Mihai Fifor: „Acţiunile Rusiei continuă să fie agresive”

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, susţine că acţiunile Federaţiei Ruse continuă să fie agresive, dar militarii sunt pregătiţi pentru orice fel de provocare, asigurând securitatea în flancul estic al NATO, dar şi în regiunea Mării Negre. Până în luna decembrie, misiunile de poliţie aeriană sunt desfăşurate împreună cu militari canadieni.

Mihai Fifor a vorbit, vineri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, despre semnalul puternic pe care îl dă NATO chiar de pe baza de la Mihail Kogălniceanu, precizând că, deşi acţiunile Federaţiei Ruse continuă să fie agresive, militarii sunt pregătiţi pentru orice fel de provocare.

„Aş vrea să salut prezenţa astăzi la Mihail Kogălniceanu a omologului meu canadian. Vorbea Excelenţa Sa despre un semnal puternic pe care Alianţa Nord-Atlantică îl dă chiar de aici, de pe baza de la Mihail Kogălniceanu. Este un parteneriat foarte puternic, cel pe care îl avem cu Canada. Nu este prima dată când militarii canadieni se află la baza de la Mihail Kogălniceanu şi împreună, până în decembrie, vom asigura misiunile de poliţie aeriană astfel încât să dăm un semnal puternic asupra faptului că, deşi acţiunile Federaţiei Ruse continuă să fie agresive, desigur în opinia noastră şi nu numai, noi suntem pregătiţi pentru orice fel de provocare şi ca alianţă nu facem altceva decât să asigurăm flancul estic al alianţei şi să asigurăm totodată această regiune destul de complicată, cea a Mării Negre”, a declarat ministrul Apărării.

El a mai spus că, în perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România va da un semnal puternic de întărire a relaţiei transatlantice.

„Guvernul României este determinat să continue să arate că România este un partener de nădejde în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Alianţa Nord-Atlantică. Pe perioada preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pe care o să o preluăm în luna ianuarie un semnal puternic pe care guvernul României îl va da va fi acela de întărire a relaţiei transatlantice pentru că noi credem cu tărie în faptul că nu putem discuta despre o apărare europeană fără parteneriatul transatlantic şi fără strângerea acestei legături transatlantice. Prin urmare, nu cred că putem discuta de o temere, ne facem datoria aici, postura aceasta de descurajare şi de apărare o asigurăm împreună cu aliaţii noştri. Vreau să vă spun că Armata României este pregătită în orice moment să îşi facă datoria”, a mai spus Fifor.

Ministrul Apărării s-a referit şi la incidentul din urmă cu câteva zile, când un avion american a fost interceptat în spaţiul aerian internaţional, deasupra Mării Negre, de un avion rusesc.

„Astfel de incidente din păcate sunt relativ frecvente, nu mă refer la genul acesta de interceptări, lucrul acesta nu s-a mai întâmplat într-adevăr şi a fost o atitudine cel puţin bizară din partea Federaţiei Ruse. A fost o provocare evidentă şi noi credem că astfel de acţiuni nu îşi au locul în astfel de situaţii, pentru că sunt provocări care pot avea urmări neplăcute. Se pot întâmpla accidente şi nimeni nu îşi doreşte un astfel de lucru”, a explicat Mihai Fifor.

El a mai spus că au mai fost cazuri de avioane ale Federaţiei Ruse care s-au apropiat de spaţiul NATO, dar nu au intrat în acesta.

„Noi credem că există destul spaţiu pentru a putea să ne desfăşurăm misiunile. Am arătat-o în repetate rânduri că suntem pregătiţi pentru aceste misiuni împreună cu aliaţii noştri. Ştim cu toţii că au mai fost astfel de raportări şi din partea colegilor canadieni, cu aeronave ale Federaţiei Ruse care s-au apropiat de spaţiul aerian NATO. Repet şi de data aceasta, nu au intrat în spaţiul aerian NATO, dar tocmai acesta este rolul misiunii de poliţie aeriană, acela de a preveni astfel de lucruri şi tocmai de aceea suntem pregătiţi şi efectuăm aceste misiuni”, a explicat Fifor.

Întrebat câte asemenea incidente au avut loc până în prezent, ministrul Apărării a răspuns: „Nu aş putea să dau un număr exact al acestor incidente. Aeronavele noastre se ridică ori de câte ori este nevoie şi îndeplinesc misiunile de poliţie aeriană. Repet, acesta este rolul, de aceea suntem aici cu partenerii noştri”.

Mihai Fifor a făcut, vineri, o vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, fiind însoţit de ministrul canadian al Apărării, Harjit Singh Sajjan, ei întâlnindu-se cu militarii din detaşamentul canadian dislocat în România pentru executarea misiunilor de Poliţie Aeriană Întărită, precum şi cu personal din Forţele Aeriene Române care îşi desfăşoară activitatea în Baza 57 Aeriană.

Detaşamentul canadian, format din 135 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi aeronave CF-188 Hornet, execută, alături de aeronavele MiG-21 LanceR şi militarii Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Tara guvernata de scarbe mizerabile de jeguri slugarnice pana la voma.

  2. Mai Fifi, te pusera astia sef peste bandele de mercenari, botezate pompos ” armata romana ” si te si vezi calare pe cal, in fruntea ostii. Taci dreak din gura, ca ne transforma parteneru` strategic in teatru de lupta si ne bombardeaza si el.

  3. Sărmanul e mereu agresat.. probabil a avut o copilărie tare nefericită,. Acum ca român belicos, cu pamperșii puși, stă de șase, poate poate o incasează, căci știe că o merită// Tăntălău grămadă,

  4. Trebuie sa justificati intr-un fel banii aruncati pe armament,pe tancuri,pe fregate etc.Cand rusii o sa se apropie de granitele americanilor,atunci sunt agresivi,deocamdata este invers.Exact cum tu Fifor ai venii de pe alta strada la gardul meu iar pe mine care stau in curtea mea pe langa gard ,ma consideri un pericol si cu intentii agresive .

  5. flivore tata ..stai bland bre…nu ti giuca cu ursu…si ia za bre care s fortili alea gata sa …bla bla..mai copile merji bre ca catedra poate esti di folos acolo..aaa uite sunt niste razboaie simulate chiar acilea…incearca…

  6. Alo, FIFI,ia bai pauza! Tu chiar crezi ca te ia cineva ca fiind altceva decât un trădător?!

  7. ..ei vedeti ca sunt altii si mai realisti decat mine in comntarii ori io..n am avut….stil..atunshi tac..si nui mai zic profului sa si vaza da catedra..

  8. Actiunile Rusiei au fost intotdeauna agresive fata de cine a avut nesansa sa-i fie vecin. Se vede si din comentariile anterioare. Conform acestora, Romania trebuie sa fie total pasiva fata de cresterea potenialului militar rusesc in proximitatea sa, precum si tata de imixtiunea Rusiei in spatiul romanesc, care nu a incetat niciodata de cind aceasta a ajuns la Nistru.

  9. Asta e complet desprins de realitate. Cum adică suntem pregatiti? Sa ce? Sa murim? Mai e vreo varianta in războiul dintre un șoricel si un elefant? Avem nevoie de oameni cu bun simt si cu capul pe umeri in ministerul asta.

  10. Vrajeala damboviteana ! Cind or sa vina rusii , sa vezi ce repede or sa intoarca toti hainele pe dos …..Cel putin eu unul recunosc ca ii astept pe rusi . Ce spectacol halucinant o sa fie cind or sa fuga toti hotii de politruci care au jefuit tara in avioanele americane .Precis ca 23 august se va repeta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.