Cu ochii pe insurgenți

Matematica regrupărilor de trupe în Parlament

La doar câteva luni după ce au intrat în Parlament pe diverse liste electorale, o parte considerabilă de aleși și-a luat adio de la partidele care i-au susținut și promovat. Dacă pentru unii „divorțul“ doctrinar a fost liber consimțit, altora li s-a indicat să încerce pentru ultima oară ușa partidului din care făceau parte. Unele dintre despărțiri s-au lăsat cu scandaluri puternice și au dus la configurarea unor noi platforme politice, în timp ce altele au fost trecute cu vederea astfel încât să nu li se dea prea multă importanță, ulterior, „transfugilor“ politici de către opinia publică. Cu sau fără bălăcărelile care au însoțit anumite dezertări sau excluderi, matematica necesară majorității a fost modificată în Camera Deputaților, lăsând pe gânduri actuala coaliție de guvernare. Deși nu au ajuns încă în punctul în care trebuie să își facă griji în privința vreunei moțiuni simple sau de cenzură, cei de la PSD și ALDE sunt cu ochii pe fiecare deputat insurgent.

Grupul minorităților, elementul de balans

De fiecare dată când se pune problema acordării de sprijin prin vot pentru anumite proiecte importante pentru coaliția de guvernare, grupul minorităților produce o adevărată mișcare oscilatorie. Această pendulare între putere și opoziție se finalizează întotdeauna cu obținerea vreunui privilegiu pentru minoritățile naționale. Aceeași politică o duc și cei de la UDMR, care ba se poziționează în barca puterii prin oamenii pe care îi au în structurile guvernamentale, ba își arogă rolul de partid de opoziție. Însă indiferent de compromisurile pe care puterea le face cu aceștia, în acest moment, grupul „independenţilor“ din Parlament a depăşit tabăra deputaţilor ALDE şi se apropie ca pondere de grupul minorităţilor naţionale. Ba mai mult, are șanse foarte mari să crească, având în vedere că fostul lider USR Nicuşor Dan s-a distanțat de partidul pe care l-a creat și, deja, au început și alți senatori și deputați să-l urmeze. Facţiunea fidelă lui Nicuşor Dan și destul de numeroasă contestă alegerea lui Dan Barna ca lider al USR. Barna este susţinut în partid de tabăra lui Cristian Ghinea, care controlează şi Biroul Executiv, principalul for decizional al partidului. La protestele de duminică, din Capitală, Barna a fost surprins lângă fostul premier Dacian Cioloş. Și alți tehnocraţi din Platforma România 100 s-au afişat şi ei, de-a lungul acestui an, alături de mai mulți parlamentari ai USR. În afară de Nicușor Dan, au mai părăsit USR și senatoarea Florina Presadă şi deputatul Adrian Dohotaru. Cei doi și-au motivat gesturile politice, explicând că nu se mai regăsesc în politica partidului. Nicuşor Dan s-a retras din USR, după ce aripa progresistă din partid şi-a impus viziunea pe tema familiei tradiţionale, la scurt timp după Congresul în care a fost reconfirmat ca preşedinte.

ALDE, zdruncinat din temelii

Fostul premier Victor Ponta este și el unul dintre parlamentarii care s-au desprins, anul acesta, de propriul partid. Izolat în PSD-ul condus de Liviu Dragnea, deputatul Ponta a ales calea exilului, după ce l-a susţinut pe Sorin Grindeanu la moţiunea de cenzură din luna iunie. Însă decizia sa politică a avut o serie de „replici“ puternice în special în ALDE. Nu mai puţin de şase deputaţi au părăsit formaţiunea aflată la putere, la scurtă vreme după criza politică de 17 zile din luna iunie, provocată de moțiunea de cenzură a PSD împotriva propriului Cabinet. În timp ce o parte din deputații care azi nu se mai regăsesc în partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu au demisionat din cauza partizanatului cu Sorin Grindeanu, alții au contestat în instanţă organizarea Congresului din luna aprilie, prin care Tăriceanu a devenit preşedinte unic al formaţiunii. Deputaţii care i-au întors spatele președintelui Senatului sunt Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu, Remus Borza, Eugen Durbacă, Daniel Constantin şi Florea Damian. Împreună cu Victor Ponta, aceştia au pus bazele partidului ProRomânia. Noua formaţiune se revendică din punct de vedere doctrinar „de centru, cu accente patriotice“. Partidul nu şi-a constituit încă un grup propriu, pentru că nu dispune de numărul necesar de parlamentari. Pe lângă Ponta, grupul PSD din Camera Deputaților a luat act și de demisiile deputaţilor Alin Văcaru şi Ovidiu Sitterli.

PMP și PNL au și ele probleme numerice

Și liberalii lui Ludovic Orban au rămas fără unul dintre parlamentari. Senatorul Vergil Chiţac a demisionat din PNL, acuzând fraudarea alegerilor interne pentru conducerea organizaţiei municipale Constanţa. Fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, Chiţac a fost candidatul PNL la Primăria Constanţa, în iunie anul trecut. De asemenea, și PMP-ul lui Traian Băsescu a pierdut doi deputaţi. Liviu Balint şi Octavian Goga au votat în vară pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului. Imediat, aceștia s-au înregimentat în PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Precum curvele prin parcarile de TIR-uri de pe Valea Oltului, schimba camionul si soferul de citeva ori pe zi ! Problema e ca, de la un camion la altul, mai duc si tot felul de boli ! …

  2. Imi vine sa rad cand imi amintesc de celebrul indemn: „Dormi linistit, FNI negheaza!!!” Iar romanii, saracii, s-au culcat linistiti, iar cand s-au trezit… Acum este cam aceeasi situatie, deci: „PSD-ALDE, dormiti linistiti,”sistemul” vegheaza…”. Totusi, nu cred ca sunt sanse ca aceasta motiune sa treaca. Numai ca, statul paralel sapa, sapa, sapa…..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.