Ministerul Educaţiei, amendat pentru discriminare

Ministerul Educației a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza lipsei manualelor de limbă română speciale și a noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii claselor cu predare în limba maternă maghiară din preuniversitar.

Motivele invocate de CNCD în sensul aplicării sancțiunii sunt lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar, fapt ce încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară.

„Colegiul director a aplicat Ministerului Educației Naționale din România sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 de lei. Recomandă Ministerului Educației Naționale să întreprindă urgent toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii și literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituțional al acestora de a învăța limba română, limba oficială a statului”, se arată în comunicat.

Potrivit datelor comunicatului CNCD, aceste lipsuri au împiedicat elevii în cauză să învețe la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului, să aibă acces la educație în condiții de egalitate, să aibă acces la formare și piața muncii din România în condiții de egalitate, totdată fiindu-le încălcat și dreptul la demnitate.

„Fapta Ministerului Educației Naționale de a nu aplica prevederile art. 46 alin. (1) și (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 în privința asigurării programelor școlare și a manualelor de limbă română, speciale, pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar, constituie faptă de discriminare, potrivit art. 2 alin. (1), art. 2 alin. (4), art. 10 lit. h.) și art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000”, arată datele comunicatului CNCD.

Conform aceleiași surse, colegiul director al CNCD a constatat că Ministerul Educației Naționale nu a inițiat sau implementat nicio politică publică pentru îmbunătățirea creșterii gradului de cunoaștere a limbii oficiale a statului de către cetățenii români aparținând minorității naționale maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară.

„Pasivitatea Ministerului Educației Naționale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de Bacalaureat”, spun reprezentanții CNCD prin intermediul comunicatului.

Hotărârea de amendare a MEN a fost adoptată de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 02 octombrie 2019.
Colegiul director dispune o monitorizare de 6 luni, iar hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Nu ministerul ca institutie trebuie amendat! Amendati sa fie bugetarii de lux angajati pentru asigurarea efucatiei,a invatamantului,a celor necesare desfasurarii orelor de curs! De ce se confuzeaza institutia care este o sigla pe fruntea unei cladiri,cu lenesii care ocupa functii in institutia respectiva si sunt obligati prin contractul de munca sau conform caietului de sarcini?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.