„Milițienii“ și-au făcut Statut

Trei luni a durat emanația Statutului polițistului, care ar trebui să le asigure protecția și eficiența în stradă și să reducă riscurile la care sunt expuși oamenii legii. Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică, limitele amenzii pentru refuzul persoanei de a se legitima vor crește de la 100-500 lei la 500-1.500 lei. O altă modificare se referă la pedeapsa cu închisoarea pentru cei care-i împiedică pe polițiști să rețină un suspect.

În vreme ce toată lumea a semnalat abuzurile din noul Statut, ministrul de Interne, Carmen Dan, este preocupat mai mult de înălțimea candidaților. Dan a precizat ieri că eliminarea condiției de înălțime va fi menținută la Academia de Poliție, școlile de agenți și subofițeri, inclusiv pentru viitoarele concursuri din sursă externă și pentru cele din anul 2018.

Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Polițiștii sunt abilitați să negocieze și să intervină pentru persoanele private de libertate în mod ilegal, să-i neutralizeze pe cei care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pun în pericol viața altora. Ei vor putea să asigure și riposta imediată la un act terorist și să asigure protecția demnitarilor cu atribuții în domeniul afacerilor interne şi a familiilor acestora, precum și a conducătorilor autorităților străine, cu atribuții în domeniul afacerilor interne sau justiției, aflați în România în vizite oficiale sau în misiune. Polițistul va putea să oprească forțat şi să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare.

Poliţistul va avea dreptul să solicite oricărei persoane să țină mâinile la vedere, dar i se interzice solicitarea adoptării poziției culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi copiilor. De asemenea, polițistul va putea să-și utilizeze forța fizică față de cei care nu se supun solicitării lui, fără să fie violent. El va avea dreptul să efectueze controlul corporal şi al bagajelor persoanei legitimate, precum şi al vehiculului utilizat de aceasta, să ridice bunurile supuse confiscării, interzise la deţinere sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară. Dacă persoana legitimată sau condusă la sediul poliției prezintă simptome vizibile care necesită asistență medicală de urgență, în cel mai scurt timp, poliţistul solicită serviciilor specializate acordarea acestei asistențe. Polițiștii însă nu sunt mulțumiți. Ei spun că actualul Statut nu poate fi aplicat în mod real, pentru că sancțiunile penale pentru refuzul de legitimare și pentru jignirea polițistului nu pot fi aplicate. „În lipsa unei probe video sau a unei dovezi materiale, polițistul nu o să poată instrumenta un dosar penal. Chiar dacă o face, va fi cuvânt contra cuvânt, acuzatul va nega faptul că l-a jignit pe polițist. Chiar dacă, prin absurd, se va ajunge la probațiune, tot nu o să se rezolve nimic, pentru că judecătorul sau procurorul o să spună că fapta nu prezintă pericol social, iar făptuitorul nu va putea fi încarcerat, poate, cel mult, să primească o amendă penală. Și acum ultrajul este greu de probat. Doar să aibă polițistul o agresiune fizică evidentă“, spun surse din poliție. Oamenii sunt revoltați de diletantismul celor care s-au apucat „să facă ordine“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Politistul are dreptul de a fi in siguranta atat in timpul serviciului , cat si in afara acestuia . Eu , cetateanul , ce beneficiu am de pa urma banilor investiti in siguranta politistilor ? Politia ma apara ? Nu cred . Apararea , ca sa fie eficienta , trebuie sa se manifesta aprioric atacului . Post factum nu mai poate fi vorba de aparare , raul fiind facut . Siguranta sporita a politistului nu e pentru mine , nu ma-calzeste cu nimic . Prefer relaxarea prevederilor legii 995 / 2004 – legea armelor – ca sa pot sa detin arma de foc si sa ma pot apara si singur . Pana vine Politia , hotii fura , talharii prada , violatorii si-au facut treaba si banii pentru protectia politistilor nu ma apara pe mine . Nu sunt de acord cu cheltuieli suplimentare pentru politie .

  2. Doamna ministru….dimineata in drum spre serviciu am trecut prin fata unei biserici intersectie calea rahovei….Doi politisti un barbat si o femeie amendau doua babe care vindeau crizanteme in fata bisericii….Cand or mai porogresa si micii investitori daca totul se omoara din fasa. Normal micii intreprinzatori cu afaceri mici ar trebui ajutati si scutiti de taxe ca sa progresam si noi.Da voi omorati si babele….

  3. Politistii sint „agenti ” , slugi ale Corporatilor ,nu au nici o legatura cu apararea poporului .Homo vocabulum est naturae , persona est juris civilis- Man is a term of nature , person is a term of civil law. Bouvier’s Law Dictionary (1914)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.