Miniștrii de interne din Germania și Italia cer o reformă a sistemului de azil în Europa

Miniștrii de interne din Germania și Italia, Thomas de Maiziere și Angelino Alfano, au propus, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene la care a avut acces cotidianul german Suddeutsche Zeitung, o reformă radicală a sistemului de azil european, transmite sâmbătă EFE, potrivit Agerpres.

În scrisoarea lor, cei doi miniștri propun crearea unei agenții europene pentru azil și cer „o reformă ambițioasă a acordului de la Dublin” care stabilește competențele țărilor în ceea ce privește refugiații care ajung în Europa. Primul pas, se menționează în scrisoare, ar fi acela de a îmbunătăți protecția frontierelor externe ale UE pentru a reduce numărul de refugiați care sosesc în Europa. Aceasta presupune crearea unui sistem de înregistrare european, cu ajutorul Frontex (agenția care asigură cooperarea operativă la frontierele externe ale Uniunii Europene), care să includă o verificare din punct de vedere a securității a tuturor imigranților și refugiaților care sosesc în Europa.

Sistemul actual, cu centre de înregistrare (hotspots) trebuie integrat într-un mecanism european pentru a evita ca persoanele să se înregistreze în mai multe țări și să ceară azil în fiecare dintre acestea. Potrivit scrisorii trimise de cei doi oficiali europeni, scopul ar fi crearea unui sistem de azil autentic european. În plus, cei doi miniștri au în vedere crearea unui sistem comun de returnare în țările de origine a migranților care ajung ilegal în Europa și care imigrează din rațiuni economice.

În fine, De Maiziere și Alfano propun crearea unui contingent european de refugiați care ar urma să fie selectați din țările de origine și transportați în Europa, de unde să fie repartizați între țările membre ale UE. Crearea unui contingent european este propusă de luni de zile de De Maiziere, însă până acum nu s-a bucurat de consens nici măcar în interiorul guvernului german.

Recomanda
Constantin Dutu 706 Articole
Author