Mii de cărţi de istorie pentru ambasadorul SUA de la Chişinău

Tinerii unioniști de la Acţiunea 2012 protestează începând de astăzi în Piaţa Universităţii strângând cărţi de istorie pentru ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, care a declarat că „Moldova nu este România, îşi are propria sa istorie”.

Unioniştii protestează atât la Bucureşti cât şi la Chişinău faţă de declaraţiile ambasadorului SUA în Moldova. „Începând de astăzi unioniştii stau non-stop în Piaţa Universităţii. Strângem cărţi de istorie pentru ambasadorul american de la Chişinău. Aşteptăm reacţii de la Ambasada de la Bucureşti şi de la Departamentul de Stat la scrisoarea deschisă adresată secretarului de stat John Kerry”, a declarat preşedintele platformei unioniste Acţiunea 2012, George Simion.

2.000 de volume strânse de la bucureşteni au fost depuse în zona fântânii din Piaţa Universităţii. Urmează ca toate cărţile de istorie adunate la Bucureşti să fie trimise ambasadorului Pettit.

La sediul Ambasadei de la Chişinău a fost, de asemenea, astăzi un protest, iar tinerii au cerut retragerea de urgenţă a lui James D. Pettit din funcţia de reprezentant al diplomaţiei americane la Chişinău.

„Aşteptăm să ne ajute Ambasada SUA la Bucureşti ca să le trimitem ambasadorului James Pettit la Chişinău, pentru că altfel sunt probleme la trecerea graniţei peste Prut, pe care ambasadorul doreşte să o întărească prin declaraţiile sale. Facem un apel să se confirme faptul că sunt afirmaţiile lui şi nu reprezintă poziţia Departamentului de Stat şi nu sunt caracteristice poporului american. (…) Volumele sunt cărţi de istorie, dar s-au adus şi alte tipuri de cărţi. Lucrul este bun pentru că se va înţelege că aparţinem unui popor cu cultură milenară, care are dreptul să îşi decidă soarta”, a declarat pentru AGERPRES George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatorul acţiunii de protest din centrul Bucureştiului. De altfel, ambasada SUA la București a primit de la tineri o scrisoare pentru facilitarea transportului volumelor strânse.

În scrisoarea deschisă adresată secretarului de stat, unioniştii cer ca John Kerry sau ambasadorul american la Bucureşti Hans Klemm să explice poziţia SUA pe această temă.

Despre (D.V.) Articolele 66
Author