Ce scrie presa despre victoria lui Trump

Suspansul a fost mult mai scurt decât în 2020. Donald Trump și-a luat revanșa învingând-o pe Kamala Harris la alegerile de pe 5 noiembrie 2024. ”Victoria sa de marți nu a fost atât de strânsă precum sugerau sondajele”, scrie The Wall Street Journal. ”Este o victorie mai clară decât în 2016”, atunci când Trump a câștigat Colegiul Electoral, însă nu și votul popular în fața lui Hillary Clinton.

Fostul președinte este dat câștigător în toate statele cheie, arată Associated Press: Carolina de Nord, Georgia, apoi Pennsylvania (cu cei mai multi electori dintre statele decisive), apoi Wisconsin, care îi permite să treacă de pragul de 270 de electori.

În plus, Partidul Republican a preluat controlul în Senat, unde pierduse majoritatea în 2020. Rezultatele pentru Camera Reprezentanților (cu majoritate republicană acum) se lasă așteptate. The New York Times concluzionează că ”Statele Unite virează la dreapta”.

The Wall Street Journal vorbește despre ”a doua șansă pentru Donald Trump”. ”Întrebarea pentru viitorii patru ani este ce va face Donald Trump pentru a lăsa o moștenire, depășind scindarea din ultimii opt ani”.

Financial Times scrie ca americanii ”au ales un infractor recunoscut, inculpat inclusive pentru ca a încercat să schimbe rezultatul ultimelor alegeri, și care este admirat de autocrați”.

The New York Times scrie că ”este momentul să ne revizuim modul în care percepem situația politică din Statele Unite. Am vorbit despre o țară foarte polarizată, despre două Americi, despre o cursă electorală foarte strânsă. Însă nu numai că Donald Trump a obținut o victorie zdrobitoare în Colegiul Electoral, ci a primit și cele mai multe voturi populare peste tot, inclusiv în fiecare cartier din New York”. ”Poate că ar trebui să nu ne mai gândim la SUA ca la o țară ruptă în două și să o privim ca pe o țară dominată de politica lui Trump sau de un sentiment pro-Trump”.

Același ziar scrie însă că ”SUA fac o alegere periculoasă” și că americanii trebuie să fie ”lucizi în ce privește amenințarea pe care Trump o reprezintă pentru țară și lege, să fie gata să-și exercite drepturile pentru a apăra SUA și legea”.

Jurnaliștii de la publicația progresistă Vox.com sunt îngrijorați că, având de partea sa Senatul și o majoritate conservatoare în rândul judecătorilor de la Curtea Suprema, Trump va încerca să-și impună programul Project 2025, de care însă președintele ales al SUA s-a dezis. Vox.com insistă pe posibilitatea ca Trump să demită zeci de mii de funcționari publici, încercând să distrugă astfel ”statul profund”.

În Rusia, oficialii statului sunt prudenți. ”Să câștige cei care cultivă dragostea pentru țara lor, nu ura față de alții”, a scris Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse. Dmitri Novikov, deputat din Comisia pentru politică externă din Duma de Stat, a declarat că ”schimbarea de gardă de la Casa Albă” nu modifica fundamental relațiile dintre Moscova și Washington, scrie Gazeta.ru. Însă Moskovski Komsomoleț scrie că victoria lui Trump ”este cel mai rău scenariu pentru Kiev”.

Dincolo de mesajul diplomatic transmis de președintele Zelenski, în Ucraina victoria lui Trump nu este văzută cu ochi buni. ”Putin se bucură, la fel și Viktor Orban, Elon Musk deschide șampania. Este o zi de sărbătoare pentru mulți indivizi antipatici”, pune bloggerul ucrainean Serghei Fursa. ”Singurul lucru care mă consolează este că avem foarte puține așteptări de la președinția Trump, astfel încât nu putem decât spera că nu vom fi surprinși de aici încolo”. ”Așteptăm ca Trump să pună capăt războiului în 24 de ore. Așa a spus”, a mai spus ironic bloggerul.

În Iran, un purtător de cuvânt al guvernului de la Teheran, citat de  site-ul economic Eghtesad, a declarat că victoria lui Trump nu contează. ”Alegerea președintelui SUA nu ne preocupă cu adevărat, pentru că marile linii ale politicii americane, la fel ca și marile linii ale politicii iraniene sunt stabilite, iar schimbarea unor persoane nu le vor modifica în mod radical”.

Directorul Oficiului pentru Securitate Națională din Taiwan, Tsai Ming-yen, a declarat: ”Situația în care intrăm este complet nouă, indiferent că vorbim despre situația internațională generală sau despre relațiile dintre SUA și Taiwan”. Responsabilii din domeniul securității de la Taipei spun că Taiwanul își va menține relațiile cu China, ”întărind însă cooperarea cu aliații internaționali și schimbul de informații pertinente”.

Sami Abu Zuhri, un înalt funcționar Hamas, a declarat că, după victoria sa, Donald Trump ”va fi judecat în funcție de deciziile pe care le va lua” în privința războiului din Gaza. Oficialul Hamas a amintit că Trump a spus că poate opri războiul în câteva ore, iar Hamas așteaptă să vadă asta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

14 Comentarii

  1. Sfanta ipocrizie a politrucilor.Kolhoznicele Ursula si acolitele ei il faceau de kakat pe Trump si azi vor locul lui Stormy Daniel.

  2. Eu personal ma bucur ca a castigat Trump.Sper sa se opreasca razboiul si sa plece urcacii la ei acasa…sa ne lase in zeama noastra.

  3. Eu, Victor Orban am jucat
    La un pariu si-a m castigat
    Acum ca vine baci Trump
    Ma-mbrac in fracul cel mai scump
    Strig la Bruxell: ole,ole!
    Fira-ti ai dracu’cu UE
    Nu mai e mult, mai e putin
    Sa iau si premiul lui Putin.

  4. Evident treaba lui donald este in haznaua proprie, nu in a altora. Are o perie nouă și se apucă de justiție in primul rînd,. Motivarea victoriei lui e justiția americană imbecilă cu procese conceptuale.. In rest rusia sau chia să-și vadă de ale lor,.. nu cred că Donald se va implica cu arme sau finanțe.. Europa in mod tembel rămîne singură și va fi prăpăd,..Va realiza că pacea și colaborarea cu rusul este singura opțiune..

  5. Trump are el defectele lui….dar macar e impotriva non-sensurilor woke.Speram cu totii ca Trump nu va fi capra lui Putin.Cel din urma trebuie prins si judecat pentru crime de razboi.

  6. Toașu Putin jubilează, până când își va da seama că Trumpalacul e mult mai imprevizibil decât se crede și s-ar putea trezi cu o situație care nu-i va conveni deloc în privința Ucrainei.

  7. @ 15:44 Wolf Edmond

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Lipsa medicamentatie???

    Ai impresia ca Putin e presedintele Ghana???

    Fool.

  8. 1.Sigur, dar sigur, Putin s-a implicat în masluirea voturilor.
    2.Cu toate ca nu sunt pe deplin convins ca a ieșit castigator Trump, pana în ianuarie 2025 când vor fi date publicității rezultul alegerilor,într-o „democratie” ca cea a sua, se pot răsturna rezultatele peste noapte, dar iohANUSS & politrucii pupincuristi din SUBcolonie, aveți liber sa va intreceți la lins buc./ile noului stăpân.

  9. Financial Times are perfecta dreptate. In mod normal azi Trump ar fi trebuit sa se afla in jail ptr cam multe:
    -frauda care a ascuns/mascat banii dati prostituatei care il santaja,
    -declaratii false in fatza justitiei
    si fapta cea mai grava:
    -instigare la revolta si atacarea Capitoliului.
    Din fericire ptr el, depravarea nu se condamna.
    Un sonat avem si la Kremlin, ne mai trebuia unul la Casa Alba.
    Acum o sa se puna cu maciuca pe europeni sa aloce procente mai mari din bugete ptr inarmare si sa nu mai stea sa se milogeasca de el sa-i apere SUA. (ceea ce nu-i rau deloc). Bineinteles ca banii se vor duce pe armament si echipamente made in SUA…..[Rumburak]

  10. Nu vezi un antiamerican cat de cat simandicos intre comentatorii de pretutindeni care pana de curand il mascareau pe Trump impreuna cu Bideu care sa nu-l tamaieze in stilul sca bross binecunoscut…Numai bricsistii se tin de-o parte sau precum „republica bolsevic-islamist-terorista” Iran il repudiaza in continuare…De altfel Iranul a inscenat atentate cu bomba la mai multe sectii de vot din statele unde democratii erau stiuti ca majoritari, perturband ore-n sir procesul de votare, ceea ce e o contradictie flagranta!!!

  11. Financial Times scrie ca americanii ”au ales un infractor recunoscut, inculpat inclusive pentru ca a încercat să schimbe rezultatul ultimelor alegeri, și care este admirat de autocrați”. Infractor recunoscut? Pai stimabililor asa-zisi ziaristi de la aceasta tidula care a devenit Financial Times , Trump nici nu a fost dovedit si nici nu a fost condamnat in facaturile democratilor, regizate de asa-zisa ” justitie ” democrata! Lui bideu i s-a dovedit coruptia, dar ai lui il apara mai abitir decit cum se apara tilharii intre ei. Eu ma intreb cum se poate dovedi ” violul ” reclamat dupa zeci de ani, reclamat de unele fufe fara raport medico-legal de deflorare, daca a fost cazul sau fara urme de violente, martori etc..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.