MAE: 22 de cetățeni români au cerut evacuarea din Sudan

Ministerul Afacerilor Externe informează, în contextul evoluţiilor legate de situaţia de securitate din Sudan, că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba îşi înregistraseră prezenţa şi/sau au fost contactaţi de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetăţeni români şi patru membri de familie, cetăţeni sudanezi.

„MAE precizează că, în contextul evoluţiilor legate de situaţia de securitate din Sudan, task-force-ul interinstituţional pentru gestionarea situaţiei, activat din dispoziţia ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, începând cu data de 16 aprilie 2023, şi-a continuat activitatea pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Sudanului, în vederea evacuării în condiţii de siguranţă a acelora care au solicitat-o. Încă de la momentul activării task force-ului interinstituţional au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate şi partenerii instituţionali, numeroase demersuri pentru identificarea şi contactarea cetăţenilor români şi a membrilor acestora de familie aflaţi în Sudan, precum şi stabilirea unor modalităţi optime de evacuare”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Sursa citată reaminteşte că activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în anul 2021, iar serviciile de asistenţă şi protecţie consulară pentru cetăţenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei).

Având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (manifestaţi atenţie deosebită).

„Task-force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24 h/7 zile, monitorizează evoluţiile din zonă şi menţine legătura cu cetăţenii români din Sudan şi cu celelalte state membre UE, în vederea evacuării cetăţenilor români şi membrilor acestora de familie care şi-au exprimat dorinţa de a fi repatriaţi. MAE recomandă ferm tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate”, subliniază MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba: +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice: +251 935 350 059.

Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. uneori comenteaza si protutzi pe pagina 😀
    vezi clown-ul MISHTEAX care se crede profet EVREU … HAHAHA !
    Fiecare cu pasarica sau cu sturtzul lui desi unii au …stoluri , nu doar o pasarica ! 😀

  2. Sunt oameni de afaceri romani care platesc taxe statului roman !
    Cred ca statul e obligat s-ai care de-acolo daca-s romani si si-au platit taxele si ipozitele fata de statul roman …
    Cetatenia e ca si asigurarea la masina … daca o ai platita la zi trebuie sa-ti plateasca paguba indiferent dac-o faci la o Dacie sau o faci la un Mercedes ! La fel statul roman trebuie sa te aduca in caz de raboi si din Ungaria si din Guatemala la risc
    🙂
    La ce-ar mai buna o CEATENIE si impozite si taxe platite statului caruia-i esti cetatean daca nu ai si beneficii ci numai obligatii 😉 ? (esti pui de comunist ? 😉 foarte INVIDIOS gandesti ! 🙁 )

  3. Am putea sa stim de ce anume trebuie sa plateasca contribuabilul roman repatrierea astora? In Sudan sunt probleme de multa vreme iar cei care au ales sa stea acolo cunosteau riscurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.