Liviu Antonesei – Patriotismul unui Ficus

„De bună seamă, știu ce mă așteaptă, dar asta e – găleți de zoaie înspumată de la patrioții de meserie, ceva critici de la patrioții normali și ceva ghionturi de la cei care nu-și fac, ca și mine, titlu de glorie din patriotism, pentru, să zicem, aducerea în discuție a unei vorbe de Cioran, totuși de neevitat în contextul discuției. Dar important e altceva, că jurnalul merge mai departe“…  Liviu Antonesei a ajuns la episodul 27 al Jurnalului din celulă și ogradă. Sub titlul „Patriotismul unui Ficus“, scrie:

Discursul de ieri al Ficusului național deschide o epocă nouă în istoria recentă a patriei – instalarea pe cele mai înalte culmi, ba chiar cea mai înaltă, a demagogiei naționaliste, cu ieșiri limpede extremiste față de minorități, mai precis pentru una dintre ele, cea maghiară. Că Ficusul a urmărit una, diabolizarea PSD pentru a ajuta electoral partidul său, și a nimerit alta, imaginea de popor intolerant a românilor, ține de talentul său politic deja prea bine cunoscut. Pe cînd ne dădea deja tîrcoale molima, el tot cu gîndul la anticipate și „guvernul mieu” era, că așa e el, inadecvat. Dacă n-ar fi tragic prin efectele sale asupra țării, aș putea spune că discursul de ieri a fost de-a dreptul comic – nu se întîmplă așa de des să vezi un minoritar înfruntîndu-i pe alți minoritari. Nu știu ce consilier imbecil l-a sfătuit, dar totul a fost ca naiba în organizarea diversiunii de ieri – de la schimbarea orei vorbăriilor sale cotidiene de la 6 p.m. la prînz, să nu apuce Senatul să respingă legea, la textul și tonul discursului. Mi se pare destul de limpede că acel mod de a pronunța cu dispreț și ură – am urmărit o captură și asta îți sare în ochi – salutul unguresc îi va asigura o dușmănie eternă între maghiarii de pe ambele maluri ale Tisei. Maghiarii de pe partea asta a răului sînt cei care l-au și votat în toate rîndurile de alegeri la care a fost candidat, după cum îi reamintește, diplomatic dar ferm, ministrul de externe al țării vecine. Acum, stau și mă gîndesc la ochii cît cepele cu care au citit deja prorectorii și stăpînii săi oropeni discursul de ieri și mi se face părul măciucă. Iată-ne reintrați între barbarii și extremiștii europeni, acum nu prin alde Vadim, Funar și tot neamul lor, ci prin reprezentantul nostru de top, ca să spun așa.

Dacă ar fi posibil să-l suspectez pe Ciolacu de inteligență, sau măcar de inteligență politică, ceea ce e cu totul exclus, aș spune că i-a organizat Ficusului o abilă și perversă capcană, iar acesta a căzut glorios în ea. Dar o astfel de ipoteză este cu totul aiurea, așa că rămîne să constat, purtat de vîrtejul grijii față de partidul său aflat în cădere, că și-a instalat singur capcana și a căzut cuminte în ea. Încă o dată, aș rîde în hohote, dacă ar fi vorba despre faptul că ne-a băgat iarăși în peșteră. Sigur, e o scenă de un umor nebun, din păcate involuntar, să ți-l imaginezi pe Ciolacu negociind cu Viktoraș Orban, nu cedarea Ardealului sau altă fantasmă naționalistă, ci negociind în general. Dacă avea umor, Ficusul putea să pocnească PSD-ul chiar pe linia aceasta, să semnaleze somnolența președintelui său interimar, pe cea a șefului de grup parlamentar și a parlamentarilor în genere, neavînd umor, de bună seamă că a apăsat pe pedala inflamării naționalismului, relativ adormit în vremea din urmă, a urii etnice și a extremismului.

De ieri încoace, am tot navigat pe internet, survolînd site-urile naționaliste și ortodoxiste și citind cîteva texte ale liderilor de opinie de acolo. Ceea ce presupuneam s-a împlinit, discursul Ficusului este primit cu toate onorurile de către cei care de șapte-opt ani nu încetează să îl înjure că e „neamț și reformat”, nu „român și ortodox”, precum majoritatea populației. Iar „trădătorul de neam” a devenit brusc patriot. Mă îndoiesc că a urmărit acest lucru premeditat, dar nici nu i-a trecut prin cap efectul, fiind cunoscută abilitatea sa proverbială în politichie. Ironia sorții este că acești demagogi care îl laudă azi, nu doar că îl vor înjura din nou mîine, dar nici nu vor vărsa vreun vot în pușculița PNL, pentru simplul motiv că una e una și alta e alta, iar ultrașii sînt acum doar aliați conjuncturali. În schimb, partidul său de suflet va ieși în pierdere cu un număr important de voturi care i-ar fi venit dinspre partea mai puțin delirantă a electoratului.

Sigur că politica lui Viktor Orban, acel liberal din tinerețe!, este una naționalistă, etnocentristă și revizionistă, dar este și una antieuropeană, loc în care se întîlnește nu doar cu liderii PiS din Polonia, ci și cu ultranaționaliștii și fundamentaliștii noștri de rit ortodox. Nimic de mirare, există deja o internațională a extremei drepte și un grup în PE. Ceea ce nu observă naționaliștii noștri, nici nu au interes de altfel, că dispare unul din obiectele muncii, cel mai dodoloț, este că acea politică are drept țintă publicul din Ungaria, care e atît de anesteziat, că îl va vota pe Viktoraș ori de cîte ori va mai avea el chef să candideze! Am mai spus-o, noi românii nu avem monopolul prostiei, ba chiar mi se pare că uneori sîntem ceva mai deștepți decît alții. De pildă, noi nu alegem extremiști în posturile cheie, dar reușim să-i transformăm după ce-i alegem! Pe plan extern, discursul radical al lui Orban, în afara ostracizării Ungariei, are efectul – scuzați expresia – unei labe triste. El nu poate modifica frontiere, nu smulge Transilvania de la sînul patriei și nici măcar sudul Slovaciei, unde concentrația populației maghiare e foarte mare… Asta s-ar putea face numai pe cale militară, dar e destul de greu să-ți imaginezi un război între două țări NATO situate în mijlocul Europei. Iar dacă presupunem prin absurd că așa ceva se poate petrece, istoria ne amintește că, după primul război mondial armata maghiară nu a intrat vreodată în România, pe cînd a noastră a intrat de trei ori în Budapesta, prima oară ca forță de ordine după destrămarea Imperiului, a doua oară ca să-i scape de Bela Kun, iar a treia oară să-i elibereze de Horty și de aliații săi. De bună seamă că între timp l-au reabilitat oficial pe Horty, dar am mai spus că nu avem monopolul prostiei, asta pe de o parte, pe de alta și la noi, chiar dacă nu oficial, umblă unii cu Auto-Mareșalul sau cu Căpitanul în cioc. Am amintit aceste detalii nu pentru publicul normal, ci pentru exaltații noștri patrioți.

Într-o carte din tinerețea sa exaltată, Cioran are o vorbă extrem de dură și nedreaptă față de unguri. Nu am răbdare să caut cartea, dar în esență acesta spune așa: „Ce-au adus ungurii în Europa? Ceardașul și femeile.” Sau poate „Ceardașul și gulașul”. Nu contează, ați prins sensul, ungurii n-ar fi adus mare lucru. Sigur că toți patrioții își amintesc cu mare plăcere aceste vorbe nedrepte ale, totuși, unui june autor exaltat, nu ale unui președinte de țară. E simptomatic, chiar psihanalizabil, că patrioții noștri de serviciu uită ultima parte a frazei lui Cioran, pentru că acesta mai numește o contribuție ungurească la moștenirea europeană – „Românii care se tem de unguri”. Or acest fragment este cel mai important din toată fraza lui Cioran, pentru că pune un diagnostic impecabil unui fenomen ciudat – teama românilor de unguri. Adică teama a ceva mai bine de 20 de milioane de români de vreo 10 milioane de unguri! Or, această teamă mi se pare un omagiu, involuntar, dar sincer, adus de patrioții profesioniști români dușmanului lor istoric…

Și cum umorul nu este umor dacă nu merge pînă la capăt, reamintesc că singurul președinte al României care a primit în dar, ba chiar l-a și pupat în bot, steagul „ținutului secuiesc” este, da este chiar el, patriotul cu bulbuci de ieri la prînz…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

25 de Comentarii

 1. este mai roman decat toti parvenitii platiti de hotii ultimilor 30 de ani.
  V-ati vinde sufletele pentru bani.

 2. De Liviu Antonesei chiar imi este mila,isi plateste intretinerea la zi,nu ca altul cu prazul in gura toata ziua..
  Ce faci esti bine,sau tragi mata aia de coada?Nea Liviule,multa sanatate!lasa,nu te mai necaji..

 3. D-le Antonesei, daca n-ati fi priponit de un tarus(azi, deliberat, in casa) ati fi putut vedea mai mult decat va permite lungimea priponului!
  Inca din perioada armatei(si eu am +65!) si, mai tarziu, in diverse perioade cand am lucrat in Ardeal, am avut de-a face cu conationalii nostri unguri.
  Ura si dispretul fata de romani este , ancestral, cultivata de elite si are efect!
  ‘cedarea Ardealului sau altă fantasmă naționalistă’ nu este doar in mintea unor exaltati unguri!Nu e nevoie de razboaie; este suficient un numar de exaltati (platiti sau tampiti) care sa ceara autonomie, independenta de Capitala, etc!
  Orban., .’nu poate modifica frontiere, nu smulge Transilvania de la sînul patriei’ dar impinge o parte a celor spalati pe creier sa ceara autonomie(vezi Kosovo!). Credeti ca UE, cu Merkel in frunte, ar zice nu?
  O zi sau doua in Ardeal- dupa pandemie- la locurile sfinte ale romanilor de aici, va va schimba optica! Luati in deradere pe Maresal; adevaratii patrioti au fost si sunt ponegriti de evreii ajunsi in posturi cheie! De ce ungurii il reabiliteaza pe Horty( un fascist notoriu) iar noi demolam statuile si stergem numele unor strazi ale adevaratilor patrioti? Bine ca nu-l pomeniti si pe Vadim, alaturi de Maresal; un Vadim era mai destept si mai inteligent(ca sa nu zic si patriot) decat 100 de Alogeni retarzi!

 4. „jagardean”, mi-ai auzit chemarile si te-ai reactivat „Corector” infam? Vrei sa aduci dovezi ca sunteti doi nu unul singur?
  Sa-ti fie mila de tine ce zdreanta ai ajuns dintr-un ins care juca teatrul echilibratului. Asta poti scoate tu din matzul gandirii tale primitive intr-un moment in care marsavia securista da in clocot?

 5. @Charlie: nu ti-a facut injectia azi tanti asistenta ?Pacat,la noapte iar te chinuie sekuristii bolsevici ca pe proasta lor!ia un rudotel,face minuni..

 6. Liviu Antonesei a schimbat macazul demult.Parea de treaba,un anticomunist convins si un anti impostura.Dar se pare ca nu e asa.Liviule,daca ai ajuns sa folosesti termeni ca „ficus” ai cazut in dizgratie.Dar esti placut celor care latra la A3.Vociferati pe langa.Dar de solidaritate ati auzit? Ce ati facut voi in perioada asta si ce veti face pana scapam de blestemul asta de virus? Cred ca aceasta pandemie a scos la iveala ceea ce este omul pe interior.S-a vazut de la BOR la politruci si de la medici la societatea privata care au donat si daruit.Te credeam mai istet.Iesirea lui Johanis a fost justificata pana la un punct.Dar nene Liviule,totul a pornit de la Ungaria.Dar daca taci esti complice.

 7. @Ficusul: subinconștientul ți-a jucat feste. Ai nimerit-o p-aia cu parvenitul, bravo!
  Iohannis este el însuși un parvenit . Din meditațiile prin care și-a ridicat casele n-a
  plătit niciun leu statului român. Cel puțin una dintre case a fost obținute cu acte false
  și cu rea-credință, așa cum a stabilit instanța, DEFINITIV și IREVOCABIL. Cât a fost pro-
  prietarul acestei case a obținut hoțește 300.000 euro. Dacă funcționarii statului fac pe
  ei de frică în recuperarea banilor, de ce nu-i înapoiază Werner din proprie inițiativă?
  Pentru că e necinstit, dar, din păcate, mulți sărăcuți la minte îi cred balivernele. Deci,
  Ficusule, tu îți vinzi sufletul dacă susții un individ care s-a îmbogățit și prin
  muncă necinstită. Caraghios, dacă n-ar fi tragic mai întâi, este că insul ăsta ține și
  lecții de morală poporului.

 8. Partea cu “contribuția ungurească…” ar trebu să o lăsați mai moale. Sunt 22 de laureații premiului Nobel pe diverse sectoare științifice care au terminat școala in Ungaria. Miliardarul Soros după 70 de ani de America vorbește engleza tot cu putetnic accent unguresc. Au avut regizori celebrii la Holluwood, carțile despre Ungaria și Ardeal, măcar una pe deceniu traduse în engleză se gasesc în toate bibliotecile mari din orașele lumii. Afirmă că au adus în Europa scărița de la șeaua calului, cocia (caruța), mai nou cubul Rubic, autobusul cu burduf etc… Aproape nu este film mare să nu fie pomeniți, de civilizatori, nobili erc… Știți vreun film despre români gen Pacientul englez sau Lista lui Schindler? Au definte o serie de valori bucuria de s
  a vorbi limba maghuară, folclor istorie, literatură, trecut, speranțe care definesc maghiarismul pe care le știu ungurii de pretutindeni. Coșbuc zice în porzia Patria română: “Şi vor face tot mai mare / Tot ce românismul are”… Ce de definește, ce are românismul ca să știe generația de azi ce trebuie să facă tot mai mare?

 9. Dacă-i reușea lui Ciolacu să vândă Ardealul ungurilor și Werner era la București, vă dați seama că nu mai putea să meargă la Răvă la Sibiu pentru că Ungurii au închis granițele?

 10. Milioane l-au votat pe ăsta își merită soarta și GuWernărul. Să-i țină sub bocanc pănă în 2021.
  Asta cu „naționalistul” Wener, naționalism la plesneală. El a fost instalat de unii puternici de afară, poate fi oricând revocat.

  Naționalismul lui Werner o să dispară la fel cum și venit. El reprezintă interesele Germaniei sau ale. Nu ale României.

 11. Dragi romani: La Roma nu conta ca imparatul este Roman, German sau alta etnie, pentru ca asa cum Regele nostru a fost neamt, a facut mai mult pentru Romania, decit alt supus roman. Deci vointa Romei se impunea de cine este mai bun. Ca paranteza, Hunguri pazeau granita imparatiei, fiind platiti, lucru pe care l-au adoptat sa fie in slujba altuia. Totusi, aici este vorba de concurenta intre minoritati, unul sare si el, la gitul majoritatii romanii, vezi doamne nu a fost bagat si el in seama, mai ales ca vrea sa faca un ghiseft. Mai mult blameaza patriotismul romanilor, mai putin pe Johannis (patriot aici prin ce a facut), relund vechi clisee bolshevice.Sa ne miram ca in contra partida, pentru Legionarii Rosi, au aparut Legionarii Verzi (care la drept vorbind a fost creatia tot a unui minoritar)? Mai mult acesti minoritari se pupa unul pe altul, ca ce mari sunt ei in Istorie. Ce s-ar fi intimplat cu noi romanii, daca nu am fi fost toleranti cu ei, sa zicem sa sarim si acum la gitul unor Turci, Austrieci si chiar Rusi? Greseala este a naostra ca promovam acesti minoritari, publicati mereu (poate sa-si faca Jurnale cite vor…), mai mult am facut si legi antinationale ca sa le dea apa la moara, asa ca trebuie sa ne acceptam si noi Eroii nostri cu bune si rele, care au creat Istoria, asa cum fac si altii. Ex. Rusii accepta in istoria lor, mari calai, cum ar fi Stalin si chiar Lenin.Daca nu le palce aici, sunt liberi sa plece in partile alea care zic ca fac parte, dar macar medical, trebuie sa-si mai faca din cind cite un control.
  O zi buna.
  Con

 12. Este limpede ca iesirea publica grabita a lui Verner ii apartine la modul singular. S-a grabit ca fata mare la maritat de frica sa nu i-o ia altul inainte. Avand prea mult timp liber la dispozitie este sigur la curent cu tot ce se scrie rau in aceasta perioada despre el. Si s-a bucurat ca i s-a livrat ocazia de a-si repara imaginea personala grav deteriorata. Nu cred ca mai avut timp a se gandi la PNL. Verner si-a dovedit din nou limitele de a nu putea depasi nivelul dascalului frustat care in sfarsit l-a prins in „offside” pe elevul care facea mereu mascari in spatele sau, aratandu-l intregii clase cu o satisfactie demna de un gaga. Personajul devine si mai ridicol cu aceasta noua incercare infantila prin care a considerat ca isi va recastiga aprecierea si respectul romanilor ‘sai’. Pentru ca doar acestia croiti si ei pe mintea alesului si-au revigorat brusc hamaielile ce devenisera anemice. Este adevarat ca putinii neuroni le-au fost stimulati de simbriasii hashtagisti. Si acestia la fel de rificoli si nerusinati ca si Verner.

 13. Internationala capitalista a ordonat blamarea lui Viktor Orban așa cum Internaționala socialistă a procedat cu Tito. Și atunci, ca și acum, patrioții români s-au repezit sa execute întocmai și la timp ordinul tătucului (acum al mămichii). Multi dintre copiii și nepoții patrioților de atunci au fost împușcați de Patrie mai târziu, pe când voiau să fugă în tara lui Tito.
  Prin urmare, cred că reclama asta de acum este un remake realizat cu bani putini și cu actori fara talent.

 14. Aş putea subscrie fiecărui rând. Şi o şi fac dar nu fără să amintesc că urmele rele ale complexelor noastre de inferiorioritate-superioritate sunt prezente. Şi asta pentru că frica faţă de unguri semnalată în termeni extremişti de Cioran nu este adusă din sfera etnic-naţionalistă în cea reală: cea administrativ-civilizaţională a unui imperiu. Când vom face asta ne vom fi vindecat de multe complexe ale „României asediate”. Este drept că pentru asta ar trebui să ne atingem de destule mituri.

 15. D.le ANtonesei , hai sa lasam lozincile infantile pe seama copiilor ! Pina la urma , d.tale cum ti se pare actiunea politica a PSD , partid care conduce C D autoritar ( A schimbat 6 guverne in 4 ani ), de a lasa sa fie adoptata ( sanchi , tacit ) o lege cu consecinte extraordinare , politic si emotional , pt. toti romanii ? Ca de aici pornim , nu ? In rest , sanatate si virtute !

 16. Bați câmpii cu o tenacitate demnă de o cauză mai bună. Cum naiba conduce PSD autoritar Camera Deputaților?
  PSD e majoritar în Senat. Dacă era majoritar și la Cameră mai pica guvernul Dăncilă? Scrii ca să nu te fure
  somnul?

 17. „Corector” te iubeste camaradul bolsevic infam care sta de paza la fruntariile ideologice extremiste! Iti spuneam la 10:42
  ce Best cu ie proleta esti si ce state vechi de serviciu semnezi pe forum cu duzini de pseudonime.. De data asta un cuvant folosit cu toate pseudonimele catalogarea mea de „femeie”.Prostac orchestra cu fixatia schi zoo frenica ca as fi muiere, faptul ca vorbesc de bolsevici si tu te dai antiCiuma Rosie, dar ma ataci salbatic te tradeaza definitiv! Ma, zdrentuitule
  CIUMA ROSIE E BOLSEVICA, de aceea vorbesc de CIUMATII ROSII BOLSEVICI, numai ca eu vorbesc de voi toti,va iau cu toptanul, adica si pe aia de „dreapta” si pe aia de „stanga”, ceea ce e o mare deosebire! Proletzi de toate nuantzele, Unitziva! Doar cu totii sunteti Ciumati Rosii…

 18. JARDAN DURAiS : Complimente pt. umorul tau , atit de rar pe acest site … mi-ai inseninat citeva ceasuri si cred ca nu numai subsemnatului ! P S – Am remarcat si eu frumusetea de pisica alba !

 19. superb comentariu, domnule Antonesei. Ați rămas la fel de coroziv ca în 1982. Fără hățurile.

 20. Tovarasul Emile…si care este problema ta…ca sunt mai premiati…avem valori cel putin la fel de mari/multi si fara premii ca si ungurii…un exemplu: Nicolae Paulescu…nu a primit Premiul Nobel ca…nu au vrut asa-zis-ii evrei…citeste cartea Spitalul a lui Nicolae Paulescu si…alt exemplu…Stefan Odobleja…informeaza-te si…asa mai departe. Citeste cartile lui Radu Theodoru: „Hungarismul, astazi: paranoia unui focar de instabilitate din centrul Europei”/ „Ardealul:pe toti ne cheama ursu”/”Urmasii lui Attila” si apoi exprima-te pe subiect.
  Tovarasul Con: Corneliu Zelea Codreanu NU A FOST MINORITAR…mai studiaza si apoi promoveaza informatii false…prin postari.
  Daca „bravii” politicieni etnici romani…au uitat de patriotism si interesul national…este ok si cu reactia lui Johannis.
  Cat despre Liviu Antonescu…”e usor a scrie vresuri…cand nu ai nimic a spune”…trage mita de coada…slobozind pe panza vremii…cate-un mieunat de spaima! Sictir!

 21. „Acatrinei”, lasa-te de istorie ca nu-i de tine si vezi-ti de antisemitismul bolsevic! Te joci de-a „Ion/Ioan/ION/IOAN”-ii
  ca sa te multiplici si sa-ti pierzi urmele. In ce-l priveste pe Paulescu aranjamentul a fost stabilit in Comintern si tine
  de legendarea lui ca CEL MAI REBARBATIV ANTISEMIT din Romania depasindu-si sefii de agentura Iorga si A.C.Cuza, ideologii!
  Asta-i soarta agentilor bolsevici, se sacrifica daca o cere Cauza. Fundatia Nobel se autodemasca dandu-i premiul!!! Despre nationalismele extremiste am mai vorbit si „hungarismul” a fost o componenta importanta a strategiei marxiste/bolsevice in invrajbirea etnica necesara declansarii MACELURILOR BOLSEVICE MONDIALE. Pe Codreanu il chema ZELENSKI fiind un asimilat, ma refer la ascendentii sai imediati, asa cum au fost numerosi teroristi precum Dobrogeanu-Razboinicul, Rally, Rakovski etc, si toata „greco-bulgarimea” lui Eminovici. Dar cea mai mare marsavie a ta, legionar-pretorian, e ca-l legitimezi pe asimilatul contemporan, Secuiul legendat ca SaS… Marxistii/bolsevicii au incitat la ura polonezii impotriva rusilor, a germanilor si austriecilor, pe romani contra ungurilor si a bulgarilor si tot asa pe francezi contra nemtilor si pe toti contra evreilor, dovada fiind chiar tu antisemit de esenta bolsevica…

 22. Nici un moldovean sau muntean nu are vreo frica ereditara de maghiari. Nici macar vreun complex de inferioritate! Nu toti romanii trebuie bagati in aceeasi oala.

 23. Aș fi de acord cu D=Voastră dacă n-aș fi inventariat mai mult mîncători de unguri în Vechiul Regat decît în Ardeal…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.