Măcelărit în stradă la Negreşti Oaş, un tânăr localnic este plimbat prin meandrele justiţiei

Cu peste cinci ani în urmă, în a treia seară de Crăciun, o agresiune de o violenţă ieşită din comun se petrecea în mijlocul oraşului Negreşti Oaş. Conform mărturiilor, în faţa barului Cardinal din strada Garoafelor, la numai 30 de metri de intrarea Liceului Teoretic din localitate, milionarul Mihai Crişan şi garda sa de corp, Ioan Palade, coboară din maşină şi, în urma unei altercaţii verbale, îl măcelăresc pe Mihai Roman, poreclit de localnici Roşeaţă. Victima scapă cu viaţă, dar se alege cu răni grave. Camerele de filmat montate la intrarea în liceu au înregistrat întregul incident. Surprins de violenţa agresiunii, comandantul Poliţiei Negreşti Oaş de la vremea aceea a şters disperat urmele. Cu mopul. Înregistrările şi martorii au dispărut pe rând. Dosarul agresiunii a fost muşamalizat, iar dosarul şefului Poliţiei Negreşti Oaş este ţinut la sertar.

Numai întâmplarea face ca autorul acestui articol să fie prezent în Satu Mare exact în momentul în care incidentul susmenţionat era mediatizat la un post central de televiziune în vogă. Ştirea referitoare la faptele patronulului celui mai mare complex turistic din zona Oaş şi Roşeaţă a făcut rapid înconjurul judeţului, fiind intens comentată de jurnaliştii locali. Brusc, în câteva ore, orice discuţie despre incident s-a închis. Se zvonea că, între timp, cineva a descărcat un portbagaj cu bani şi publicitate la Bucureşti, astupând gurile bogate ale televiziunilor. Ca prin minune, în zilele următoare, cazul de la Negreşti Oaş, ca subiect de presă, lua sfârşit. Mai mult, unele ziare locale au început o campanie de denigrare a victimei Mihai Roman, din care rezulta că agresorii aveau toate motivele să-l taie în plină stradă. Martorii îşi aduc aminte că, în urma agresorilor, sosit la scurt timp după incident, comisarul şef Ioan Ghencean, fostul şef al poliţiei locale, în loc să facă anchetă şi să strângă probe, mărturii şi dovezi, a şters urmele de sânge cu mopul. Mihai Roman a fost spitalizat cu multiple plăgi tăiate, unele afectând zone vitale. Evenimentul a fost mediatizat la Bucureşti pentru scurt timp, orice ştire despre incidentul în care a fost implicat patronul Complexului Valea Măriei dispărând de pe micile ecrane, chiar şi de pe Internet.

Cam aşa a fost muşamalizat şi dosarul, deşi…

Mihai Roman a fost internat de urgenţă la Cluj Napoca cu răni grave. I-a fost salvată viaţa, ulterior primind de la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Satu Mare certificat medico-legal care prevedea că leziunile ce i-au fost cauzate necesitau 90 de zile de îngrijiri medicale. Deşi partea vătămată a avut braţul drept paralizat timp de 8 luni, medicii de la LML Satu Mare au refuzat să-i prelungească numărul de zile de îngrijiri medicale, ca urmare a intervenţiilor afaceristului Mihai Crişan. Urmele lăsate de atacatori pe corpul victimei dovedesc faptul că aceştia au ţintit puncte vitale: capul, vena jugulară şi pieptul. Casetele cu înregistrări şi fotografiile şocante cu rănile victimei dispar ca prin minune de la instituţiile care i-au acordat ajutor şi tratament, dar şi din dosarul cauzei. Nu s-a stabilit nici arma cu care s-a comis agresiunea: cuţit sau şurubelniţă. Martorii, inclusiv victima au fost ameninţaţi în mai multe rânduri. Roman a trebuit să plece cu familia în Franţa.

Locul unde s-a petrecut incidentul

Un senator cere pedepsirea vinovaţilor

Senatorul independent de Satu Mare, Valer Marian, fost procuror şi jurnalist, este singurul oficial care a refăcut ancheta în cazul Mihai Roman, solicitând prin mai multe interpelări şi materiale de presă pedepsirea infractorilor deosebit de periculoşi şi a protectorilor acestora, poliţişti, procurori şi politicieni.

În data de 27.12.2010, în faţa unui bar din oraşul Negreşti-Oaş, numitul Mihai Crişan împreună cu garda sa de corp Ioan Palade, un individ violent, de etnie romă, i-au aplicat tânărului Mihai Roman 13 lovituri de cuţit prin care i-au pus în pericol viaţa (o lovitură în partea dorsală a capului, în zona cerebelului, o lovitură în partea anterioară a gâtului, în apropierea venei jugulare, 6 lovituri în antebraţul drept, 2 lovituri în braţul drept şi 3 lovituri în antebraţul stâng). În loc să-i reţină pe agresori şi să conserve probele de la locul faptei, şeful Poliţiei oraşului Negreşti-Oaş a şters toate urmele de sânge cu mopul şi nu a preluat nici el nici ceilalţi anchetatori imaginile înregistrate pe camera video din zonă. Mihai Roman a fost internat de urgenţă la Cluj Napoca unde i-a fost salvată viaţa, iar ulterior a primit de la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Satu Mare certificat medico-legal care prevedea că leziunile ce i-au fost cauzate necesitau 90 de zile de îngrijiri medicale. Deşi partea vătămată a avut braţul drept paralizat timp de 8 luni, medicii de la LML Satu Mare au refuzat să-i prelungească numărul de zile de îngrijiri medicale, ca urmare a intervenţiilor agresorului Mihai Crişan. În timpul spitalizării, partea vătămată a fost ameninţată în spital atât de agresorul Mihai Crişan, care i-a spus că-l “face” respectiv că-l omoară dacă va solicita anchetarea sa, şi de fiul său Romeo Crişan, care i-a arătat o armă de vânătoare ascunsă sub haină. Partea vătămată a fost ameninţată în spital inclusiv de doi poliţişti anchetatori (cu numele Mocanu respectiv Vida), care i-au solicitat să nu insiste în anchetarea lui Mihai Crişan pentru tentativă de omor. Cert este că dosarul cauzei este tergiversat de aproape 3 ani, cu sprijinul şi al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marinela Pop, care se află în relaţii apropiate cu actualul şef al IPJ Satu Mare, unul din protectorii lui Crişan. Partea vătămată a trebuit sa plece cu familia din ţară în Franţa, pentru a scăpa de ameninţările proferate la adresa sa şi a copilului său minor de către Mihai Crişan, care în cursul acestui an l-a bătut şi pe prietenul său Miroslav Dângă numai pentru motivul că se află în relaţii apropiate.”

Domnule ministru al Justiţiei, vă solicit, având în vedere că sunteţi şi membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să cereţi efectuarea unei anchete de către Inspecţia Judiciară a CSM cu privire la tergiversarea şi muşamalizarea dosarelor penale în care au fost implicaţi numiţii Mihai Crişan şi Romeo Crişan (ucidere din culpa, tentativă de omor, ultraj cu violentă) şi să sesizaţi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anchetarea poliţiştilor suspectaţi de favorizarea infractorilor. Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator

Valer Marian”

(Fragmente din interpelarea intitulată “Protejarea unor infractori periculoşi din zona Oaşului de către şefi din Poliţia Naţională şi Judeţeană”, prezentată în şedinţa Senatului din data de 28.10.2013)

Tu ştii cine sunt eu?

L-am contactat pe Mihai Roman, refugiat în Franţa după ce el şi familia sa au fost ameninţaţi de agresori şi, impresionaţi de povestea acestuia, l-am convins să se lase fotografiat. Chiar şi acum, după mai bine de cinci ani, dispunerea, lungimea şi profunzimea cicatricilor sunt elocvente. Vă punem la dispoziţie imaginile, convinşi fiind că nu trebuie să fiţi medici pentru a judeca singuri dacă viaţa victimei a fost pusă în pericol sau nu. Între timp, după cum se poate vedea din fotografiile recente, afaceristul Mihai Crişan beneficiază de lucrări importante finanţate de la bugetul de stat, respectiv Primăria oraşului Negreşti Oaş i-a atribuit construirea unei case de cultură în valoare de aproape 6 milioane de euro.

Roman ne-a oferit şi mai multe detalii referitoare la dosarul penal care a fost întocmit în cauză. În seara agresiunii, după ce a încasat cele 13 lovituri de cuţit, Crişan i-a spus Tu ştii cine sunt eu ?” şi l-a sunat pe şeful Poliţiei Negreşti Oaş căruia i-a spus Să-i faci dosar penal la Roşeaţă !. Era de notorietate publică faptul că afaceristul se afla în relaţii foarte apropiate cu ultimii doi şefi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, chestorul Liviu Tăut, respectiv comisarul şef Constantin Taloş, care l-au protejat ani de zile tolerându-i tot felul de fapte antisociale, de la violenţe la evaziune fiscală. Această relaţie apropiată s-a reflectat în modul de întocmire a dosarului penal. Poliţiştii din Negreşti Oaş nu au efectuat cercetarea locului faptei în vederea depistării şi conservării probelor şi nu au efectuat demersuri pentru identificarea şi audierii tuturor făptuitorilor participanţi la agresiunea comisă împotriva lui Roman. Aşa cum am arătat, poliţiştii nu au ridicat ca mijloace de probă, nici măcar înregistrările de la camera video instalată în zonă, deşi acestea sunt păstrate cel puţin 30 de zile. Mai mult, sosit în scurt timp la faţa locului, comisarul şef Ioan Ghencean, şeful Poliţiei Negreşti Oaş, a cerut un mop barmanei de la Cardinal şi a şters urmele de sânge provenite de la victimă.

Un an cu suspendare pentru tentativă de omor

Pe de altă parte, ofiţerii de poliţie judiciară Vida şi Mocanu din cadrul Inspectoratului de Poliţie Satu Mare s-au deplasat în dimineaţa zilei următoare la spitalul în care era internată victima, cu care au vorbit pe un ton ameninţător solicitându-i să nu depună plângere împotriva lui Mihai Crişan. După ce a ieşit din spital, Roman a fost chemat aproape zilnic la Poliţia Negreşti Oaş de către inspectorul Ionel Dinu, acesta luându-i mai multe declaraţii şi spunându-i să se împace cu Crişan, pentru că acesta este om cu bani şi nu are ce să-i facă. La unele audieri a fost prezent şi inspectorul Ioan Burnar, care i-a spus de asemenea să se împace cu agresorul.

Cert este că poliţiştii au tergiversat şi muşamalizat soluţionarea dosarului şi după câţiva ani au propus neînceperea urmăririi penale pentru principalul vinovat, Mihai Crişan, şi trimiterea în judecată doar a bodiguardului său, pentru vătămare corporală gravă. Interesant este că dosarul a fost finalizat cu rechizitoriu pentru acarul Paladechiar de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marinela Pop, magistrat care se afla în relaţii apropiate cu şeful IPJ, Constantin Taloş, amicul şi protectorul lui Crişan. Poliţiştii şi procurorul de caz au refuzat să încadreze agresiunea în tentativă de omor, având în vedere natura corpului delict folosit (cuţit, conform victimei, şurubelniţă, potrivit agresorilor), numărul loviturilor aplicate (13) şi zonele vitale în care i-au fost aplicate (în ceafă şi sub bărbie) sau spre care erau îndreptate (inimă, plămâni, stomac), care i-au pus în primejdie viaţa. Poliţiştii şi procurorul de caz nu au ataşat la dosarul cauzei fotografii cu leziunile suferite de victimă şi cu corpul delict folosit la agresiune, dar, culmea ridicolului, au ataşat în schimb, mai multe fotografii cu cricul cu care Roman, la un moment dat, a încercat să se apere.

După peste patru ani de la agresiune, Judecătoria Negreşti Oaş l-a condamnat pe bodiguardul Palade la o pedeapsă modică de un an închisoare cu suspendare condiţionată şi a respins pretenţiile civile. şi preşedintele completului de judecată, Maria Moiş, a refuzat să schimbe încadrarea juridică din vătămare gravă în tentativă de omor. Vădit nemulţumit Mihai Roman a declarat recurs, dar acesta i-a fost respins rapid de Curtea de Apel Oradea, care a menţinut încadrarea şi pedeapsa iniţiale. La judecarea recursului a participat un procuror originar in judeţul Satu Mare care se afla şi el de mulţi ani în relaţii apropiate cu afaceristul Crişan.

Dosarul şefului Poliţiei Negreşti Oaş zace la DNA Oradea

Dovada cea mai concludentă a caracterului inechitabil al procesului o constituie faptul că, în data de 12.08.2014, Serviciul Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar împotriva comisarului şef Ghencea Ioan, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, reţinându-se că există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în data de 27.12.2010, în calitate de şef al Poliţiei Oraşului Negreşti Oaş, cu ştiinţă, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor şi intereselor legale ale unei persoane vătămate (Roman Mihai), concomitent cu obţinerea pentru o altă persoană (Crişan Mihai) a unui avantaj nepatrimonial.

Din ordonanţa de dispunere a controlului judiciar rezultă că, în concret, la data de 27.12.2010 şi în zilele următoare, inculpatul Ghencean Ioan şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile şi obligaţiile de serviciu stabilite prin fişa postului şi prin procedura privind organizarea şi desfăşurarea activităţii poliţiei pentru investigarea şi cercetarea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, vătămare corporală şi vătămare corporală gravă, prin aceea că nu a luat măsuri imediate pentru identificarea autorilor unei infracţiuni cu violenţă, precum şi a mijloacelor de probă. În acest mod, inculpatul Ghencean Ioan, şef al Poliţiei Oraşului Negreşti Oaş, a făcut posibilă netragerea la răspundere penală a unuia dintre autorii unei infracţiuni de vătămare corporală gravă, săvârşită împotriva unei persoane vătămate, fapt ce a dus la lezarea drepturilor şi intereselor legale ale respectivei persoane.

Acest dosar a fost finalizat de către lucrătorii din cadrul Serviciului Satu Mare al Direcţiei Naţionale Anticorupţie la sfârşitul anului 2014, când l-au trimis la DNA Oradea cu propunere de trimitere în judecată, unde stă la sertar de un an şi patru luni. Roman Mihai l-a sunat recent pe procurorul de caz, Cristian Ardelean şi l-a întrebat de situaţia dosarului, iar acesta i-a răspuns că a fost ocupat cu alte cauze. Potrivit unor lucrători din Direcţia Generală Anticorupţie Satu Mare există suspiciuni că soluţionarea dosarului este tergiversată din cauza comisarului şef Luminiţa şugag, ofiţer de poliţie judiciară aflat în subordinea procurorului Ardelean pentru că soţul acesteia, comisarul şef Emilian şugag, fost şef al Servicului de Combatere a Crimei Organizate din IJP Satu Mare, de anul trecut adjunct al şefului inspectoratului, se afla şi el în relaţii apropiate cu milionarul Crişan. De exemplu, cu câţiva ani în urmă, mai mulţi poliţişti din subordinea acestuia au executat în localitatea Mujdeni o operaţiune de monitorizare inclusiv prin filmare a unui transport de ţigări de contrabandă din Ucraina efectuat cu un deltaplan, dar nu a fost întocmit dosar penal după ce s-a descoperit că în această afacere era implicat şi un fiu al afaceristului Mihai Crişan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 145 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.