Primul stat UE care refuză gazele rusești

Lituania a devenit primul stat membru al Uniunii Europene care refuză importurile de gaze rusești, potrivit premierului Ingrida Šimonytė.

„De acum încolo, Lituania nu va mai consuma gaz rusesc toxic”, a declarat duminică Ingrida Šimonytė, potrivit CNN.

UE s-a angajat să își reducă dependența de gazul rusesc cu 66% până la sfârșitul acestui an.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale.

De asemenea, Rusia îi furnizează aproximativ 27% din importurile de petrol și 46% din importurile de cărbune.

Luate împreună, aceste schimburi comerciale valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.

UE a promis că își va diversifica aprovizionarea cu energie, în special în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. S-au făcut puține progrese, în parte pentru că Germania – cel mai mare client de energie al Rusiei în Europa – nu a vrut să agite apele cu Moscova.

Dar decizia președintelui Vladimir Putin de a ordona invazia în Ucraina a schimbat totul.

La începutul lunii martie, oficialii UE au prezentat planurile de reducere a importurilor de gaze rusești cu 66% în acest an.

Câteva zile mai târziu, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că liderii blocului au convenit să petreacă următoarele două luni pentru a elabora propuneri de eliminare a dependenței UE de importurile de energie din Rusia până în 2027.

Iar la 25 martie, președintele american Joe Biden a anunțat o nouă inițiativă care include faptul că Statele Unite lucrează pentru a furniza Europei cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în 2022, în parteneriat cu alte națiuni, a precizat Casa Albă.

În general, dependența Europei de gazul și petrolul rusesc s-a dovedit a fi un punct de blocaj major în eforturile occidentale de a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce SUA au interzis importurile de energie rusească, Europei i-a fost mult mai dificil să taie aprovizionarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

19 Comentarii

  1. Imperiul lituanian da o lovitura mortala ursului. Razboinica rezistenta Ingrida este autoarea acestei mega explozii. Femeia uita ca pe teava ii vine un amestec de gaze inclusiv de la rusi si va veni inclusiv gaz de sist american care este mult mai „sanatos” decat metanul.

  2. Romania e primul stat din lume care a renuntat la propriul gaz in favoarea stapinilor nemti!!!

  3. In toata aceasta situatie in care ne gasim cu acest conflict dintre Ukraina si Rusia ,amerlocii yankei s-au dovedit inca odata ca si-au atins interesele si acum pot ei vinde fraierilor gazul lor toxic care este cu mult mai scump comparativ cu al rusilor.La fel fac exporturi de arme si munitie pt. toate tarile pacalite ca sa adere in NATO si mai trimit si in Ukraina ,asta doar asa ca sa arate lumii ca ei vor pace si liniste si numai pt. acest scop livreaza arme si masini de razboi Ukrainei.Cata perversitate poate sa arate ,culmea este ca majoritatea oamenilor nu vad asta si pt. ca mediile si televiziunile au aplicat clizme cu spalaturi pe creier populatiei,toti se uita la amerloci ca la un Dumnezeu avind impresia ca sint cei care ne apara si ne feresc de razboi .Am ajuns sa platim taxe de protectie amerlocilor doar asa ca sa fim siguri ca vom fi aparati,exact ca acele grupari de sarlatani care cer propietarilor de magazine taxe de protectie ca sa fie aparati.Sper sa mi se afiseze opinia chiar daca pt. unii este suparatoare.

  4. Fac si astia ca romanii,cumpara de la intermediari,gaz rusesc dar dublu la pret sau gaz lichid american de 3x mai scump. „De acum încolo, Lituania nu va mai consuma gaz rusesc toxic”-ne-am lamurit,vor cumpara gaz netoxic,cu miros de trandafiri si putere calorica 0.

  5. Cu exceptia Poloniei, toti vecinii care au probleme cu Rusia sunt mici, irelevanti dar foarte tupeisti. In schimb China si Kazakstan si Mongolia se inteleg asa de bine cu Rusia. Pana ce si Ungaria si Turcia au inceput sa se inteleaga bine cu rusii.

    Lituania n-are decat sa ia gaz toxic si scump de la americani. Ca asta sigur e cea mai buna optiune.

  6. Jegurilor astea lituaniene le placea cand exista Imperiul polono – lituanian care calarea toata Rusia pana in sud in Crimeea…..Acesti paduchi din Tarile baltice erau ultrafavorizati de Comunismul de la Moscova. Prin anii 1980 am vazut la Romexpo imagini si filme cu orasele si satele lor.. .Erau ceva de lux, Moscova baga bani acolo ca intr o vitrina, sa vada Vestul ca se traieste bine in URSS.

  7. La cate nenorociri au contribuit in www2, alaturi de nazisti, ma mir ca au mai fost alimentati cu gaz de catre rusi.
    Au fost iertati o data, acum vor plati si pentru trecut si pentru viitor.

  8. Lituania,Estonia,Letonia,NU mai primesc gaz rusesc,decat daca platesc in ruble.Cine urmeaza.!?

  9. Sa ajungă rușii sa mănânce coaja de copac , ca prietenii lor de la Phenian
    Între timp pașnica Finlanda a decis sa între in NATO. I-au ajuns garantiile de securitate rusești .(sarcasm) .

  10. @Meleaca/Hop si nemtii care dupa 80 de ani au inceput din nou sa omoare la rusi indirect prin intermediul armelor livrate de ei Ucrainei. Se pare ca sovieticii au fost prea blanzi cu nemtii in 1945 si in viitorul nu prea indepartat rusii vor avea ocazia sa tranforme in margele de sticla marile orase germane.

  11. Letonia sau Lituania ? Aaaa … cred ca cel mai corect e Lestonia ! … Sanchi ! parca si vad ca deja au angajat o echipa de baieti mai tuciurii de prin judetul Constanta, care la ceas de noapte sa „înțepe” conductele rusesti de gaze ! (si apropo, mamaie Ingrida, pina acum gazele rusesti nu erau „toxice” ?)

  12. Toate tarile ]care refuza gazul rusesc]o sa cumpere in continuare gaz tot rusesc dar prin intermediari[ se iau dupa noi] ca sa aiba o justificare a cresterii aberante a pretului.In al doilea rand vor cumpara si gaz lichefiat de la americani[adus tocmai din tarile arabe] la un pret mai mare de 3-4 ori fata de pretul gazului rusesc [initia] dar acum la acelasi pret cu gazul cumparat prin intermediari.Si atunci,fiind egale la pret ,au o justificare ca il iau de la americani.

    NOI chiar putem renunta cu usurinta la gazul rusesc ,aplicand cele 10 idei ,, geniale ,,ale lui Radu DUDAU, doctor in filozofie,consiler in Minist Energiei,coordonator al elaborarii Strategiei Energetice a tarii pana in anul 2030 si manager EPG [Energie POLICY Group].Ideiile geniale acestui,,specialist,, in energie, filozofica si a echipei lui ,,precis vor fi adoptate ,ca viabile si in curand ,ori veti ingheta de frig,ori va veti restrange in una sau doua camere maxim,restul este spatiu excedentar si nu trebuie incalzit,ori veti folosii pacurina,caci lemnele sunt scumpe si nu se gasesc.O alta idee,, geniala,, a echipei lui ,dupa cate inteleg este intreruperea gazului,daca depasesti un anumit consum .Ce specialisti ENERGETICI unguri,ce specialisti energetici sarbi,ce specialisti ENERGETICI turci etc ?
    UITE AICI GENII DE SPECIALISTI ROMANI CARE AU SOLUTII PENTRU ORICE . Am fost prosti pana acum ca le-am cumparat gazul cotropitorilor rusi cand noi avem super solutii ,la gazul lor, pe care mai dadeam si o carca de bani. Sa mai zica cineva ca nu suntem inteligenti.,, prostul nu e prost destul daca nu e si fudul,,

  13. Cine a vazut imagine de arhiva din anii 1941-1942 (se pot gasi pe you Tube)din cele trei State Baltice,cand erau sub ocupatie germana,vor ramane INGROZITI de ATROCITATILE produse de locuitorii autohtoni asupra EVREILOR.(o barbarie animalica)!.

  14. @ Hello Ministrul Slovac al Economiei spune că țara va plăti în ruble pentru gazul rusesc
    „Livrările de gaz nu pot fi oprite. De aceea spun, deși acest lucru poate fi prea pragmatic pentru unii. Dacă există o condiție de a plăti [pentru gazul rusesc] în ruble, atunci vom plăti în ruble”, a spus ministrul Economiei Richard Sulik. la TV.

  15. La cat gaz rusesc consuma cele 3 tari baltice cu o populatie totala de 6,3 milioane…, saracii rusi vor supravietui cumva. By the way… A facut cineva un calcul cate nave cisterna vor trebui sa intre zilnic in Europa pentru a substitui gazul rusesc? Dupa gurile rele vreo 1000 de tankere/zi; cu o capacitate de cca 150 mii mc de gaz lichefiat/nava. Cu un consum total de cca 1500 tone de carburant poluant/zi. Europa are 29 de terminale portuare, deci cca 30 nave/port/zi. Descarea unui tanker cu gaz lichefiat dureaza 20 de ore. Oare cat va costa sa faci un ceai acasa?

  16. Io cred ca Ingrida, ingrata, își va aprinde paie în cap, căci Lituania are ruble destule sa plătească gaz rusesc la preț scăzut! Dar,daca vrea ea tina populația în frig pe dolari mulți, e alegerea ei. E drept ca tara e mica și dacă le arunca America un vas cu metan lichefiat ii tine până la vara. Orisicat, statisticile arata ca cetățenii din Lituania cheltuiesc cam 22 % din buget pe mâncare,iar dupa ce vor refuza sa mai importe alimente și petrol din Rusia la preturi omenești își vor face praf bugetul cu mâncare din UIE și gaze din Amerlocia.Putina minte are femeia asta!

  17. Vraja marii, am inteles ca unul din statele de balta care a anuntat ca renunta la gazul rusesc are contract cu Gazpromul pana in 2030, si mai mult se angajau sa modifice modalitatea de plata in moneda pe care o vrea livratorul. Prietenii cumpara cu 35$ barilu, neprietenosii la liber, 77-80.

  18. Pana „acum” de ce au facut comert cu rusii ? Sa ia GPL de la americani, sa-si puna GPL pe masinile cu motor Diesel ! Combustibilul face politica, asa e cand te conduce o babushka.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.