Mesaj pentru UE: Jos mâinile de pe NATO

România achiziţionează şapte sisteme americane sol-aer Patriot, în valoare de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA

Conferința de Securitate de la Munchen din acest an (16-18 februarie) a retrezit îngrijorările SUA legate de o Apărare Europeană mai puțin dependentă de NATO. „Vrem să rămânem transatlantici, însă vrem să fim și mai europeni“, a spus ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen. Și mai rău sună în urechile liderilor de la Washington că, „în relația dintre Franța și Germania a apărut o nouă determinare și o nouă conștientizare a urgenței“ în cooperarea militară, după cum a spus ministrul german.

Mesajul transmis de Franța și Germania la Munchen este limpede: UE vrea să devină o putere militară „autonomă strategic“ (în cuvintele ministrului francez al Apărării), în special după retragerea Marii Britanii din UE. Către aceasta tinde atât Cooperarea Permanentă Structurată (PESCO), funcțională începând din acest an (cu participarea tuturor statelor UE, mai puțin Marea Britanie, Danemarca și Malta), cât și nou creatul Fond European pentru Apărare, destinat achizițiilor de armament și cercetării. Liderii vest-europeni susțin ca toate aceste proiecte nu urmăresc detașarea de NATO, ci, dimpotrivă, îndeplinirea angajamentului de a oferi 2% din PIB apărării.

Berlin: SUA să nu încerce scindarea UE

Lucrurile se văd altfel de la Washington și din birourile liderilor NATO. „Împreună cu oportunitățile vin și riscurile. Iar adevărul este că UE nu poate apăra singură Europa“, a spus la Munchen secretarul general NATO, norvegianul Jens Stoltenberg. Dezbrăcat de haina diplomatică, mesajul este limpede – nu vă atingeți de NATO și SUA. „Nu vrem să vedem cum UE își retrage forțele sau angajamentele din de NATO și le transferă către UE“, a spus pentru New York Times Katie Wheelbarger, unul dintre consilierii șefului Pentagonului. Criticile americane au adus un avertisment din partea ministrului german de Externe, Sigmar Gabriel: „Nimeni nu ar trebui să încerce să scindeze UE – nici Rusia, nici China, dar nici SUA“.

Est contra Vest

Europa este însă deja scindată pe această temă, chiar de către SUA. Statele estice din UE, deși participante la PESCO, se opun oricărei „autonomii strategice“ a apărării europene față de NATO. Cu o Germanie dură declarativ la adresa Rusiei, însă făcând afaceri profitabile și chiar subminând securitatea energetică a UE (în opinia Poloniei și SUA) prin proiectul Nord Stream 2 dominat de Gazprom, cu Franța dorind să orienteze noua apărare europeană către interesele din fostele colonii africane, cu Italia îndreptându-și atenția militară către Mediterana și urmărind o politică mercantilă cu Rusia, statele est-europene privesc cu scepticism „autonomia strategică“ față de SUA. Așa a luat naștere Formatul de la București, al țărilor din Flancul Estic al NATO. Împreună cu Inițiativa celor Trei Mari (orientată pe aspectele economice), acestea sunt două dintre pârghiile prin care SUA, prin intermediul aliaților estici, încearcă să împiedice o hegemonie economico-militară franco-germană în Europa.

Monopolul complexului militaro-industrial

Însă nu doar grija pentru mai micii aliați estici din NATO este cea care trezește îngrijorările SUA. În primul rând, este vorba despre  profiturile industriei americane de apărare, pentru care președintele Donald Trump s-a transformat într-un agent comercial, iar diplomația americană a primit sarcina de a fi mult mai agresivă în încheierea contractelor de armament. „Dacă vom consolida industria europeană de armament, atunci această industrie va primi contracte din UE și asta înseamnă mai multă concurență pentru exportatorii americani. Dacă UE își va dezvolta propriul avion multirol, atunci nu vom mai avea nevoie de F-35 de la Lockheed Martin“, a spus un deputat creștin-democrat german, citat de Financial Times. Până acum, România și Polonia, principalele state ca PIB din Flancul Estic, au optat aproape exclusiv pentru armamentul american. Guvernul de la Varșovia a abandonat chiar un contract pentru elicoptere de producție franceză, în timp ce România achiziționează sisteme Patriot în valoare de circa 4 miliarde de dolari și sisteme mobile de rachete (HIMARS) de peste un miliard de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

7 Comentarii

  1. UE trebuie sa fie „autocefala” military-altfel va sta mereu in umbra Americii .

  2. sa fi prost si sarac este un adevarat blestem …..nato este doar o sc ula a israelului cu sua legatura…in cazul romaniei psdeii o adunatura de borfasi megalomani si lingaii pe de o parte si de fraieri pe cealalta….le drag sa fie bagati in sama de marii lumii…nato e un racket…banii pentru destepti de la prosti …romnania nb-0are bani sa platreasca salareii decente la doctori si edcucaZtori dar au bani de aventuri in afganiostan si de rachete patriotsi alte bizdiganii …in 1964 comandantul nato era numit lymon leimnitz genereal sua de catre lyndon baines johnson presedintele sua….lkymon leimnitz fusese pina la c oncedierea lui da catre jfk ,presedintele statelor majore reunite ale sua . intr-o zi a venit cu un plan …the northwood operation…intre care printre altele trebuiau executate atacuri teroriste in sua si blamat pentru ele fidel castro…cind jfk a auzit l-a trimis la plimbare …dupa asasinmarea lui jfk , vicepresedxintele sua lyndon baines johnson devenit presedinte l-a numiot pe lymon leimnitz comandant nato….asta-i nato…care apara europa…..

  3. Europenii astia sunt chiar naivi? Pai Europa ESTE deja SUB OCUPATIE MILITARA americana. Astia NU pleaca de nicaieri unde au pus soldatii lor bocancii, decat cu suturi in cur, precum din Vietnam. Ii vedeti pe europeni dispusi sa faca asa ceva? Pe dracu, europenilor le place sa linga cur american.

  4. Balamuc total…ceea ce va conta va fi doar banul…iar banul vine de la Washington.In fond toata aceasta tevatura europeana este doar un exercitiu de imagine frumos ambalat in fraze bune pt prosti…asa isi justifica unii salariile babane…

  5. Armament fabrica multe state dar problema este de calitate . Pe americani greu ii mai poate ajunge cineva din urma in ceea ce priveste performanta armelor !

  6. mach5,sunt curios sa vad cum le intercepteaza pe cele cu mach6 si 7 ale rusilor. ne vand fierul lor vechi pe miliarde de dolarei. majoritatea romanilor cred ca majoritatea romanilor sunt prosti. 🙂

  7. Americanii , USA , au nu numai dreptul dar si datoria de a veghea la pacea Europei ! Armata americana a salvat Europa de doua ori , in doua razboaie mondiale ! Reconstructia Europei dupa WW II , si mai ales a Germaniei ( planul Masshall ) s-a facut cu bani americani ! Europa este o boarfa nerecunoscatoare ! De-a lungul istoriei Europa a cunoscut puzderie de razboaie ! Perioada maxima de pace a fost in medie de 20-25 de ani ! Razboaie de 7 ani , de 30 de ani , de 100 de ani ! Razboaie , razboaie , razboaie ! De 2000 de ani europenii si-au ales conducatori toti nebunii : Cezar , Carol Magnus , Napoleon , Hitler , Mussolini , Stalin , Franco ,…. ! Mai recent Putin si Erdogan ! De bine de rau datorita ,, jandarmului ” american Europa traieste de mai bine de 70 de ani in pace ! Vi se pare putin lucru ? Germania si Rusia trebuie sa stie de frica Jandarmului ! Germania si Rusia nu vor inceta niciodata sa incerce sa-si imparta din nou Europa ! O ,, buna intelegere ” intre Germania si Rusia este pericolul mortal pentru tarile mici si mijlocii din Euroapa ! Sa fereasca Dumnezeu ca America sa nu mai fie interesata de Europa ! Ne vom intoarce in 1939 !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.