Minerul

În aeroport. Lume multă. Te așezi. Un copil te lovește cu o minge. O femeie se rățoiește la tine. Un gardian îți spune ceva pe un ton ridicat. Nu-l auzi. Decolează un avion. Îți schimbi locul. Niște agenți secreți arestează un terorist. Lumea spune că nu e terorist. Ai vrea să fumezi. Nu e voie să fumezi. Cum a fost în Costa Rica? În Costa Rica a fost bine. Închizi fereastra de Facebook. Renunți să-ți faci selfie. Problema e dacă o să te duci la poliție. Ar trebui să te duci la poliție și să le spui adevărul. Probabil că îi vor aresta pe toți. Presa va urla. Sau nu va urla. Mineriadele s-au stins de multă vreme. Nu se mai interesează nimeni de ele. Un miner care spune adevărul despre mineriade. Și ce dacă? Dar tu nu vrei să faci asta pentru publicitate ieftină. Ai fost în Costa Rica. Ai fost în Dubai. Ai fost în Bali. Minerii de acolo o duc bine. Nu ies pe străzi să omoare oameni. Dar minerii n-au vrut asta. Tu știi foarte bine acest lucru. Tu știi întreg adevărul. Niște polițiști cer oamenilor să iasă din aeroport. S-a raportat un OZN chiar deasupra turnului de control. Se aude că va veni Președintele. Sau Primul Ministru. Îți schimbi locul. Ar trebui să te duci la poliție să le spui întregul adevăr despre mineriade. Da, în mod evident, după declarația asta, or să-i aresteze pe toți. Or să-i caute pe întregul mapamond. Or să-i încătușeze. Ion Iliescu le va lua apărarea. Miron Cozma va fi chemat la televiziune. Dar nu mai are importanță. O să-i aresteze și gata. Dar dacă nu te duci la poliție? Nu te duci și gata. Parcă mai are importanță? Un miner care s-a hotărât să vorbească. Or să te facă praf și pulbere. Dar poți tu să te duci la poliție să dai această declarație? Vasile ți-a salvat viața în galerie. Vasile te-a cărat în spate până la suprafață. Cu Neculai ai stat blocat în galerie trei zile. Cu Gică ai săpat o noapte de pomină. Ați săpat noaptea aia, cântând cântece de cătănie. Și acum o să te duci la poliție să-i dai în gât. Pentru că asta se cheamă, că-i dai în gât. Te uiți în jur. Oamenilor din jurul tău nu pare să le pese de adevărul adevărat despre mineriade. Oamenii ăștia nici nu știu că mai există mineri pe lumea asta. Nici politicienii nu mai știu că mai există mineri pe lumea asta. Nici minerii nu mai știu că ei mai există pe lumea asta. Și dacă nu te duci la poliție? O să trăiești așa. Pur și simplu trăiești așa ca un miner care știe întregul adevăr și n-are chef să-l spună nimănui. Ai călătorit. Ce mai vrei?! Ești acum eroul luminii? Ar trebui să te lași păgubaș. Sau poate că nu ar trebui să te lași păgubaș. Politicienii se ceartă între ei mai departe. Oamenii se duc la supermarket și la schi. Oamenii se giugiulesc. Oamenii se nasc și mor. Asta e. Gândurile te frământă. Te ridici dintr-odată. Și pornești spre ieșire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

 1. Din ciclul „Sa restabilim adevarul”o poezie de Emil Isac:
  MINERUL
  Razele albe ce din bec se raspindesc in odaie,
  Drag miner, se fac din carbunele negru pe care
  ciocanul tau il taie.
  Din noaptea pamintului tu mi-ai trimes lumina in
  noapte
  Si gin du-mi coboara la tine cu sfiala si cu soapte, Cum s-ar invirti toate rotile, daca n-ar suna neincetat ciocanul tau in pamint ?
  Cum ar porni navele pe valuri si s-ar duce trenurile,
  drum in vint ?
  Cum ar dudui motoarele, daca n-ai fi tu in pamint ?
  Cit de mare ar fi intunericul, daca nu l-ar sfarima
  carbunele ciocanul tau sfint ?
  Tu dai caldura si lumina, tu care in adincime nu
  ai nici flori, nici soare, io Tu, care cinti in pamint, cu fruntea in sudoare,
  Si ciocanul tau taie carbunii fara-ncetare
  Cu inima ta calda si cu bratul tau tare.
  Minerule, ma gindesc la tine si as vrea sa te sarut
  pe fata,
  Tu, care cobori si duci in neagra tacere cintec si
  viata, Tu, care cunosti doua nopti : una in jos si alta in
  sus,
  Si cintecul totusi pentru lumina l-ai spus.
  Minerule, cu gindu-mi de mii de ori cu tine cobor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.