Marile dosare care vor fi rejudecate

Procesele inculpaţilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), condamnaţi în primă instanță până pe 23 ianuarie 2019 de completuri de 3 judecători, dar care nu au o sentinţă definitivă, vor fi rejudecate, a decis Curtea Constituțională. Unul dintre cei vizați de decizie e și Darius Vâlcov, care scapă de condamnarea de 8 ani, dar și Elena Udrea și Alina Bica.
Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, va fi unul dintre beneficiarii deciziei Curții Constituționale de miercuri. Fostul consilier pe probleme economice al premierului a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare de un complet de 3 judecători, în primă instanță, pe 8 februarie 2018. Astfel, potrivit deciziei Curții Constituționale, procesul acestuia ar trebuie rejudecat de la zero. De altfel, apărătorul lui Darius Vâlcov a mai susținut, în termenele din apel, că acel complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) nu era specializat pe corupție.

Și procesul fostului preşedinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, ar putea fi rejudecat. El a fost condamnat, în noiembrie 2016, la o pedeapsă în primă instanță, de 8 ani de închisoare cu executare de către un complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie. Și fiul său, fostul deputat PSD Vlad Cosma, inculpat în același dosar, a fost condamnat tot atunci, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare, de către același complet.
De asemenea, fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, deputatul Andreea Cosma, a fost condamnată în decembrie 2018, în primă instanță, tot de către un complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie, la 4 ani de închisoare.
Pe de altă parte, și procesele celor achitați de completurile de 3 judecători ar trebui, în mod normal, rejudecate. Poate fi cazul dosarului „Rovinari – Turceni”, în care Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 10 mai 2018, în primă instanță, achitarea fostului premier Victor Ponta și a fostului ministru al Transporturilor, Dan Șova.

În același dosar au fost achitați, în primă instanță, și Laurențiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, și Laurențiu Graure, fost director economic al CET.
CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache.
Curtea Constituțională precizează, în urma admiterii conflictului Parlament-ÎCCJ, că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte, soluționate în prima instanță înaintea deciziei ÎCCJ din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
1. A admis sesizarea formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi a constatat că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de neconstituirea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a completurilor de judecată specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor prevăzute în Legea
nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, contrar celor prevăzute de art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003.
2. Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din
Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, arată CCR, în comunicatul de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.
Sursa citată a adăugat că „decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și preşedintelui Senatului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Toti mai marii „doctori” in drept sunt intrebati ce e de facut ??!? Cata nesimtire! Singura si unica solutie sunt ANULAREA TUTUROR CONDAMNARILOR DIN ULTIMII 10 -15 ANI deoarece TOATE AU FOST ILEGAL JUDECATE FIE DIN CAUZA PROTOCOALELOR, FIE DIN CAUZA COMPLETELOR, NU S-A RESPECTAT NIMIC NICI LEGI NICI CONSTITUTIE. Aceste decizii CCR nu se aplica doar pe viitor CI MAI ALES PT TRECUT DEOARECE S-AU INCALCAT LEGILE,CONSTITUTIA SI DREPTURILE OMULUI, TOTUL S-A FACUT ILEGAL NU E VORBA doar de o schimbare de lege aici, ci de ilegalitati, de faptele penale a sistemului de justitie.Tarcea ZEGREAN si restul sistemului sa raspunda pt ilegalitatile comise si nu sa ne dea lectii de justitie o INFRACTOARE.. AMNISTIA PARADITILOR SI JUDECAREA CELOR DIN SISTEM CARE AU INCALCAT LEGEA cand trebuiau sa o respecte cu sfintenie. Toate DOSARELE ULTIMILOR 10-15 ani trebuie anulate , nu doar a catorva vipuri.TOTUL S-A FACUT ILEGAL

  2. Lucrurile sunt SPUSE NICI PE SFERT. Completele de judecata nu doar cele care nu au fost specializate pe infractiuni de coruptie sunt ilegale, CI ABSOLUT TOATE COMPLETELE DE 3 JUDECATORI DIN TOATA TARA SI DE LA TOATE PARCHETELE AU FOST CONSTITUITE ILEGAL DIN CAUZA CA NU AU FOST ALESE IN MOD ALEATORIU asa cum spune legea, asadar titlurile acestea pompoase sunt iarasi cu sferturi de masura dedicatie doar pt vipuri ? De ce nu pt toata lumea ? Va dati mari ca doriti a se face justitie cu adevarat in Ro,cand de fapt vorbiti de ilegalitatile din justitie IN MOD SELECTIV DOAR DE CORUPTIE !!! CE facem cu completele de 3 Judecatori din toate parchetele tarii alese nealeatoriu? Plus ca existenta protocoalelor ANULEAZA ABSOLUT TOATE DOSARELE ultimilor 10 ani DIN TOATA TARA( si nu doar a vipurilor)

  3. Tarcea este cea mai vinovata. A facut legea ei (sau a celor cu protocoalele?) si consecintele create sunt acum inimaginabile. Reparatiile necesita un volum de munca imens si cei condamnati deja pe drept sau pe nedrept sunt total nedreptatiti. Plateste Tarcea aceste nenorociri aduse justitiei? Johannis o tine in functie tratandu-i cu dispret suveran pe romani.

  4. In primul rand toate dosarele si toate condamnarile completelor de 3 din toata tara si toate parchetele sunt ILEGALE din cauza ca nu au fost alese in mod aleatoriu cum spune legea si apoi ca nu au fost specializate

  5. ”De astăzi este clar, suntem republica infractorilor. De astăzi suntem la mâna unei clici care face legi doar pentru ea pentru a scăpa de pușcărie. De azi ne vom lovi de niște legi făcute cu dedicație pentru o clică și pentru o mafie care vrea să țină România în întuneric. De astăzi trebuie să ne gândim că modificările Codului de Procedură Penală pun în centru infractorul”
    Multumim CCR in numele tuturor infractorilor din Romania,fara deosebire de nationalitate!
    https://www.g4media.ro/video-tudor-chirila-republica-infractorilor.html

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.