickan-IliciGenocid, Baseala si Yoha Secu-iul din Deal, ci ca un ofiter disciplinat care a urmat sinuozitatile evolutive ale Comintern-Brejnev, Comintern-Gorbi, Comintern
  Rasputin…Nu criminalii respectivi l-au atras, ci calitatea de slugi ale Comintern…

 20. Este de notat această expresie de bun simț: ”controlul cuvintelor”.
  Ce bine ar fi dacă toți ziariștii ar avea această virtute!

 21. Dece a Tinut Donald Trump , Mitingul ? Ca sa Castige JOE BIDEN PRESEDENTIA !

 22. Bine ca s-a adus Vorba de Institutul de Istoria Artei din Bucuresti . Prin Anii 1985-1986 , luna Iunie , pare-mi-se , am asistat si eu , la o Conferinta , al Domnului Gabriel Liiceanu , despre Heideger . La Conferinta au Participat numai Oameni cu Studii Superioare . Era si un Domn Securist , care Statea pe la Fereastra , dar Expunerea Domnului Gabriel Liiceanu era Foarte Culta , ca Simteam ca ne Depaseste pe Toti , in Gandire .

 23. Din Informatia Bucurestiului am Aflat in Anul 1985-1986 , ca Domnul Filozof Gabriel Liiceanu , v-a tine o Conferinta despre Heideger , la Institutul pentru Istoria Artei din Bucuresti .

 24. Rizea a fost condamnata fiindca legionara, @Spânu draga. La fel lui Noica, de altminteri. Asa ca-ntre-adevar, Liicheanu si tipa ar fi trebuit sa fie colegi de celula. Brucan si Liicheanu (fotografia) fiind adevaratii „aliati”. Alaturi de Voican-Voiculescu. Ar fi trebuit sa cauti si gasesti o fotografie a trio-ului. Brucan pretinzându-se „intelectual”, în timp ce Voican-Voiculescu, „neaos”. Cu pistolul la brâu (pardon, pe tâmpla altuia …) Dosaru’ de la Securitate : pai, bine, tovarasu’, ori uiti cine-a fost Ministrul Culturii-n primul guvern Petre Roman? cine-a luat cu asalt, cu sete, sediile Securitatii, daca nu Mircea Dinescu, Andrei Plesu, amicu’ Liicheanu …, fiindca Plesu cu Liicheanu erau prieteni la toarta. De gratare, inclusiv, la focul alimentat de paginile .. unor dosare… vaaai … ! da’ cum poate sa uiti asa ceva, tovarasu’? @Neagu Mircea: Heidegger = membru al partidului national-socialist (=Hitler). Cine se-aseamana, se-aduna.

 25. @Ileana Rollason: Vorbesti iar prostii. Elena Rizea nu a fost legionara iar grupul de rezistenta pe care l-a sustinut, chiar daca va fi avut si legionari, era condus de doi fost ofiteri romani. Elena Rizea, si altii, au fost condamnati pentru ca s-au opus comunismului, instaurat de invadatorul sovietic, recte rus, aducator de nenumarate nenorociri romanilor.

 26. @Anonim … prostii nu (prea multi intectuali romani, vorbes de cei emigrati pana-n ’47 au fost legionari)… prostii nu spune insa …jumatati de adevar da ! Stiu de la maman asta ! Din nefericire a fost prezenta la re-scrierea istoriei … atunci … intr-o vreme demult uitata ! Uitabila !

  :*
  (Citeste memoriile lui … Eliade ! 😀 )

 27. @Anomim …iti mai spun ceva … legionarii aceia emigrati atunci … au castigat pana la urma !
  Gandeste cum vrei INFORMATIA asta …mediteaza pro-fund pe tema ei !

  Daca esti destept sau, sau, daca ai mintea-de-pe-urma a romanului 😉 !

 28. @Anonim: întotodeauna ma contrazici când e vorba de-asa zisa „rezistenta din munti”, alimentata si moral, si cu armamant de catre Germania nazista. Asta fiind una. Sovieticii numai „invadatori” nefiind în România. TU vorbesti prosti, si-nca imense. Regele Mihai a spart frontul de Est, si bine-a facut, la 23 August 1944. Asa ca trupele sovietice au intrat în România ca ALIATE, si-au fost primite ca atare (uita-te la fotografiile si filmele documentare ale vremii, daca n-ai memorie). „Nenorocirile” aduse „românilor” ? perioada interbelica, dictatura legionara, pogromurile, n-au fost „nenorociri”? ce te-apuca? frontul, 3 ani de zile-n promiscuitate a soldatilor, care, la Stalingrad, erau si-n linia I, n-au fost „nenorociri”? mortii fara morminte n-au fost „nenorociri”? ca lumea mânca sobolani, la blocada Stalingradului, n-a fost o „nenorocire”? i-auzi! Ia vino-n Franta, stimabile, sa afli ce-au facut americanii tai, la 6 iunie ’44, D-Day, prima „fapta eroica” fiind exterminarea rezistentei franceze, gaulliste, fiindca-n ea trageau! si-a doua, fetitele vesele, pe care sa le violeze (asa cum fac si la Deveselu). 10 000 de condamnari la moarte. Ori violurile nu-s o „nenorocire” decât dac-ale sovieticilor? ale americanilor fiind o bucurie? @mishteaux: Multumesc. Si-n privinta lui Mircea Eliade, ai dreptate. Multumesc.

 29. @mishteaux : privind legionarii câstigatori, ai, înca o data, dreptate. Moda americana. Fiindca, dupa WW2, SUA i-au impus, în Europa, pe nazisti, si-n mod deschis. Primul presedinte a ceea ce avea sa devina Comisia Europeana, Hallstein = nazist cu state grele, „recliclat”, „pocait” în SUA si retrimis expeditorului. Primul presedinte a ceea ce va deveni parlamentul european, Schumann, înainte de-a fi fost „rezistent”, fusese colaborator al nazistilor. La fel lui Mitterand, viitorul presedinte al Frantei. Despre cancelarii si cancelariile din Germania, sa nici nu pomenim. Si-n România, @Anonim, cu „nenorocirile” lui, când, dupa 1944 si dupa aia, pâna la primele promotii de licentiati post-belici, administratia a ramas aceeasi (cu foarte putine exceptii, flagrante, de colaboratori. La ziare si reviste, în special. Tipii fiind epurati si-n Vest, nu numai în Est. Si-nca-ntr-un mod de-o rara violenta. Cu linshare, expunere, bataie de joc publica, cel putin. Majoritatea alora care, în România, a nimerit în închisori sau ajuns la Canal, nici în Vest n-ar fi fost crutata de cam aceleasi lucruri. Mânia populara. Ca, pe lânga ei, mai ajungeau si victime ale geloziei, si de clasa, si, mai ales, personale, si cu confiscarea bunurilor materiale, ca la Revolutia de la 1789, fiind alta poveste. @Anonim nu-i, de altfel, la curent cu Revolutia Franceza, desi i-am tot pomenit, ani de zile, de ea. Modelul tuturor. Vezi si-acuma, „iacobinii” din SUA, care-i vor, nici mai mult, nici mai putin, decât capul lui Trump, fiindca de dreapta, Regele, Ludovic al XVI lea. Cine-i sapa, însa, groapa altuia, ajungând precum Robespierre…).

 30. Liiceanu este chiar nulitatea în care a fost împins spiritul national, daca nu cumva cultura romaneasca. El este un caz provincial si mediocru, de grafoman, posibilitatea ca el sa fie de o asemenea dimensu iune e adevarata problemă.

 31. Elisabeta Rizea, legionară? De ce? Pentru că așa a hotărât o instanță comunistă cu asesori aflați
  pe statele de plată ale sovieticilor? Chiar n-ai pic de jenă?

 32. @mishteaux: Unde ai vazut tu ca Elena Rizea a fost legionara? Altminteri, te arati un mistocar de duzina. Cine au fost cei care au luptat in munti este alt subiect.

 33. @@Ileana Rollason (I): Elisabeta Rizea, legionara. Ïn munti n-au luptat, înarmati fiind de Germania nazista, decât legionari. Fanatismul = legionar. A lupta armat împotriva unei orânduiri sociale = totalitarism absurd, amoral si ilegal. „Orânduirea” = scuza, în realitate, pentru criminali de drept comun. Lasa-ma si cu „asesorii aflati în statele de plata ale sovieticilor”, panseu de Gâga. 1. în primul rând, ca instanta a fost româneasca. Ori, tu-i acuzi, de parca agent CIA, recte Zuckermann ori ailalti predecesori de-ai tipului, si cu totii, îndoctrinati nazist („lupta împotriva comunismului” = deviza lui HITLER, în justificarea operatiei Barbarossa. Nazisti bine cunoscuti emigând, dupa razboi, în SUA, unde-au si fost bine angajati, în organisme decizionale nationale ori internationale, de unde-au putut sa propovaduiasca doctrina hitlerista, „lupta împotriva comunismului”), tu-i acuzi pe români de-a fi tradatori.

 34. @@Ileana Rollason (II): Ori, tipa a fost judecata de-o instanta aplicând codul penal românesc, identic, fiindca veni vorba, codului penal frantuzesc. Asa ca slabeste-am cu „asesorii în slujba sovieticilor”, care aplicau un cod penal … frantuzec. Esti ridicol si de rea-intentie. A la Truman. Care, dupa sacrificiul sovieticilor în WW2, îi tradeaza, îmbratisându-l cu ardoare pe Hitler: rasa superioara transferata, din Germania nazista, în SUA. Cu excrescente-n România, la „luptatorii din munti”, care, si aia, se credeau supraoameni. Elena Rizea = fara mare cultura (i se citeste si pe mutra: femeie rea si-ndârjita), altfel n-ar fi fost fanatica. Comite crime sub comanda colonelului Arsenescu, fanatic, decorat, în 1942, de nazisti, si sub comanda faimosului Toma Arnautoiu, tortionar legionar. ps PNT (Maniu-Coposu) cocheteaza, si-nca bine, cu legionarii. Liicheanu si altii de teapa lui (Hossu Longin) tinând mortis ca România sa ramâna, mentalmente, la anii’ 40, ai crizei morale. Santaj de speta cea mai joasa în scopul formatarii tinerelor generatii.

 35. @IR: Produci cea ma dezgustatoare propaganda stalinista. Ce crime a comis Elena Rizea? Nu e adevarat ca in munti au luptat numai legionari, acestia fiind inarmati de Germania. Nici macar nu judeci. Cum puteau fi acestia inarmati de Germania cind Germania fusese invinsa si ocupata, nici macar existind ca stat? Cum putea fi Toma Arnautoiu tortionar legionar cind el a fost militar si inca decorat (vezi Wikipedia si sursele aferente)? Zici de codul penal frantuzesc. Cel mai probabil, la timpul respectiv, era in vigoare codul penal sovietic, caci intreaga tara fusese (dez)organizata dupa model sovietic. Cu legionarii au cochetat bine merci si comunistii, care i-au si incadrat in partidul lor (Pastorel: capitane nu fi trist, Garda merge inainte prin Partidul Comunist). Idem sovieticii cu nazistii pe care au pus mina si care au pus umarul la dezvoltarea tehnicii sovietice. Doua exemple notorii: celebrul MiG15, care a dat destul de furca americanilor in Coreea, dezvoltat dintr-un concept al celebrului inginer german Kurt Tank, si inca si mai celebra arma Kalasnikov, dezvoltata cu concursul proiectantului armei germane StG44, Hugo Schmeisser, care a lucrat in colectivul lui Kalasnikov. Nu in ultimul rind, tehnica spatiala sovietica, pioniera in domeniu, pina cind potentialul economic american si-a spus cuvintul, ca si in cistigarea razboiului de altfel. Asa ca, ….

 36. Multumesc pentru sesizarea unei posibile greseli in postarea mea.

  Dar aceata GRESEALA a fost facuta VOIT – pentru a putea face DIFERENTA dintre VALOAREA REALA a scolii filozofice de la Paltinis (a Profesorului Noica /a carui opera o admir)
  si
  ö scoala (inexistenta, de la Sinaia) de NON-valoare/de nimic absolut/vid total conforma mintii lui lIceanu si a ciracilor sai .

  Este vorba despre – diferenta dintre VALOARE si non-valoare … diferenta dintre Profesor si iuda … este vorba despre etarna tradare a celor fara nici o valoare …

 37. Apel către rollason-cominternista , o relicva a cancerului comunist. Nu comentezi deloc cele declarate de ambasadorul SUA ? Ce zici când va fi presa liberă vei mai exista ? Sau Pasol na Moskva cu un șut românesc in partea moale.

 38. Ai fost, ești și vei fi un influencer pentru ruși și o mare admiratoare a stalinismului, în ciuda
  faptului că te chinui (inutil) să afișezi o „independență” ideologică. România a fost multă vreme după
  1945 un stat sub ocupație sovietică. Nimeni nu mișca fără aprobarea/acordul emisarilor ruși, al komisarilor
  prezenți mai peste tot în viața publică. Iar tu vii cu argumente de Gâgă precum că instanțele erau
  independente și n-aveau nicio treabă cu ordinele de la Moscova. Do svidaniya!

 39. Presa libera – de dreapta sau de stanga ??

  Cati dintre scriitorii nostri au prea-marit dreapta politica (de ieri sau de azi) ?
  Poate in afara de „filozofii cica de la Sinaia” !!!

 40. @@Ileana Rollason : Stalin: constructor si propaganda centrata asupra realizarilor .BUNUL vs RAUL = dichotmia propagandistica SUA. Saddam, „raul”, fiind spânzurat, si Gaddaffi, alt „rau, sfârsind linsat. La fel, actualmente, Presedintelui Donald Trump. Fiindca national-socialistii Democrati nu se reprima de a a-si distruge proprii presedinti, scotând SUA si din istorie, si de pe harta. Sau Nancy Pelosi-Robinette, Big Tech, retelele sociale, cu „tratamentul” la care-l supun pe Trump nu sunt tortionari de speta cea mai joasa, si nu trebuie condamnati? asta e „libertatea”? sa-l faci pe cineva „clown”, si sa insinuezi ca-i nebun furios numai fiindca un bun candidat si Presedinte al SUA? sa spui sa „degajeze locurile” (Casa Alba), ca vii, altfel, sa-l târîi cu buldozerele pe strazi? @vine, vine, primavara: Despre ce „presa libera” vorbesti, când miliardarii bat cu pumnul în masa cine ce trebuie sa scrie, si cum? când SUA au avut nu stiu câte vânatori de vrajitoare dintre care, una, sub ochii tai chiori? ce „presa libera”? Mijloacele de presiune = „presa libera”? ca americanii veseli, stâlpii barurilor de noapte vestice, care-n paranteaza, comit si violuri si se joaca de-a moartea si cu pistoalele, sunt „eroii liberatori”, în timp ce sovieticii, în conditii identice, sub-oameni? si Trump, pe care twitter îl intrezice fiindca scrisese ca „deplorabilii” (nota mea, ai Hitlericii Clinton) „sunt eroi”, twitter calificând asta „incitare la tulburari sociale”). Asta cum se chema, daca nu Teroare?

 41. @Anonim: te contrazici, da’ pâna la urma, ajungi la liman privindu-i pe fratii imamici, uniti, acuma, împotriva dusmanului comun, SUA …nu te-ai gândit ca „divide et impera” (American) le ajuta SUA, slabind Europa „de la Altantic la Ural”? ps Codul penal francez. A fost folosit fara-ntrerupere-n România, de la Cuza, care l-a importat, pâna la Macovei Monica (si dupa ea, fiindca fara sistemul legislativ francez, nu faci nimic în Europa -si-n lume). Si nu persista cu Rizea. Oama cu pusca. Se uita urât la tine, i-a pistolul, si trage. Un om mai putin pe pamânt. Ei, si? dupa care se duce sa bea o dusca. Elisabeta Rizea a ta oripilându-ma, daca vrei sa stii.

 42. @IR: Interventia americana a salvat Europa de nazism si fascism cu pretul cedarii catre comunist a jumatatii ei de est, tirg avantajos pentru Vest. Cu codul penal, nu continui, poate tu, ca jurista, poate stii mai bine. Oricum, mergea si cel francez daca stapinul era sovietic. Despre Rizea nu s-a spus niciodata ca ar fi participat direct la lupte ci doar ca ii aproviziona pe rezistenti. Era deci femeia cu desaga, nu cu pusca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.