Maşini de pedepsit spiritul critic

Vin vremuri grele pentru presă. Nu este vorba despre urechism şi despre părerismul televizat. Mă refer la presa de tip clasic. Iar prin clasic nu înţeleg neapărat presa tipărită, ci tot ce înseamnă informaţie, opinie, relatare, întrebare şi răspuns, indiferent de suport. Presa a devenit o uriaşă inundaţie de părerism şi de ghicit în politică. De oarece vreme nu mai este nici un chichirez să lucrezi ca jurnalist. Pe vremuri era o mîndrie, o aspiraţie, pentru unii – chiar o interdicţie sau un ideal. Acum este mai şmecher să zici că eşti blogger. Scrii cînd ai chef, nu dai socoteală nici măcar unui redactor-şef şi poţi bate cîmpii pînă muţi Parlamentul în „Harry Potter“. În presă se plăteşte prost, iar oamenii inteligenţi vor să urmeze cariere în alte domenii. Mass-media, lipsite de legi şi reguli (mai ales în România), alcătuiesc un soi de no man’s land.

Presa a devenit o infernală maşină de terfelit idei progresiste, proiecte economice, personalităţi remarcabile, tineri în plină ascensiune, valori morale şi repere istorice. De ani buni lucrurile au luat-o razna pentru că organizaţii profesionale riguroase nu mai există. Reguli, dar mai ales legi, lipsesc de asemenea. Teritoriul nelegiferat al presei, pe care jurnaliştii l-au apărat de orice fel de legiferare în toată perioada 1990-2010, a decăzut atît de mult, încît între o reporteriţă şi o marghioală ieşită la poartă nu mai este nici o diferenţă. Au proliferat şi cursurile scurte de televiziune, care, alături de cele de cosmetică, au invadat piaţa. Toate acestea au dus la un circ nesfîrşit. Iar fenomenul a fost posibil şi din cauza prăbuşirii Consiliului Naţional al Audiovizualului şi a Clubului Român de Presă. CNA a devenit el însuşi subiect de scandal. Adică un loc de exprimare a intereselor politice sau de grup. Decăderea limbajului şi a comportamentului public vine de la decăderea prestaţiei pe micul ecran. Iar din acest punct de vedere, CNA nu poate spune că şi-a îndeplinit menirea. Toate televiziunile găzduiesc vorbării nesfîrşite, părerisme găunoase şi profeţii cretine. România a intrat într-o perioadă de cumplită confuzie şi a putut fi dominată de grosolane manipulări, asta, şi pentru că organismul numit CNA a înţeles altceva din menirea sa. Televiziunile din România au devenit tribuna de la care tot soiul de netoţi iresponsabili îşi rostesc profeţia cretină – spargerea României. Și nimeni nu le cere nici minte, nici probe, nici atitudine responsabilă. E drept că profeţiile cele mai sinistre sunt şi cele mai gustate şi cu ratingul cel mai mare. Dar asta este treaba acestui CNA mort şi pricopsit de Victor Ponta şi de PSD cu un preşedinte ca Laura Georgescu.

În loc să încercăm o reformare a principalului organism public de supraveghere a spaţiului mediatic, lăsăm loc unei alte aberaţii. La Sibiu, un grup de tineri îşi imaginează că pot pune într-un program tehnicile de depistare a informaţiilor false. Parcă am fi nepoţii lui Donald Trump! Adică ştirile despre gafele preşedintelui american sunt reprobabile şi constituie dezinformare, iar întrebările de complezenţă despre Melania, adică despre nevastă, sunt absolut minunate. Filtrul electronic aplicat informaţiilor de presă este la fel cu blogăritul ca jurnalistică. Este un fel de scris, dar nu jurnalistică.

Să ne înţelegem, un program de calculator este un regal de gîndire. Dar oricît ar fi de spectaculos, nu poate despărţi adevărul de minciună. După cum scrisul inteligent, uneori extraordinar, al unor bloggeri nu are nimic de-a face cu jurnalistica. Nu mai rămîne decît să trecem la artă pe bază de automatizare. Iar în organismele de supraveghere a mass-media să instalăm cîţiva roboţi dotaţi cu programe super-performante.
Încercarea de a filtra ştirile din presa care transmite şi în spaţiul virtual este un vis mecanic de corectitudine al celor care nu au habar de profesia de jurnalist. Și care devine extrem de periculos. Presiunile exercitate de o serie de bloggeri şi demonstranţi asupra unor companii pentru a-şi retrage publicitatea pentru că nu înghiţeau politica editorială a acestora lasă loc abuzului, concurenţei neloiale şi amestecului de arbitrar în politicile redacţionale. Ar fi fost mult mai simplu ca nemulţumiţii să se adreseze CNA, iar acesta, evaluînd încălcarea sau respectarea unor reguli şi legi, să judece şi să ia măsuri.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau digitală

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.