Lingourile lui Vâlcov – varianta familiei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat marți un nou termen în dosarul în care fostul ministru Darius Vâlcov este acuzat trafic de influenţă, spălare de bani, în această cauză fiind audiaţi tatăl fostului ministru de Finanţe şi fosta sa soţie, Lavinia Şandru.

Darius Vâlcov l-a chemat ca martor în apărare pe tatăl său, Dumitru Vâlcov, care a declarat în faţa judecătorilor că o parte din banii găsiţi de anchetatori în seif sunt ai lui şi că el a cumpărat cele trei lingouri de aur găsite la percheziţii, pentru suma de 156.000 de euro.

„Darius avea un prieten, deputatul Bărbulescu, care avea un seif într-unul din apartamentele sale. Prin 2009, am fost cu soția în Elveţia, la fata mea care este medic, însă acolo soția a fost diagnosticată cu o boala gravă și eu am stat să o îngrijesc. A venit și fiul meu acolo și i-am spus că am undeva 20.000 lei și 80.000 dolari și l-am rugat să îi pună într-un loc sigur. Prin 2011, am fost din nou în Elveţia și am fost diagnosticat cu cancer la plămâni. Am fost operat în Elveţia și, de Crăciun 2011, am simțit că mi se apropie sfârșitul și le-am spus celor din familie că vreau să le fac nepoților un cadou. Aveam niște bani şi i-am zis lui Darius dacă poate să facă rost de niște lingouri de aur pentru ca nepoții să aibă o amintire de la mine. La discuții a participat și un nepot de-al meu care a zis că poate să facă el rost de lingouri. M-au costat 156.000 euro. Mi le-a adus și i-am spus fiului meu să le pună în același seif”, a declarat Dumitru Vâlcov, în faţa instanţei, citat de Mediafax.

La termenul de marţi al procesului, magistraţii au audiat-o şi pe Lavinia Şandru, fosta soţie a lui Darius Vâlcov. Aceasta a precizat că nunta cu Darius Vâlcov a fost organizată în trei locaţii diferite, respectiv Slatina, Neptun şi Târgu Mureş, că a avut sute de invitaţi şi a obţinut sume mari de bani de pe urma acestor evenimente.

„La Slatina, știu ca au fost peste 400 de invitați, 200 la Târgu Mureș și 250 la Neptun. Și în jur de 300 la botezul din București. Am primit sprijin financiar din partea părinților lui Darius, care au plătit nunta de la Slatina. La Târgu Mureș au plătit părinții mei, iar la Neptun, a fost un cadou din partea naşului nostru. Cheltuielile de la botez le-am susținut noi. (…) Au fost sume mari. Media a fost de 200.000 euro. Cea mai mare sumă obținută a fost la Neptun, cam 300.000 de euro. La botez, am obținut 200.000 de euro”, a spus Lavinia Şandru, în faţa judecătorilor instanţei supreme.

Fosta soţie a lui Darius Vâlcov a mai spus că o „mică parte din banii obţinuţi de la nuntă apare în declaraţia ei de avere şi că la aceste evenimente a primit cadou inclusiv tablouri, însă nu de ordinul sutelor.

Magistraţii au stabilit pe data de 9 ianuarie următorul termen, prilej cu care ar trebui să aibă loc dezbaterile finale.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuție a lucrărilor. Societatea Tehnologica Radion a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552,15 lei.

Anchetatorii susţin că Darius Vâlcov şi Theodor Berna ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenţiei fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei și la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societăţii Tehnologica Radion, unde ar fi primit, de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei.

Darius Vâlcov mai este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totală de 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei, banii fiind daţi lui Prina, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

Procurorii îl mai acuză pe Darius Vâlcov şi că, începând din 2011, a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif.

În prezent, Darius Vâlcov este consilier guvernamental şi angajat la grupul PSD din Camera Deputaţilor.

Recomanda
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.