Lucia Soreanu Şiugariu, soţia poetului-erou Ion Şiugariu, s-a stins din viaţă

LUCIA SOREANU ŞIUGARIU s-a stins din viaţă la Aachen în ziua de 6 decembrie, după ce în prima zi a acestei luni împlinise vîrstă de 94 de ani. A plecat dintre noi cu sufletul mîhnit de ce s-a întîmplat în acest an cu memoria soţului său, poetul-erou Ion Şiugariu, căzut acum 70 de ani pe frontul antihitlerist din Cehoslovacia.

Lucia Soreanu Şiugariu s-a căsătorit cu poetul-martir Ion Şiugariu în anul 1943, însă războiul i-a făcut să stea împreună foarte puţin timp. Ion Şiugariu a murit la 1 februarie 1945 la Brezno, Cehoslovacia. De atunci, Lucia Soreanu Şiugariu a păstrat vie memoria soţului său, publicînd de-a lungul anilor 9 volume care conţin opera poetică şi memorialistica lui Ion Şiugariu. A fost prezentă, de asemenea, la mai multe manifestări omagiale din ţară, ridicînd chiar un momument în faţa casei părinteşti din Maramureş.

Anul acesta, Lucia Soreanu Şiugariu a trebuit să suporte umilirea maximă prin gestul Ambasadei Române din Slovacia, cînd funcţionarii români au împiedicat autorităţile din Brezno să dea numele podului din localitate după cel al soţului său, acesta fiind considerat pe nedrept ca fiind legionar.

Într-o scrisoare pe care Cotidianul a publicat-o recent, Lucia Soreanu Şiugariu îi scria Ministrului de Externe Bogdan Aurescu: „Soţul meu şi-a iubit ţara; venea din Ardealul atâta vreme subjugat, era refugiat ca mulţi alţii pe care a încercat să-i ocrotească, pe cât a putut, el fiind Preşedintele studenţilor refugiaţi. Sunt şi ramân Lucia Soreanu-Şiugariu, soţia poetului Erou Ion Şiugariu, pentru Iubire şi Adevăr”.

Vestea trecerii în nefiinţă a Luciei Soreanu Şiugariu ne-a fost comunicată de nepoata sa, Mihaela Stroescu, care transmite cititorilor ziarului Cotidianul cîteva cuvinte emoţionante: „Şi noi aici suntem trişti, dar împăcaţi, căci suferinţa Luciei nu a fost prea lungă, în „drumul său” spre odihna veşnică unde sufletul ei va fi de acum alături de iubitul său Soare. Mulţumesc mult, din suflet, pentru rîndurile scrise despre ei în ziarul Cotidianul. Îi vom păstra pe amîndoi, cu dragoste în suflet! Dumnezeu s-o odinească! Cu stimă, MW”.

Din păcate, nu am reuşit să facem mai mult pentru ca acum Lucia Soreanu Şiugariu să plece cu sufletul împăcat că memoria soţului său, care şi-a dăruit viaţa pentru eliberarea ţării, va fi respectată şi preţuită aşa cum merită. Acum, după 70 de ani, Lucia şi Ion Şiugariu se întîlnesc în cer. Dumnezeu să-i aibă în pază pe amîndoi!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.