Mesajele politicienilor de Ziua Unirii

Președintele Klaus Iohannis vorbește despre momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești, ca de un eveniment gândit „cu iscusință” de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii.

Președintele Klaus Iohannis, spune, la 162 de ani de la Unirea Principatelor, că multe dintre idealurile de la 1859 îi animă încă pe români

„Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică și socială cu adevărat istorică, poporul și elitele vremii și-au impus țelul în interiorul și în afara granițelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova și Țara Românească. Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuția decisivă a unei personalități remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești, a fost un eveniment gândit cu iscusință de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii. Printr-o inovație politică și juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, unioniștii generației pașoptiste au înfruntat forțele potrivnice și au realizat primul pas important în făurirea României moderne”, spune președintele.

Reformele care au urmat Unirii Principatelor Române au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare și armonizare a spațiului politic și social românesc cu cel european.

În doar câțiva ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura instituțională, administrativă și juridică a statului român modern prin adoptarea unui nou Cod Civil și prin impunerea împărțirii atribuțiilor administrative la nivel central și local, fiind, totodată, și inițiatorul unor ample reforme agrare și fiscale, precum și al unui pachet de legi dedicat învățământului românesc.

„Moștenirea lăsată de arhitecții Unirii din 1859, deopotrivă instituțională și simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României, una dintre direcțiile majore fiind consolidarea învățământului românesc, care să ofere o educație accesibilă și performantă”, afirmă Klaus Iohannis, care îi invită pe români, la 162 de ani de la Unire, să facă din proiectul său, „România Educată”, unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani.

„Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăți”, afirmă Klaus Iohannis.

Președintele mai spune că este necesar să se depășească centralismul administrativ, „un veritabil obstacol în calea modernizării actuale a României”.

Klaus Iohannis mai afirmă că „multe dintre idealurile care i-au animat pe unioniștii de la 1859 îi animă încă pe români”.

„În același timp, România are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leagă indisolubil de apartenența la Uniunea Europeană și la NATO. Așa cum în lipsa unui crez unionist cele două Principate nu ar fi devenit un singur stat, fără principiile democratice care ne-au călăuzit drumul spre integrarea euro-atlantică nu putem să întărim instituțional statul pe mai departe. Cea mai prețioasă lecție a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unității și a solidarității, atât de frumos exprimată în imnul Unirii Principatelor: „eu ți-s frate, tu mi-ești frate!”. Indiferent de obstacole, atât timp cât ne dorim cu toții o Românie mai bună, vom putea să ne atingem țelul dacă rămânem uniți și avem ca deziderat binele întregii națiuni”, mai spune președintele Iohannis, în mesajul său

Iohannis i-a îndemnat pe români să sărbătorească și să onoreze România în fiecare zi și le-a urat tuturor românilor „La mulți ani”.

Marcel Ciolacu, președinte al PSD, a transmis, duminică, la 162 de ani de la Unirea Principatelor, că acesta este un moment istoric, pe care românii au datoria să îl onoreze cu mândrie în fiecare an.

„Acum 162 de ani se puneau bazele statului român modern prin unirea Moldovei cu Țara Românească, un moment istoric pe care avem datoria să îl onorăm cu mândrie în fiecare an. La fel ca și acum, de-a lungul timpului am traversat momente dificile, dar mereu am demonstrat că #uniți putem depăși orice obstacole și putem să ne creăm un viitor mai bun împreună”, scrie Marcel Ciolacu.

Ciolacu spune că prin unitate și solidaritate „suntem cu toții mai puternici”, liderul PSD afirmând că „anul acesta vom reuși să învingem definitiv pandemia și să trecem peste toate provocările prilejuite de aceasta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Penibil,absolut penibil..Seful ,,partidului mieu,,a iesit ca paduchele in frunte pentru un spici politic ,,uitand,,ca partidul liberal in frunte cu Brateanul si gasca l-au destituit pe Cuza ,ultimul domn pamantean.Au vrut print german ca rege,asa cum liberalii de azi au venit cu un surogat sasesc la presidentie.Numai astia au fixul politic ca ne conduc mai bine strainii.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.

  2. Un zerodoct care nu-ntelege nimic din ce citeste si care acționează în contradicție totală cu cele prezentate.
    Ps. Care ar fi meritul sau in modernizarea învățământului si a României? Sărutul de dosuri străine, ura, incitarea la nerespectarea legii, aruncarea la cos a Constitutiei, politica de gen, ideologia neomarxista, naveta fără abonament, frauda, subjugarea justiției, a serviciilor, minciuna, dezinformarea, propagandă deșănțată pentru pnl si vaccinare, incultura, promovarea prostocratilor, lipsa de respect fata de credinta ortodoxă, orgoliul nemarginit, caracterul dictatorial, șicanele, trimiterea la închisoare a domnului Dragnea, antinationalismul,etc.
    Ps. Viitorul va continua sa-i omagieze pe domnitorul Cuza si corifeii Unirii de la 1859, si sa trimita la groapa sa, pe cei care n-au înțeles nimic din functia cu care i-a investit, o parte a cetatenilor acestei țări. Pentru el și ceata sa de nelegiuti istoria va fi o fila neagra peste care romanul va fi sfătuit sa treaca cu bocancii murdari, fără nici cea mai mica urma de interes si respect. După ce si-a batut, pur si simplu, joc de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, aceasta tristă figura fantomatică a prezentului nu face decat sa-si continue aplicarea, întocmai, a sarcinilor pentru care maidanezii străini l-au promovat, sustinut si decorat. Poate daca ar fi citit discursul rostit de domnul Kogălniceanu la învestirea lui Cuza, si ar fi rugat pe cineva sa i-l explice, ar fi inteles si el ceva din modul în care îl obligă funcția sa actioneze, sa respecte si sa trateze aceasta tara.Asa a ramas si ramane acelasi zerodoct incolor, inodor si insipid, al cărui singur scop e accentuarea statutului de sclavi si colonie a cetatenilor si a Romaniei.
    La multi ani, România!

  3. Hai sa da-m Mana , cu Mana Cei cu Pensia Romana ! Pensia Romana sa Fie Mare , cu 40 la Suta – ca-n Vechile Hotare !

  4. Penibilul dulap sasesc a zis niste vorbe goale printre dinti si desigur nu putea sa mentioneze ca pe cuza l-au inlaturat liberalii (+conservatorii) ca sa aduca un domnitor strain, cum e si el in ziua de azi;istoria se repeta, romani dormiti linistiti, strainii vegheaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.