Măștile, un cuțit cu două tăișuri

Pe cine protejează de fapt măștile de protecție? Purtatul măștilor de protecție a devenit un obicei pentru multă lume. Oamenii nu mai ies din casă fără mască, indiferent dacă aceasta este una chirugicală sau una confecționată artizanal, dintr-o eșarfă sau un tricou. Indiferent de tipul ei, oamenii se simt mai în siguranță dacă poartă mască. Atenție, însă! Purtarea acestor măști este ca un cuțit cu două tăișuri. Specialiștii atrag atenția asupra unor aspecte importante, pe care ar trebui să le cunoașteți dacă nu vreți să deveniți pacientul spitalelor de boli infecțioase.
IMPORTANT!
? Măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
? Purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului.
? Păstrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului.
? Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanță de minimum 3 pași mari față de ceilalți.
? Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte și după ce ne punem măștile și nu le atingem când le purtăm.
? După fiecare purtare măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat.
Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor anterioare făcute în contextul pandemiei și în prezent consideră că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului.

‼️ Astfel de măști sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc.
Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.

Ce nu face omul ca să nu se viruseze


‼️ CDC subliniază că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.

‼️ Se menține recomandarea conform căreia măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc.

? Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc. Instituțiile internaționale de sănătate publică își actualizează recomandările în funcție de evoluția pandemiei. Țări europene precum Cehia, Slovacia, Austria și Bulgaria au început recent să recomande sau să impună folosirea măștilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Ce afacere uriasa in aceasta perioada! Va inchipuiti ce crestere au mafiotii prin aceste lipsuri din fiecare tara!

  2. Am mai spus-o si o repet : problema mastilor in momentul de fata (mai bine zis a lipsei acestora) este unul din cele mai bune revelatoare ale nemerniciei „guvernantilor”, de la noi sau de aiurea ! Daca stocurile sint zero sau aproape zero (situatie criminala !) apare replica : „Mastile nu servesc la nimic, sau in cel mai bun caz nu la mare lucru” (afirmatie la fel de criminala !). Daca, dupa zile de asteptare si, prin firme mafiote, securiste si de cumetrie, se face rost in sfirsit de citeva milioane de masti (multe cu prioritate pentru jegurile de la conducere, familiile si amantele lor !), se cheama televiziunile, incep sa se laude si sa se decoreze unii pe altii „pentru merite deosebite” si „mastile devin obligatorii, sint foarte importante !” Sictir, jigodiilor !

  3. Cu siguranță măștile textile opresc picăturile de secreție bucală/nazală care poartă virușii, chiar dacă nu opresc virușii în sine. Iar dacă masca are două straturi și între ele un șervețel de hârtie, atunci e destul de eficace. Șervețelul e de obicei împăturit în patru, așa că e o barieră relativ bună. Și poate fi înlocuit după fiecare utilizare.
    În Hong Kong chiar autoritatea medicală a creat un tutorial despre confecționarea măștilor din șervețele. La noi, tot inerție…

  4. Minciuna…. „dar ele nu oferă protecție purtătorului.”…. Minciuna. Ele ofera un grad de protectie destul de ridicat daca sunt purtate corect, ca in poza, nu sub nas.

  5. Pericolul vine de la materialul din care este încropită masca, materiale poroase ( fulare, eșarfe) favorizează absortția particulelor de orice fel prin prisma vaporilor produși de actul respirator .

  6. Si daca bagi masca in apa clocotita si o tii 10 minute, nu le dezinfectezi de le ia ‘racu? Sa nu-mi spuna mie cineva ca mai traieste guvidul la 100 grade…..[Leo]

  7. La inceputul crizei, cand nu se gaseau masti, ne spuneau sa nu le purtam ca sunt inutile. Acum, cand se gasesc masti chirurgicale, ne spun ca doar astea sunt bune.
    Cele textile, cu filtru si supapa, FFP2, 3M, nu sunt bune PENTRU CA NU SE GASESC!
    In schimb ni se recomanda sa ne protejam cu esarfe…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.