Manevre de toamnă

Săptămâna asta e de departe cea mai tare. Demisia lui MRU, acuzaţia de plagiat pentru Laura Codruţa Kovesi conexă cu autodenunţul lui Ghiţă, demisia lui Blaga după ce a fost învinuit de DNA – toate au pigmentat copios mass-media. Tema favorită – dacă există o legătura directă, cauzală, între aceste evenimente. Mai amintesc şi povestea de joi de la DNA unde Ioana Băsescu şi Elena Udrea au fost puse sub control judiciar.

Avem de a face cu un plan diabolic care ţinteşte anume ceva!? Ce anume!? Decapitarea PSD şi PNL!? Dacă da, trebuie să ne întrebăm cine urzeşte asemenea planuri şi în ce scop. Ce se urmăreşte!? Aducerea României sub control străin! Aservirea ei!, cum îmi spunea cineva ieri, foarte senin. Există la Bucureşti o entitate/un om/ un grup care are suficientă putere şi influenţă, care are instrumentele necesare să facă aceste mişcări ample!? Acţionează DNA după un plan stabilit!? Are DNA (Laura Codruţa Kovesi) o agendă!? Stabilită de cine!?

Din cele 7.600 de dosare despre care dna Kovesi vorbea ieri, acum – în prag de campanie – vor fi puşi sub acuzare liderii politici pentru a îndeplini cerinţa lui Iohannis ca aceia care au probleme cu justiţia să nu mai candideze!? Încearcă cineva să destructureze clasa politică pentru a aduce alţi oameni la vârf!? Pretextul ar fi că partidele nu au înţeles să se primenească după tragedia de la Club Colectiv. În fond ar fi vorba despre o luptă pentru putere. Cei care au activat în politică în 1990-2000 trebuie să dispară de pe scenă, prilejul cel mai bun fiind alegerile parlamentare din decembrie. Cam asta se vehiculează. Dinozaurii să plece!

Cine este în spatele acestor manevre de toamnă? Am sunat ieri mai mulţi cunoscuţi să le aflu părerea. Părerea generală este că există o strânsă legătură între ultimele evenimente, că se trag unele din altele. Or fi, zic, dar care!? Și cine e păpuşarul şef!? Primul răspuns – Iohannis! Celelalte SRI! DNA! Alţii se duc mai departe – Washington, CIA, americanii vor să facă curăţenie ca să îşi impună oamenii lor (care ar fi ei?). Alţii răspund Soros, care s-ar afla în spatele mişcărilor de stradă din 1990 încoace. Alţii indică mâna Rusiei, Kremlinul are o mulţime de firme, capitaluri, afaceri şi agenţi aici. Alţii arată Budapesta, care râvneşte să ia Ardealul. Alţii arată cu diverse argumente spre Berlin sau Bruxelles. Din peisaj nu lipsesc evreii, masonii, grupul Bilderberg şi guvernul mondial, care sub pretexul globalizării vor să înghită România – pentru asta produc haos.

Teoria conspiraţiei face ravagii. Ni se furnizează cu toptanul viziuni apocaliptice. Întrebarea simplă totuşi care se pune dacă lucrurile stau aşa este – cine este personajul negativ, zmeul, căpcăunul!? Cine e Diavolul!? E vorba de unicitatea puterii cuiva care decide şi acţionează contra intereselor noastre ca ţară!? Este cred eu o explicaţie simplistă cu care se alimentează vulgul prea iubitor de presă tabloid în lipsa unor analize veritabile cu privire la raporturile de forţă din societatea românească. Cred că lucrurile la care asistăm de la o vreme nu prea sunt legate între ele cauză/efect, nu sunt rodul unui plan coerent născocit pe undeva. Cred că există de fapt mai multe centre de putere aflate în conflict după o perioadă de oarecare acalmie. Fiecare încearcă să îşi taie o parte mai mare din resurse. Aceste grupări se lovesc, se aliază, se poziţionează, se despart în funcţie de conjunctură şi mai ales de moment. La ce asistăm este exact asta. Diferite episoade din această Iliadă ad-hoc.

Mă întreb totuşi – se întâmplă ceva în România şi nu ştim!?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.