Magistrații desființează mitingul PSD

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) fac un apel tuturor persoanelor interesate să conştientizeze că problemele din justiţie se rezolvă instituţional, prin proceduri legale, şi nu în stradă.

Într-un mesaj care pare să se refere la Liviu Dragnea, cele două organizaţii afirmă că este „inacceptabil ca persoane ce ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra judecătorilor”.

„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania face un apel tuturor persoanelor interesate sa constientizeze ca problemele din justitie se rezolva institutional, prin proceduri legale, si nu in strada.

Dupa ce de peste 10 ani justitia a fost afectata de protocoale si hotarari secrete, de campanii electorale focusate pe justitie, de “telejustitie” si bilanturi triumfaliste ale luptei anticoruptie, nu putem sta pasivi vazand ca se trece acum la justitia “populara”, unde problemele justitiei se vor rezolvate in strada, numarand protestarii pro sau contra unei teme ce priveste justitia.

Experienta din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea – atat pentru justitie, cat si pentru societate si clasa politica – a acestui mod de abordare populist al justitiei. Este, de asemenea, inacceptabil ca persoane ce ocupa functii de conducere la varful statului roman sa isi foloseasca influenta pentru a pune presiune asupra judecatorilor chemati sa solutioneze cauze in care acestia sunt judecati.

Justitia se confrunta in prezent cu multiple probleme, de la protocoale secrete si abuzuri, la supraincarcarea instantelor si parchetelor, legislatie incoerenta, bugete insuficiente si deficit de personal.

Este legitim ca societatea si cetatenii sa fie preocupati de aceste probleme, insa fiecare dintre aceste aspecte trebuie evaluate obiectiv, vazand ce a functionat bine si corectand ce nu a mers bine. O asemenea evaluare, insa, nu se poate face decat discutand rational, profesionist si institutional.

Am fost primii noi, asociatiile de magistrati, care am expus public aceste probleme si am facut nenumarate demersuri pentru solutionarea lor.

In acelasi timp, insa, este de datoria noastra sa atragem atentia ca nu politizarea disfunctionalitatilor din justitie va conduce la solutionarea lor.  Dupa ce ani de zile justitia a fost folosita ca arma in batalia politica, trebuie sa se revina la normalitatea democratica unde justitia nici sa nu fie atrasa si nici folosita in bataliile politice. Justitia este deasupra bataliilor politice, iar in fata ei toti trebuie sa fie egali.

Pentru acest motiv justitia trebuie sa fie independenta in raport de toate celelate puteri si autoritati, in special fata de serviciile de informatii si clasa politica.

Facem de aceea un apel tuturor autoritatilor care vor cu adevarat o justitie independenta sa dialogheze interinstitutional in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru imbunatirea actului de justitie”, potrivit știripesurse.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Cum se rezolva? Pe baza de protocoale este corect dpdv al Justitiei?

    • Pe baza de protocoale ilegale, absolut ,dar si intr-o tacere mormantala. Mi-a fost dat sa vizitez in Romania unul din fostele beciuri ale Sigurantei Regale si mai apoi ale Securitatii Comuniste, avand din fericire alta destinatie, azi. Doua etaje sub cota zero a cladirii. Nu razbatea niciun zgmot din afara si,evident, nici din beci nu se auzea nimic in exterior.Absolut sinistra tacerea acestui univers concentrational,redus la cativa metri patrati de pardoseala din beton,fara un pat,fara o banca,fara toaleta,doar cateva belciuge din otel in zidurile masive din piatra,doua aerisitori ce plecau din tavan spre nu se stie unde si usi grele de fortareata .Asa si Justitia noastra, care vorbeste fara frica atunci cand are in fata oameni despre care crede ca sunt vulnerabili, si care tace profund atunci cand are de-a face cu sinistrele amenintari ale Statului Adanc. Doua etaje sub nivelul strazii….

  2. Uniunea Europeană a magistraților din România, Forumul magistraților din România și Turcia, Grupul etnic al magistraților procurori din România și alte organizații similare celor enumerate, se raliaza protestului acesfora și suplimentar cer ca toți care se opun noii ordini sa fie arestați deindata și deodată. Cu respect,
    Fuhrerul

  3. Cutia Pandorei a fost deschisă de însuși președintele statului.

  4. Cand clica „#Rezist” denumita si „Tinerii Frumosi si Liberi” a iesit in starada si si-au varsat bojocii strigad pentru sustinerea Lulutei n-am auzit ca vreuna dintre uniunile mentionate in material sa iasa public si sa se stropseasca asa cum au facut-o acum. Oare de ce? Rusine sa le fie!

  5. Le-as atrage atentia celor doua asociatii profesionale de judecatori,ca dezbaterea publica si prin mitinguri,nu le poate stirbi independenta,iar in plus prin decizii politice(in parlament)se pot face legi prin care judecatorii sa nu poata fi intemnitati din ordinul celor ce au semnat protocoalele secrete cu SRI.

  6. NU v-am auzit strigand pt.independenta justitiei in timpul protocoalelor cu SRI,a campurilor tactice,ale plicurilor galbene …….etc,sunteti niste jeguri.

  7. V-ati trezit din somnul cel de moarte? Pina acum unde ati fost? N-ati stiut de protocoale, de faptele ilegale ale dna?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.