Scrisoare catre Mircea Toma MILIȚIA PRESEI A AVORTAT LA CNA

Fost director al TVR Cluj, jurnalistul Romeo Couți se revoltă împotriva batjocurii la care a fost supus de către CNA, țintindu-l pe Mircea Toma printr-o scrisoare deschisă pe care o puteți citi în rândurile de mai jos.

Scrisoarea deschisă:

Vremurile încâlcite care amestecă azi catastrofa sanitară cu fantomele războiului au dezlegat și aici, în țara noastră, câinii neliniștiți ai dictaturii. Totul se simplifică, adevărul se relativizează, emoția e stimulată din plin, funcționează doar anatema. Gândirea critică e culpabilă, decisivă a rămas apartenența. În război, ești obligat să-ți alegi tabăra! Repede, și în mod absurd, diverse instanțe, așezate toate sub comandamentul general, te judecă superficial și te etichetează, agățându-te în partea bună sau rea a momentului.

De pildă, CNA, sub pretextul eliberării audiovizualului de propaganda rusă, altminteri un demers util și necesar, produce abuz după abuz, și condamnă la „putinism” oricare voce ce excede linia comandamentului general. Libertatea de exprimare a demisionat, fiara dictaturii umblă liberă prin cetate!

Despre riscul aceasta, MIRCEA TOMA, actualmente membru CNA, ai fost avertizat cu câțiva ani în urmă chiar de bunul tău prieten VLADIMIR TISMĂNEANU, care ti-a adresat o scrisoare deschisă în care te acuză de lașitate și complicitate cu abuzul.

Ma ocup de decenii de Europa de Est si Centrala, de comunism, post-comunism, nationalism, populism etc Cred ca vorbesc in cunostinta de cauza. Din păcate, mulţi nu înţeleg că li se poate întâmplă oricând şi lor, că iataganele mercenarilor îi pot lovi când le este lumea mai dragă. Aceşti oameni preferă să ignore faptul neliniştitor, dar pe deplin dovedit, că dacă dai drumul fiarei să se plimbe liberă prin Cetate, nimeni nu mai este protejat, devenim cu toţii vulnerabili, potenţiale victime. Este o lecţie a secolului XX pe care eu unul nu sunt dispus să o uit. Sper ca nici tu.

Nu crezi, Mircea, ca rolul intelectualilor critici este sa le spuna celor „adormiti” ca risca, atunci cand se vor trezi, sa constate ca traiesc intr-un oras invadat de sobolanii purtatori ai ciumei? Nu va fi oare prea tarziu?”, îți scria VLADIMIR TISMĂNEANU prietenul tau, MIRCEA TOMA.

Personalul CNA pare acum detasat de la un vechi post de miliție, pregătit fără pic de discernamânt să detecteze vinovați și să-i supună pedepsei. Mai mult, asemenea miliției trecute, se bucură de acest exercițiu de autoritate și disprețuiește, umilește ființa umană și batjocorește demnitatea ei.

Am trait zilele trecute, pentru prima oara intr-o cariera de 30 de jurnalist de province, o experienta incredibilă în acest sens. Un episod recent, o audiere intr-o sedinta publica a CNA, în calitate de producator al unui program de televiziune la Studioul TVR Cluj. În fapt o execuție, pentru ca am avut proasta inspirație, potrivit șefilor din Bucuresti, de a-l invita în emisiunea pe care o produc și moderez pe „putinistul” COZMIN GUȘĂ.

Redau în continuare fragmente din audierea CNA:

„Mircea Toma: singurul derapaj este cel pe care l-am mentionat si care a trecut pe linga urechile domnului Couti care in timpul emisiunii nu poate sa-si desprinda privirile adminirative de la Gusa, acest Couti fiind o oglinda minunata pentru narcisicul Gusa.

Romeo Couti: Nu as vrea sa asist la comentariile dumneavoastra malitioase domnule Mircea Toma. Legat de privirile mele admirative, (Mircea Toma izbucneste in ras) asa sunt eu, atat imi poate mintea, eu am aceeasi atitudine de respect fata de toti interlocutorii, indiferent ca e Cozmin  Gusa, primul ministru sau un simplu om de pe strada. Asa imi tratez eu invitatii din emisiune.

La final, audierii împreună cu colegii dumneavoastră ați aplicat pedeapsa prestabilită, adică o amendă în valoare de 10.000 aplicata studioului TVR Cluj.

Domnule MIRCEA TOMA nu asta a contat, ci festivalul dispretului, al ironiei și al umilinței la care ați suspus impreună cu o parte din colegii dumenavoastră, un jurnalist, e drept din provincie, nu de la un post national de știri, care iși exercita un drept elementar la apărare.

Am cerut conducerii TVR Cluj și TVR contesatarea în instanță a sancțiunii și totodată, am semnalat și faptul că mi-a fost încalcat dreptul elementar la apărare. Atitudinea ironică, batjocoritoare și malițioasă din timpul audierii CNA mi-a lezatat demnitatea de om, în primul rând, dar și cea de jurnalist.

Așa cum spuneați la audiere pe un ton malițios, ”că sunt o oglindă pentru narcisicul Gusă” aș putea fi o oglinda și pentru dumneavoastră, domnule MIRCEA TOMA“. Romeo Couți, jurnalist

Consiliul Național al Audiovizualui a sancționat TVR Cluj cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, invocând faptul că în cadrul emisiunii „Reporter Special”, moderată de Romeo Couți, care a fost difuzată în data 13 martie 2022, s-ar fi dezlănțuit proaganda „putinistă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Author

10 Comentarii

 1. Haita masonica de la Cluj nu se lasă !CNA sa le dea amenzi pana ii aduce in pragul falimentului!Numai si numai nenorociti ,ministri de doi bani,primari de zero barat,sociologi facuti in palma,realizatori TV tip hahalere

 2. Ani in sit massmedia a sustinut „Narativul militienilor procurori”: sa demonstram lumii ca Romania este o tara corupta, plina de infractori.
  Acum parte din massmedia este binecuvantata de acelasi Narativ preluat de CNA. Libertatea de exprimare este asasinata de militia gandirii. Da, dar acest asasinat a fost premeditat si exersat indelung asupra cetatenilor simplii, iar acum au ajuns si jurnalistii sa guste din acest supiciu tortionar.
  Bineinteles ca este nedrept ceea ce se intampla, dar japca judiciara, abuzul in drept a fost mult timp laudat.
  Acum dai si lupta cu blaurul ce si-a creat capete prin tot sistemul.
  „Militieni” sunt prin tate structurile Statului.
  Scapa cine poate de samanta sadita cu atata airguinta!

 3. Subscriu afirmatiilor bine exprimate ale jurnalistului Romeo Couti.Ceea ce se intampla acum in general si in media,ne ingretoseaza si ne avertizeaza de pericolul ce ne paste in viitor.din partea gardienilor dictaturii,cainilor de paza ale dictaturii.S-a intors in secolul xxi inchizitia din evul mediu.Comunismul si capitalismul au puncte comune,dictatura . Una sub forma inapoiata ,alta sub forma evoluata,mascata ,dar ambele un ideal comun, ,,binele societatii,,

 4. Ceea ce am sa spun luati-o ca pe o opinie a mea, ca o sugestie/ A cercetat cineva relatiile lui Mircea Toma cu serviciile, inainte si…..dupa? A lucrat 10 ani la Centrul de Medicină Aeronautică, București Psiholog, expertiza psihologică pentru personal aeronavigant. daca mie imi spuneti ca acest centru nu era controlat de servicii…impuscati-ma…nu ma opun. Despre publicatia Catavencu se spune, nu am dovezi, ca ar fi fost sub „aus[piciile” serviciului de informatii a MAI…Dumnezeu cu mila, dar cineva ar trebui totusi sa investigheze…Nu dau cu paru, numai ma intreb…De ce ? Pentru ca a intrat in CNA trimis de USR si recomandat cu caldura de Kiwu, turnator cunoscut la securitate. Cenzura apocaliptica si nemaiintalnita in ultimii 30 de ani in Romania, de la CNA este nesanatoasa pentru si asa firava democratie romaneasca. Romania NU este in razboi, deci cenzurarea opiniilor contrare celor impuse de SUA mi se pare un gest antidemocratic si incalaca toate drepturile la liberatea de opinie din Romania. In numele cui face asta CNA. Trimiteti la CNA o Constitutie.

 5. TOATE institutiile statului … impropriu zis stat, ale coloniei Romania, sunt SUB CONTROL SI COMANDA americane. Asa ca, la ce altceva ne putem astepta? Nu m-am uitat prin magazine, de curiozitate, sa vad daca se mai gaseste vodca.

 6. Domnul Couți, îmi amintesc că în „Amfiteatru” sau „Viața Studențească”, prin anii ’80, am dat cu ochii de o serie avînd ca temă revizuiri ale istoriei literare, cu re-așezarea valorilor și eliminarea deșeurilor promovate ideologic începînd din anii ’50. Autorul: un necunoscut pentru mine – Ion Cristoiu – dar care arăta mult curaj în a încălca tabu-urile de pînă atunci ale propagandei comuniste. Iar la momentul cînd am citit eu (nu sunt un mare amator de literatură, da’ m-a făcut curios atitudinea) ținta era un oarecare necunoscut „A. Toma”. Un tikiat adus pe tancurile sovietice și devenit „vedetă” în literatura locală (la fel cum azi sunt creeate „vedete” la Bukale din obrăznicături analfabete tuciurii „blonde”, botoxate, rașchetate în interior și siliconate), pe bază de carnet și conexiuni la Partid! …de care nu a mai pomenit nimeni în ultimele 3 decenii. Uite că apar alți kulturnici „Toma” care să utilizeze procedurile din anii ’50, da’ acum în folosu’ Marelui Licurici. Cred că noua pleiadă de cerberi mccarthy-iști, zelenskiijdi acum că așa sună ordinele de moment date de Ambasadă, pot recita duios „Mult e dulce și frumoasă…”, conform indicăților date la spritz de rămas-în-istorie-„Petrov”… Așa că le urez acestor mitici „Toma”s nou-veniți-pe-piața-schlitzului-capitalizd, motto-ul petrovian bine-cunoscut: „S’-o ‘geți bine!”, conform tradiției locale vechi de șase sute de ani, exersată intensiv la Înalte Porți – din Sud, apoi din Est, iar acum din Vest….

 7. libertatea cuvantului ramasese ultima cucerire a lui ’89 inca nefacuta zob; s-a dus si asta; Ceausescu, please come back and forgive us! ai fost impuscat de concurenta cu sprijinul nostru, al idiotilor

 8. „De pildă, CNA, sub pretextul eliberării audiovizualului de propaganda rusă, altminteri un demers util și necesar”. Ei, vezi mata că tocmai aici e problema, și n-o prea pricepi, ca ardelean care se prinde greu. Demersul ăla nu-i util și nici necesar. România nu e în război cu Rusia, ar trebui să fie neutră și să prezinte realitatea cu obiectivitate. Or, a înghiți pe nemestecate propaganda occidental- ucraineană și a cataloga orice știre din zona cealaltă ca fiind propagandă rusă reprezintă un mod de a gândi partizan și periculos. Să nu mai zic și trădător, pentru că Ucraina ne-a fost tot timpul un stat ostil, din 1990 încoace, batjocorindu-ne conaționalii din teritoriile furate de la noi. Conaționali abandonați de un stat eșuat, condus de trădători și lingăi ai clanțelor occidentale.

 9. @Sentiment Brusli Ipsilante
  Felicitari pentru comentariu.Asa este.acest mircea toma tot din acea cloaca face parte

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.