Medicii s-au supărat pe miniştri

Reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România au precizat că declarațiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, respectiv ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, lansate recent în spațiul public, „au produs indignare în rândul medicilor”.
Principalele nemulțumiri la care reprezentanții CRM fac referire viează declarația ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici făcută în cadrul unei conferințe dedicată sectorului sănătății, potrivit căreia „ceea ce lipseşte în sistemul sanitar, este calitatea umană. 100% din populaţie ar spune acelaşi lucru”, respectiv declarația ministrului Sănătății, care viza lansarea în spațiul public a ideeii conform căreia vor fi trimiși în spitale pacienți „sub acoperire” pentru a identifica angajații care „condiționează actul medical de mită”.
Potrivit aceleiași surse, declarația ministrului Teodorovici este „nefondată”, el exprimând mai mult „o opinie personală” în acest sens.
„Mai mult, un sondaj din 2018 arată că, medicii se bucură de încrederea a 58% în timp ce sistemul de sănătate întrunește satisfacția a 30% din cetățeni. Starea spitalelor mulțumește doar cu 18%, în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătății este apreciată doar de 14%. Aşadar, aproape 60% dintre românii chestionaţi cred în medicii noştri, conform unui studiu de tip Omnibus lansat in 2018 de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională –(CURS)”, precizează reprezentanții CMR.
Reprezentanții CRM au menționat faptul că din totalul celor 58.000 de medici din România, doar 300 sunt condamnaţi definitiv de instanţe pentru fapte de corupţie și că acest lucru nu face „decât să întărească afirmaţia pe care o facem şi noi că, nu corupţia medicului este cea care caracterizează sistemul de sănătate din România. Caracteristica sistemului de sănătate este valoarea profesională şi umană a angajaţilor din sistem”, spune sursa citată.
„Pe lângă acestea, este vorba despre abnegaţia umană, empatia, sacrificul de sine, burnout-ul miilor de medici care muncesc în program continuu, în gărzi, uneori succesive, uneori în condiţii improprii, adesea sub presiunea pacienţilor şi a aparţinătorilor, adesea fără încadrarea umană corespunzătoare, adesea fără mijloace tehnice corespunzătoare”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții CMR au mai precizat prin intermediul comunicatului că „acela care stă în capul sistemului nu trebuie să-i blameze pe cei pe care se sprijină sistemul. Sigur că, aşa cum am afirmat în repetate rânduri, corpul profesional se dezice vehement de faptele de corupţie ale personalului şi le condamnă cu tărie”.
Ei au precizat în contextul măsurii „pacientului acoperit”, lansată de ministrul Sănătății în spațiul public că e o acțiune „preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic” și că acest lucru nu înseamnă „decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului”.
Reprezentanții CMR au precizat prin intermediul comunicatului că această măsură poate avea ca principal efect situația neplăcută în care „oricare pacient care intră în insituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori”.
Preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean a declarat prin intermediul comunicatului emis de Colegiul Medicilor din România că în locul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, ar insista să vorbească „despre programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătății, aş vorbi despre creşterea substanţială a bugetului pentru investiţii şi, cu siguranţă, aş insista asupra a ceea ce este mai valoros în sistemul sanitar şi pe care acesta se sprijină. Concret, aş insista pe calitatea umană şi profesională a medicilor. Poate este prea greu pentru autorităţi să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile. Dar medicii din România aşteaptă acest lucru şi ar fi bucuroşi să vadă că acest lucru s-a întâmplat” .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Asa se spune cum ca marirea lefurilor personalului medical nu se reflecta decat in cresterea spagii. Dezinteresul a ramas acelasi

  2. Cum sa criticam medicii? Se poate critica , doar, clasa politica. Si numai o parte a ei. In rest, numai de bine.
    Ps. Nu uitati. Atentia trebuie sa fie in concordanta cu nivelul salariilor, cu garzi cu tot, si la nivelul brutului. Eu spun sa va plangeti USR-ului si PNL-ului ca de, ei sunt mentorii vostri. Poate faceti o petitie si carte marele aparator al educatiei si sanatatii, plavanul de la Cotroceni. El sigur stie cum sa puna prooblema. Demisia Dancila.
    Ps. Imi permit sa va atrag atentia ca buna parte din corpul medicala criticat in termeni duri modul in care Guvernul si presedintele PSD, Dragnea se implica in problemele statului. Acum ca Dragnea nu mai e, mai ramane Dancila. Abia astept sa vina la guvernare dreapta stangacilor. Sa vedem cum va manifestati atunci. Desi, sunt sigur ca tacerea se va asterne peste spiritul vostru de mari aparatori ai demnitatii profesionale siumane.

  3. Cu adevarat 2/3 din medici si personalul medical nu au empatie si rabdarea necesara. Acestea tin de educatie si de avea putere de intelegere. Ce declara Colegiul medicilor este asa ca sa isi apere breasla si orgoliul lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.