Liiceanu și Pleșu i-au cenzurat pe istoricii Ioan Aurel Pop și Catherine Durandin

Micaela Ghițescu, fostă deținută politic, traducătoare și redactor-șef al publicației „Memoria”, a dezvăluit, pe fondul scandalului creat de cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor, membru GDS și colaborator al „22”, că în urmă cu doi ani cunoscuta publicație „a gândirii arestate” a întâmpinat un act de cenzură la adresa istoricului Ioan Aurel Pop. Sunt informații prezentate de site-ul activenews.ro.
„O persoană foarte importantă și foarte cunoscută în întreaga țară, o persoană cu puternice conexiuni politice” a sunat-o cu doar o zi înainte de a trimite revista la tipar și a somat-o să elimine un pasaj cu privire la Lucian Boia dintr-un text al istoricului Ioan Aurel Pop, în prezent președintele Academiei Române. Din același registru aberant al cenzurii de tip comunist, un extras fulminant despre Lucian Boia, dintr-o carte a reputatei cercetătoare a fenomenului comunist Catherine Durandin, a fost complet eliminat din cadrul unui material publicat de ziarul „Adevarul”. Durandin este expertă a Ministerului Apărării de la Paris și Cavaler al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze. Fragmentul a fost publicatși de ActiveNews la data lansării cărții „România mea comunistă” de către Durandin dar nimeni nu putea să-și imagineze că acesta va provoca o asemenea decădere a jurnalisticii de limbă română din România de la standardele sale etice pe care pretinde că le apără. Codul Deontologic și de Conduită al jurnalistului „Adevărul”, afișat pe site-ul publicației, subliniază chiar în deschidere că „Potrivit Constituției României, libertatea de exprimare a opiniilor este garantată. Cenzura de orice fel este interzisă (Articolul 30). De asemenea, dreptul presei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit”. Cu toate acestea, fostul ziar Scânteia a practicat o cenzură la drumul mare.
Cum o astfel de situație excepțională nu putea fi decât impusă de presiunea unei alte „persoane foarte importante” prietene cu Lucian Boia și cum la „Adevărul” se remarcă drept blogger eseistul Andrei Pleșu, putem crede că numai influența unui astfel de personaj putea duce la încălcarea dură a propriului Cod Deontologic cât și a Constituției României de către editorii „Adevărului”. Mai ales când în pasajul cenzurat se vorbea despre presupusa colaborare a lui Lucian Boia cu Securitatea regimului comunist. În plus, autoarea mai afirmă și că un membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, ulterior implicat în Afacerea Imprimeria cu Guvernul Năstase și apoi membru al Comisiei Tismăneanu, a fost omul Securității: „Am fost șocată atunci când am fost alertată – în scopul de a fi protejată – de serviciile noastre de informații franceze. A fost o întâlnire, la o cafea, apoi la un prânz în oraș, pentru a confirma dezvăluirea statutului lui Mihnea Berindei, trimis în Franța de Securitatea românească, pentru a „penetra” grupurile militanților pentru drepturile omului. În timp ce-mi scriam memoriile, am cerut o întrevedere la Serviciile noastre, iar informația mi-a fost confirmată pentru a treia oară. Vă puteți da seama că informația asta m-a tulburat profund”, afirmă experta Ministerului Apărării Franței.
Liiceanu cenzurează ca-n codru
„Tocmai fiindcă nu m-am născut ieri, accentul pe care așa-zisa dezvăluire a revistei 22 îl pune pe Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române, mă face să cred că suntem martorii unei tentative de discreditare a acestuia. În realitate, doar un naiv n-ar remarca faptul că momentul apariției acestui articol a fost corelat, inevitabil, cu alegerea lui Pop la conducerea Academiei” a declarat Micaela Ghițescu, fostă deținută politic, traducătoare și, din 2003, redactor-șef al publicației „Memoria – revista gândirii arestate”.
În plus, aceasta a mai dezvăluit pentru PSnews că, în urmă cu doi ani, cunoscuta publicație a întâmpinat un act de cenzură. Distinsa doamnă octogenară a fost telefonată de ”o persoană foarte importantă și foarte cunoscută în întreaga țară, o persoană cu puternice conexiuni politice”, care i-a solicitat „cu vehemență și în mod repetat” să scoată din revista care urma să fie trimisă la tipar a doua zi un pasaj critic referitor la Lucian Boia dintr-un articol al istoricului Ioan Aurel Pop în apărarea lui Eminescu. Consultând textul publicat în 2016 – sub titlul Eminescu și Transilvania – cu cel original al profesorului Ioan Aurel Pop, rostit de Ziua Culturii Naționale, am descoperit că pasajul vizat se referea la editura Humanitas unde publică Lucian Boia, de unde am dedus că cel care a silit-o pe Micaela Ghițescu să cenzureze „Memoria” a fost chiar Gabriel Liiceanu. Informația ne-a fost confirmată pe surse.
„M-am tot întrebat cum de a aflat personajul cu pricina – care, repet, este foarte important și foarte cunoscut în România – de faptul că revista Memoria urma să publice a doua zi acel articol? Din acel moment – având în vedere calibrul personajului care mi-a telefonat –, mi-am dat seama că Ioan Aurel Pop a stârnit nemulțumiri în niște medii care nu vor pregeta să-i facă probleme și pe viitor. Iată că nu m-am înșelat deloc”, a declarat Micaela Ghițescu. „N-am circumstanțe atenuante, dar am remușcări pentru că am acceptat un act de cenzură care chiar nu-și avea locul”, afirmă distinsa doamnă.

Materialul integral poate fi urmărit pe  activenews.ro!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

22 de Comentarii

  1. Linge cuhr au fost pe vremea lui ceasca, linge base au fost pe vremea lui …. In fine, niste serpi, soparle, care ascunse la umbra cartii au paradit si sunt pe paradeala. Cum paradesc parale(l)ii, la politicieni, asa paradesc ei la scriitori, la mladite… Nu esti cu mos barbutza, Ghinion…. Sictir!!

  2. Se dovedește tot mai mult că cei doi, ”repere morale ale societății românești” nu sunt altceva decât doi der-be-dei. Punct.

  3. Ma bucur ca un impostor,in deradere numit istoric,Lucian Boia,fost securist de profesie,este pus la zid,el si amicii lui, Liiceanu si Plesu,alte doua giamparale securistoide!Poporul roman incepe sa se trezeasca!

  4. Astia se cheama scursori intelectuale. Indiferemt de cata ” opera ” au produs, ca oameni sunt niste canalii profitoare si asa or sa moara.

  5. asa este lumea, crede ca daca X are un discurs elevat atunci face parte din elita, adevarata elita este formata din oameni discreti si daruiti operei lor, s-ar putea ca niciodata sa ajunga sa fie cunoscuti, dar asta este imaginea omului adevarat, nascut pt. a dari nu pt. a primi atentia unora care daca se inghesuie la o lansare deja sunt din ”inalta societate”…un filozof trait la Paris le cerea carturarilor sa iasa si sa ofere invatatura lor, dar ar fi iluzoriu daca vom citi Scrisoarea I a lui Mihai Eminescu…

  6. Cand e vorba de Liiceanu și Pleșu, trag apa și merg mai departe. Niște nulități cu pretenții, nu merită nici măcar un scuipat.Mercenari, dacă nu înțelegeți căutați in dex……

  7. doi indivizi ciripitori (inclusiv cu sarmanul NOICA la secu) cu nota ZERO la MORALITATE. au lins la ceasca, apoi l.au injurat, au devenit MILIONARI devalizand fosta editura politica unde si.au publicat -incasand sume uriase – asa zisele opere fara valoare, plagiate desigur. au continuat sa capuseze pe vremea lui beseku, acum sunt trompetele lui soros si makovei, vai de ei

  8. doi indivizi ciripitori (inclusiv cu sarmanul NOICA la secu) cu nota ZERO la MORALITATE. au lins la ceasca, apoi l.au injurat, au devenit MILIONARI devalizand fosta editura politica unde si.au publicat -incasand sume uriase – asa zisele opere fara valoare, plagiate desigur. au continuat sa capuseze pe vremea lui beseku, acum sunt trompetele lui soros si makovei, vai de ei!

  9. Autorul „Scrisorii catre lichele” a fost intrebat in mai multe randuri daca si-a trimis si siesi una. Si daca si celalalt telectual a primit una…

  10. ce dor mi-era de articole deastea. dar mai avem dusmani: patapievici, chirila, ctp, soros, manolescu, blandiana, pora, banciu, rares,etc. hai ,sho pe ei!

    • Faptul ca se insista pe Liiceanu si Plesu arata ca ei sunt cea mai mare amenintare pentru popor si fii sai precum Ioan Aurel Pop.

  11. Acesti lupi neo-marxisti figureaza din 1990 pe statele de plata ale „filantropului” Sorosica. Ei au infiltrat subveriv intelectualitatea de dreapta din Romania executand la ordin orice patriot adevarat. Beneficiind din plin de fonduri si resurse au viciat din start atmosfera semnalizand dreapta dar virand mereu inevitabil la stanga.

  12. @R.C. 1. Din articol nu reiese-n ce mod a fost cenzurat Pop de Liicheanu si Plesu. Nici vorba de citate paralele. Numai Ioan Aurel Pop e citat de doua ori, în doua publicatii diferite, cu acelasi articol despre Eminescu. 2. Ce sens are „colaborarea cu regimul comunist”, de ce nu va potoliti, Cotidianul, de ce nu te potolesti, R.C.? Comunismul (socialism sadea, în realitate) era regimul legal în România, pâna la 1989. E amoral, ordinar s-acuzi pe cineva c-ar fi „colaborat” la reconstruirea si scoaterea din saracie a României dupa WW2,la faptul ca-n socialism toate erau gratuite, scoala, de pilda, si vacantele, ieftine si accesibile tuturor, tot asa cum e ordinar sa nu-l acuzi pe cineva de colaborarile anterioare, cu Garda de Fier si nazistii, colaborare resucitata de Liicheanu-Plesu -22 -GDS-Johannis dupa decembrie 1989. 2. Micaela Ghitescu : madam i-a facut si dupa ’89, si nu numai înainte, adica din motivele pentru care-a si fost arestata si face, acuma, pe matira, propaganda negativa României în Franta. O veleitara, dublata de-o viespe. 3. Catherine Durandin: lucreaza la un NOTORIU „institut de cercetari” francez, pe filiera SUA. Nu din cauza lucrarilor stiintifice e cavaler al Legiunii de onoare si consilier al Ministerului francez al Apararii. Tipa face parte din generatia actuala de neo-con-i de tip Bernard Kouscher-BHL (Bernard Henry Lévy). Nici o diferenta cu Micaela Ghitescu. Asa ca razboiul e-ntre doua grupuri de lobby-isti pro-americani în Europa, între, adica, doua grupuri anti-europene (Liicheanu, Plesu-Ghitescu, Durandin).

    • @Ileana Rollason versus Baietii cu ochi albastri.Degeaba incerci dumneata sa dregi busuiocul.Derbedeii de Liiceanu si Plesu sunt cei care au infiintat contribuit la lin sarea in masa a celui mai mare scriitor roman,Mihail Sadoveanu!
      Liicheanu mai pervers i- a pus pe altii in fata,dar pe Andrei plesu l-am prins cu mita-b sac in toamna lui 2018,precum ca minte de ingheata apele.Strangand-ul de coaie,a recunoscut ca ” este adevarat ca nu s-a documentat,in ceea ce priveste acuzatiile grave aduse marelui autor”.
      Deci cine esti dumneata !?! Am sentimentul ca in spatele acestui nume se ascunde chiar Liiceanu!

  13. P.S. Cat despre boia, acest alogen italian e cunoscut demult ca un dusman al romanilor.

    • Pai daca era al securitatii , cum poate fi dusman al poporului ? @ imbogatiti dupa razboi :operele daca sint fara valoare , atuncipentru ce le-a mai plagiat . Ce vreau sa zic , daca vrei sa critici pe cineva (cei mentionati o merita cu prisosinta )atunci sa o faci cu argumente solide altfel …

    • Gmbplay@ Paradoxal romanii sunt cel mai mult mai dispretuiti de catre securisti.Doctrina lor bolsevica asa suna:victima trebuie dispretuita in timp ce e umilita si torturata.Se fel de oameni mai sunt aia carora li s-au aplicat un asemenea tratament aproape doua generatii!? Ce tara mai e aia care e locuita, vrînd-nevrind, de asemenea „oameni” împreuna cu tortionarii lor??Daca ne trimiti la „patriotismul” securistilor iti amintesc, ca in 89 securistii au facut 3 lucruri:l-au impuscat pe cizmarul idiot,au deschis frontierele Romaniei si i-au acaparat economia pe care si-au insusit-o sau a vindut-o.Tu-ti patriotismul si revolutia ma-ti de bolsevic împutit!

  14. Vai di mini, se spala la greu putina sekuristului dovedit, academicianului natioanalist in plagiaturi, psehudohistoricului ion haurel popa… ? ?

  15. Doua muraturi bashinoase , slugoi de manual , cu ifose si muste-n nas cat cuprinde ! Tandea si cu Mandea !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.