Martirii atacului terorist sunt comemorați la Nisa

Optzeci şi şase de lumânări aprinse dimineaţa, câte una pentru fiecare victimă, iar apoi 86 de fascicule de lumină seara, o alocuţiune solemnă a preşedintelui Emmanuel Macron este modul în care Nisa comemorează vineri atentatul ce a însângerat celebra Promenade des Anglais pe 14 iulie anul trecut, relatează AFP.

În acea seară, aproximativ 30.000 de persoane au venit pe faleza mării ca să asiste la focul de artificii tradiţional de Ziua Naţională, cele mai multe în familie.

Imediat după ora locală 22.30 (23.30, ora României), un camion de 19 tone intră pe bulevardul emblematic de pe Coasta de Azur, pătrunde în marea de oameni, răstoarnă totul în cale şi face zig-zag între trotuar şi şosea, cu scopul de a provoca maximum de victime.

În mai puţin de trei minute, camionul greu, condus de un tunisian în vârstă de 31 de ani, omoară 86 de oameni – inclusiv 15 copii – şi răneşte alţi peste 450.

Atacul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic – însă ancheta nu a confirmat vreo legătură cu asasinul, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, împuşcat în urma cursei sale nebune.

Atentatul a lăsat o ”cicatrice căscată”, subliniază Émilie Petitjean, care şi-a pierdut fiul în vârstă de 9 ani şi a devenit conducătoarea asociaţiei victimelor Promenade des Anges în vederea pregătirii ceremoniei prevăzute în prezenţa a 76 de familii ale victimelor.

”Este o recunoaştere. Toată lumea ştie că am suferit. Nu mă aşteptam să fie mai bine, dar mă aştept ca Nisa să fie onorată”, declară Petitjean.

Primarul Nisei Christian Estrosi a prevăzut ”un omagiu municipal care are vocaţia să strălucească în întreaga lume”. Acest ales de dreapta, un campion al viziunii securitariste şi supravegherii video înainte de atentat, este în defensivă după dramă.

O violenţă fără precedent ”ca o deszăpezitoare aruncând corpuri”, spune un martor. Scene de carnagiu, de panică. Încă de a doua zi apar critici cu privire la dispozitivul de securitate şi tensiuni cu comunitatea musulmană, într-o regiune tradiţional sensibilă la discursul antiimigraţie.

În centrul dezbaterilor se află uşurinţa cu care atacatorul a putut să parcurgă doi kilometri pe faleză, o zonă în care circulaţia rutieră era interzisă, cu scopul de a semăna moartea înainte să fie împuşcat de poliţie.

Tunisianul, un bărbat cu un profil instabil, instalat la Nisa de când s-a căsătorit, în 2007, fascinat de violenţa extremistă şi execuţiile jihadiste, a putut să fie influenţat de îndemnurile repetate la a ucide lansate din zona irakiano-siriană, potrivit anchetatorilor.

Nouă suspecţi sunt în continuare încarceraţi, bănuiţi în divrese grade că l-au ajutat să-şi procure arme.

NICIUN FOC DE ARTIFICII

Îndoliată de un val sângeros de atentate – 239 de morţi în opt atacuri începând din ianuarie 2015 -, Franţa tocmai prelungeşte pentru a şasea oară starea de urgenţă.

Vineri, comemorarea de la Nisa începe cu o slujbă interreligioasă la care presa nu are acces.

Populaţia este invitată să scrie într-o carte de aur şi să depună plăci albastru-alb-roşii, culorile naţionale, pe trotuarul Quai des États-Unis, în prelungirea Promenade des Anglais, pentru a forma un mesaj care va fi dezvăluit în timpul omagiului oficial.

Începând de la ora 14.30 GMT (17.30, ora României), familiile îndoliate şi membri ai personalului de securitate şi salvare care au trăit o noapte de coşmar în seara atentatului vor asista, împreună cu şeful statului la o defilare militară, înaintea unei ceremonii solemne, transmisă pe ecrane uriaşe, până la ora 16.30 GMT (19.30, ora României).

Preşedintele Emmanuel Macron, care urma să sosească de la Paris, unde a asistat la defilarea militară naţională, pe Champs-Élysées, alături de omologul său american Donald Trump, a prevăzut să se întâlnească în privat, ”fără presă”, cu victimele şi familiile victimelor, potrivit programului transmis de preşedinţie.

Un concert deschis publicului este prevăzut seara, după care vor fi eliberate baloane şi se vor aprinde 86 de fascicule luminoase. Niciun foc de artificii nu este prevăzut în departamentul Alpes-Maritimes, în semn de doliu.

Primarul Nisei, împărţit de un an între susţinerea victimelor şi eforturi în vederea unei relansări rapide a turismului – motorul crucial al economiei regionale -, a promis o Promenade des Anglais ”festivă” după 14 iulie.

În aşteptarea unui monument definitiv, un monument provizoriu care poartă numele celor 86 de morţi – între care 37 străini, de 19 naţionalităţi – a fost ridicat în parc, în apropiere de marele Hôtel Negresco, la doi paşi de locul masacrului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.