Lovitură de teatru în scandalul Ordonanței

Ordonanța de Urgență care a stârnit scandal între politicieni și Avocatul Poporului, între ministrul Justiției și președinte a ajuns în cele din urmă la CCR.  Un complet de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate a două articole din ordonanţa de urgenţă 92/2018 pe legile justiţiei a lui Tudorel Toader, adoptată luni și care a stârnit scandal.

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale a fost luată într-un dosar în care Marian Zlotea, fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, alături de 15 inculpaţi, majoritatea directori şi inspectori sanitar-veterinari.

„În baza art.29 alin.4 din Legea nr.47/1992 sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.VII şi art.II, pct.2 (referitor la art.87 alin.2 din Legea nr.304/2004) din OUG 92/2018 prin raportare la dispoziţiile art.15 alin.2, art.16 alin.1, art.131 alin.1, art.132 alin.1 din Constituţia României. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.VI din OUG 92/2018. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor”, se arată în decizia instanţei.

Ordonanţa de urgenţă în cauză impune o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Totodată, procurorii trebuie admiși în baza unui concurs, nu a unui interviu ca până acum, dar nu este deloc clar dacă măsura se aplică pentru viitor sau retroactiv.

Art.VII din ordonanţă prevede: „Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Art.II, pct.2) arată: „Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.

Articolul VI din OUG 92/2018, pentru care instanţa nu a fost de acord să sesizeze Curtea Constituţională, se referă la modul de compunere a completelor de trei judecători, în faza judecării apelurilor în procesele penale.

Zilele trecute, Parchetul General, PNL şi USR au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu această ordonanţă de urgenţă, însă Victor Ciorbea este plecat în concediu în străinătate şi nu a delegat către adjuncţii săi atribuţia de a sesiza Curtea Constituţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8516 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Nu se lasă “binomul” prin tentaculele, iedera, spinii și mucegaiurile cu care au invadat instituțiile democratice ale României dintre care justiția este ce mai infectată și mediatizată. Și toți vopșiți în societate civilă, partide politice, ONG-uri, asociații profesionale în cazul de față judecători și procurori în frunte cu mușchetarul Danileț, protestatari de profeși # Rezist, # Persist…

    • T. Toader a revenit pe LISTA NEAGRĂ: situație extrem de tensionată în Guvern, după Raportul Comisiei de la Veneția.
      În Guvern e mare agitație, după Raportul devastator al Comisiei de la Veneția pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Surse guvernamentale au explicat că acest Raport a picat ca o ghiulea peste întreaga coaliție, asta pentru că T. Toader, ministru al Justiției și membru al Comisiei de la Veneția, a dat asigurări că va rezolva situația cu membrii acestui for.
      Surse din Guvern au precizat că ”toți am stat calmi”, pentru că T. Toader ne-a asigurat că va fi în regulă. Ministrul Justiției a mers în repetate rânduri la Comisia de la Veneția și, de fiecare dată, dădea asigurări că totul e bine.

      Aceleași surse au explicat că acesta a fost motivul pentru care Dăncilă și-a asumat, în discursul din fața Parlamentului European, respectarea avizului venit din partea Comisiei de la Veneția.
      Acum, după Raportul devastator, Dăncilă e pusă cu spatele la zid și are probleme mari și va trebui să aleagă: fie își ține promisiunea făcută liderilor de la Bruxelles, fie va respecta cerințele lui Dragnea și va merge mai departe cu cele 2 Coduri în forma actuală.

      Situația nu este roz, iar T. Toader ar putea fi scos țap ispășitor pentru toată această situație. Între timp, în coaliție se caută soluții pentru a se drege busuiocul, dar Raportul Comisiei de la Veneția a operat chirurgical și a rupt întreaga retorică purtată de PSD-ALDE, în țară.”
      Editat
      Tudorel, un caracter de nimic, precum Dragnea si Tariceanu, se potrivesc PERFECT!
      Tudorel a STIUT mereu ca MINTE, Dancila a picat ca proasta!

  2. Foarte bine! Toti procurorii promovati in structurile centrale fara vechime, experienta si concurs sa se intorca la munca de jos. Asa au promovat nemeriata Portocala,Smochina, Bucurica, Onea zis Lucica, Eva, eba, papici, basica etc de s-a ales praful de increderea in justitie. Astazi preferi sa primesti un par in cap de la un interlop decat sa faci plangere penala fiindac interlopul va castiga sigur asa cum au ctigat cei mai mari hoti din Romania in frunte cu basecu! Huuo independentilor si mulgatorilor de buget!

  3. Si care-i lovitura de teatru ? Aia ca procurorii si judecatorii trebuie sa aiba 10 ani vechime ,plus ca ocuparea postului se face prin concurs,la noi normalitatea ,e lovitura de teatru stimata Ioana Radu ????!!

    • Luminatia Ta, daca procurorii si judecatorii care-l ancheteaza sau judeca dosarele lui Dragnea ar fi avut 12 ani vechime, atunci boul Toader ar fi cerut o vechime de 15 ani, asta numai pentru a-i scoate din joc pe niste judecatori si procurori care nu se lasa corupti de promisiunile ilegale cu functii si bani multi facute de Dragnea pe spinarea statului? Acum ai priceput, Luminatia Ta? Mai treci pe la scoala sa iei mai multa lumina.

  4. Dar fufele care fosgaiesc ca gandacii prin birourile parlamentare sau prin guvern avand studii aproape zero si vechime in munca tot asa, dau concurs, li se cere cumva experienta sau calificare? Sau pentru damele de consumatie ale parlamentarilor sau neamurile acestora nu trebuie sa existe alt criteriu decat bunul lor plac?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.