Orban, despre decizia CCR: „Un partizanat”

Premierul interimar, Ludovic Orban, a spus, după decizia CCR, că, precum un „fir roșu”, de câțiva ani, Curtea Constituțională, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuțiile constituționale ale președintelui, sugerând un partizanat între CCR și PSD.

„Nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme aproape orice conflict juridic sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziții partizane, dându-se satisfacție PSD, fie președinților celor două Camere care au invocat conflicte juridice de natură constituțională. Nu putem să nu vedem un partizanat al CCR”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul interimar a mai spus că nu poate să înțeleagă pe ce text constituțional se bazează decizia de luni a CCR.

„În cuprinsul comunicării, CCR se contrazice. Invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de reviziunre a Constituție, din 2014, uitând că a statuat CCR faptul că acele pronunțări ale CCR privitoare la inițiative de revizuire a Constituției care nu au fost materializate, adoptate, nu pot face parte din jurisprudența CCR. (…) E clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României. Președintele e persoana publică cu cea mai mare legitimitate în arhitectura statului român, deoarece e ales cu 50% plus 1 la vot. Ca un fir roșu, de câțiva ani, CCR prin deciziile pe care le ia afectează atribnuțiile constituționale ale președintelui. Dacă citiți Constituția, veți vedea că președintele nu e constrâns să numească un premier. Că există o procedură constituțională care e foarte bine stabilită. Doar dacă e un partid care deține 50% plus 1 abia atunci președintele trebuie să numească un premier de la acel partid”, a adăugat Orban.

Curtea Constituțională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. KURZE/2:

    REFORMA CONSTITUȚIONALĂ!
    Obiectiv pe termen scurt și mediu!
    Obiectiv devenit ineluctabil tocmai prin starea de blocaj generalizat ce l-a generat această Constituție obsoletă și acest TĂTUC CONSTITUȚIONAL – veritabil Soviet Suprem.

    LA VREMURI NOI, CONSTITUȚIE NOUĂ.
    (o Constituție fără Tătuc)

    AM ZÂS!

  2. „Nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu.” Ba exista PNLeprelor, se numeste SPIRITUL LEGII! Nominalizarea are ca scop formarea guvernului si nu caderea sa. Voi ati declarat ca nu vreti sa treaca guvernul ca PNLepra va vota impotriva unuia ca tine! Presedintele trebuie sa asigure BUNA functionare a institutiilor statului si nu crearea de crize, disfunctionalitati! Grohaiti ca tarisoara nu poate ramane fara guvern dar va rugati sa nu fiti votati!
    O sa treaca guvernul pana la urma, probabil cu tovarasul General ca prim-ministru. Si nu va conta ca se construieste o democratura pe model sud-american, tip Pinochet.

  3. CC a orientat Constitutia spre o Republica mai curand parlamentara. Daca admitem un parlament cu 3 partide, doua avand 45% si un partid de 10 %, si cele doua partide majoritare se inteleg sa propuna un premier, presedintele ar putea dizolva parlamentul daca ar refuza propunerea coalitiei de 90 procente si ar propune un premier din partea partidului de 10 procente: o republica aproape prezidentiala.
    Decizia curtii arata orientarea spre care trebuie sa ne orientam…

  4. “Nu există nici o prevedere constituțională care îl împiedică pe presedintele României să desemneze un candidat cu sunt EU”!!! În logica voastră nu este nici o prevedere constituțională să fie desemnat prim ministru un bou. Stând mai mult în apropiearea aerelor președinelui Iohannis v-ați molipsit de convingerea acestuia că Constituția Romàniei sunt EU Iohannis. Nu trebuie Curte Curte Constituțională, Parlament ci doar executarea a ce spun EU, președintele Iohannis! Ludovic Orbán, tulipanul fruntașilor PNL din zile noastre cu dr. Costache și Raluca ruja și trandafir de la Moldova, Viorica-Violeta și Monica cu Cătălin florile de pai sunteți sunteți tufa multicoloră de împodobit palăria, mult prea largă, de Blumenfest a președintelui Iohannis.

  5. Lozinci peste lozinci adevarul e simplu ,nu te poti juca de a anticipatele cate frigi ineluctabil si coios ,ca sa ma exprim academic ,ati facut tara terci va pierdeti in tot felul de chichite avocatesti sa justificati o tampenie cu anticipayele lui peste prajit care vin cu 2 zile mai devreme mare scofala ati facut cu i.becilitatile astea ,si apropo de u de stiti voi cum vor vota romanii mai ales ca diaspora nu mai poaye sa va ajute prea mult

  6. DEX:
    paranoia sfi [At: ENC. ROM. / E: fr paranoia]: – Nume generic pentru un grup de boli psihice cronice care se manifestă prin lipsă de logică în gândire, prin idei fixe, prin susceptibilitate, prin orgoliu exagerat, prin mania persecuției, prin halucinații etc.
    Sică, ia zi tu când ți-ai făcut ultimul control la „mansardă”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.