Ministru, după prăpăd: „Am stricat conceptul de staţiune”

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat sâmbătă, la Neptun, că, în privinţa turismului pe litoral, a fost stricat în ultimii ani conceptul de staţiune prin apariţia blocurilor de apartamente la un loc cu hotelurile, iar această situaţie afectează capacitatea de a mai promova oferta turistică a staţiunilor de pe litoral pentru turiştii străini din ţări ca Franţa, Israel sau Marea Britanie.

De asemenea, el a fost întrebat, la evenimentul Universitatea de Vară a PES Activists România, de ce sunt preţurile atât de mari pe litoralul românesc, în condiţii de calitate scăzută a serviciilor şi infrastructurii. Radu Oprea a răspuns subliniind necesitatea funcţionării unui parteneriat public-privat real în privinţa desfăşurării activităţilor turistice pe litoralul românesc, el afirmând că partea guvernamentală nu are cum să răspundă de ce sunt preţurile atât de mari în staţiunile litorale de la noi din ţară.

„Industria turismului are un potenţial extraordinar de mare în România. Evident că nu am atins deloc acel potenţial. Turismul, în general, sau intensitatea lui este direct proporţională în ultima vreme şi cu infrastructura. Construim autostrăzi într-un ritm foarte rapid, construim Autostrada Moldovei, aeroporturi, asta înseamnă o şansă de a aduce mai mulţi turişti străini în România să echilibrăm acea balanţă (comercială- n.r.). 8,5 miliarde de euro au fost banii pe care românii i-au cheltuit anul acesta în străinătate. Încă e diferenţa foarte mare cu cât cheltuie străinii la noi. Şi aici într-un parteneriat public-privat adevărat se pot rezolva lucrurile. Pentru că, dacă ne uităm pe litoral, toate hotelurile sunt proprietate privată. Fără un dialog solid între autoritatea locală, între ministerul de profil, între Ministerul Mediului, Administraţia Apelor, plajele şi licitaţiile pentru plaje sunt la ei, lucrul acesta nu s-ar putea dezvolta”, a declarat Radu Oprea, citat de Agerpres.

Totodată, ministrul a subliniat că povestea turismului de litoral în România a fost „stricată” de apariţia blocurilor de apartamente în staţiuni.

„Din păcate, am stricat ceva. Am stricat conceptul de staţiune. Avem blocuri de apartamente la un loc cu hotelurile. Au apărut şi e necesar să ai şi magazine de proximitate acolo unde sunt blocuri, dar staţiunea ca atare, să poţi să faci OMD – Organizaţia de Management a Destinaţiei, să vorbeşti despre el, să te duci în Germania aşa cum am avut campanii de promovare, în Franţa, în Israel, în Marea Britanie sau acolo unde avem potenţial de a aduce turişti din străinătate, nu avem cum să mergem să vorbim despre un concept solid. Care este zona de distracţie pe litoral, care este zona unde putem să atragem familiile cu copii de unu, doi, trei ani? Spunem o astfel de poveste turistului? Pentru că fără o poveste, turismul nu se vinde. Cum spunem împreună povestea?”, a afirmat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

El a mai precizat că strategia de dezvoltare a turismului se află în avizare interministerială.

„Şi atunci în Consiliul Consultativ pentru turism am venit cu strategia pentru dezvoltarea turismului, lucrul acesta e în avizare interministerială şi îl vom face, discutăm tot timpul despre îmbunătăţirile legislative, că acestea sunt în sarcina şi în dreptul Ministerului Turismului, politicile publice. Însă, fără parteneriatul public-privat real nu voi şti să răspund niciodată la întrebarea ‘de ce sunt preţurile atât de mari pe litoral’. Că nu noi, ministerul, facem preţurile, ci fiecare antreprenor care ştie cu cât îşi vinde camera pe noapte sau cu cât vinde friptura la restaurantul lui”, a mai spus Radu Oprea.

La rândul său, prezent la eveniment, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a răspuns unei întrebări referitoare la „noroiul” existent în acest weekend în staţiuni şi condiţiile scăzute pentru turişti, în contextul lipsei de infrastructură. Ministrul Câciu a acuzat „nepăsarea” autorităţilor locale din zona de sud a litoralului pentru situaţia creată în urma ploilor intense şi inundaţiilor înregistrate vineri şi sâmbătă.

„Dacă vedeţi exact ce s-a întâmplat aseară sau care este efectul unei întâmplări care a avut o anumită amploare, este nepăsarea de zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni. Pe de altă parte, este şi inadecvarea, pentru că tot de autoritatea locală ţine, a antreprenorilor care au proprietăţi, care au hoteluri- nu au fost obligaţi de nimeni să îşi majoreze numărul de locuri de parcare, capacitatea şi tot dacă autoritatea locală doarme … Dar probabil că prin nişte reguli şi printr-un parteneriat real, ferm, dar şi reciproc avantajos lucrurile astea se pot rezolva. Dacă sunt întâmplări de genul acesta, se întâmplă pentru că cineva nu şi-a făcut treaba. Dincolo de hazard. Hazardul natural va exista întotdeauna. Dar este inadmisibil să îţi laşi maşina în parcare şi să o găseşti … să nu o găseşti, că în prima fază nu o găseşti, că nu o vezi, după aia începi să vezi că de fapt ai cam pierdut-o”, a spus ministrul Adrian Câciu.

Un participant la eveniment a întrebat şi care ar putea fi soluţiile pentru ca la finalul lunii septembrie să nu se mai închidă obloanele pe litoralul românesc, deoarece sunt instituţii diverse în judeţul Constanţa care organizează evenimente iarna, dar ajung să meargă în Turcia pentru a le putea desfăşura.

„Evident că trebuie un parteneriat dacă vrei să ai, de exemplu, litoralul deschis tot anul. E un parteneriat care trebuie să se nască, construit pe strategia de turism pe care o realizează Radu Oprea, dar împreună cu autorităţile locale şi cu antreprenorii privaţi. Pe de altă parte, la mine s-a schimbat modelul, deja mă urăsc unii colegi de-ai mei subalterni că le-am spus foarte clar ca formarea profesională să o facă vara la munte, iarna la mare. Dar nu am unde să îi duc la mare, poate găsim nişte hoteluri în Mamaia care sunt deschise tot timpul anului”, a mai răspuns ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Recomanda 4
Author

18 Comentarii

  1. te si pricepi la turism!
    De fapt, nu va pricepeti la nimic util.
    Doar la facut datorii, 200 miliarde, nana!
    Stii cu cate zerouri se scrie?

  2. Mergeți în Mamaia și conduceți până în Năvodari și retur. Să vedeți stațiune plină de apartamente la vânzare de nu fac ai loc sa arunci un ac. Au distrus perla litoralului romanesc. Totul e scăpat de sub control. Degeaba l-au băgat la răcoare pe Mazăre. Distrugerea litoralului romanesc a continua și mai vârtos!

  3. Mai toate statiunile turistice in 30 de ani au fost invadate de o mafie a vilelor, hotelurilor, caselor de vacanta, construite fara o noima de arhitectura, de estetica. Au construit fara spatii verzi, locuri de agrement. Au stricat farmecul istoric al vechilor hoteluri si case. Romania si a distrus turismul pe zeci de ani. Cei care mai fac turism este pentru natura, peisaje montane, unele sate si traditii.

  4. „este nepăsarea de zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni.”
    Ca sa vezi !”
    Sa ne amintim doar de penalul MAZARE-PSD-ist. Fara cuvinte ! Ce jaf a facut asta pe LITORAL, si nu numai?!
    Cati politicieni sau apropiati ai lor, ai PSD au afceri in imobiliare in zona?!
    Amnezia, populismul, si tupeul joaca feste.

  5. „…el afirmând că partea guvernamentală nu are cum să răspundă de ce sunt preţurile atât de mari în staţiunile litorale de la noi din ţară…”
    OARE, statul nu poate face nimic?! Ma gandesc la politici publice care sa ajute turismul.

    „este nepăsarea de zeci de ani a unei autorităţi locale care nu a făcut nimic pe infrastructura acestor staţiuni.”
    Ca sa vezi !!
    Oare din ce partid vin de ani de zile acele autoritati locale?! Drama romanilor vin de la autoritatile locale, nu doar de la legile proaste de la CENTRU. Au facut ceva vreodata pt a-i stapani pe acest baroni care actioneaza in judetele pe care le conduc ca pe mosia lor?!

  6. Demagogul peeseedee Oprea nu știe că „urbanizarea ” stațiunilor de pe litoral s-a realizat sub administrațiile Mazăre / Făgădău ?

  7. Ye uiti la clipurile cu plaja din ro. pe youtubi si it i piere cheful. Turisti straini? Poate cei care practica turismul sexual si cel narcotic.

  8. prin apariţia blocurilor de apartamente la un loc cu hotelurile

    -e ceva ca la Monacu
    e de groaza!!!!!
    (mai lipseste Formula 1)

  9. Voucherele de vacanta sunt cele care țin interlopii sa prospere fara să facă nimic. O știu nemernicii dar se fac că plouă.🤮

  10. In Italia toti au case langa hoteluri de 3/4/5 stele ba deștepților iar pretul îl ridici si îl ceri oferind calitate,facă de diferenta.Da voi ăștia care habar nu aveți ce înseamnă calitate și santeti leneși și fara creier credeți că poți cere de 10 ori mai mult oferind ce găsești la magazinul din colt doar că vrei tu că ai hotel pe banii din furaciuni și ești ,,mare hom,cu fițe,grandoman, de afaceri,,Daca știți ce înseamnă turism trebuie sa oferi calitate la pret accesibil mă leneșilor fara chef de munca!

  11. Mircia negru ține banii în România, e patriot. Face concediul la pârnaie. Nu cheltuie cu străinii.

  12. Nu am mai pus piciorul acolo de 10 ani. Statiunea a fost construita in anii ’70 cu plan arhitectonic. Neptunul era o bijuterie cu parcuri, gradini, bulevard, teatru de vara, ziua recoltei, conferinte iarna, complex balneoclimateric 12 luni pe an….Acolo trebuia doar conservat exact cum a fost gandit de specialisti si eventual din doua camere de hotel facute una pentru a mari comfortul…..Nu ma duc in mizeria aia, adica Neptunul actual, pentru ca ma apasa pe inima ce vad! Ma imbolnavesc romanii prostii, inculti si badarani care au „afaceri” pe acolo…hotii prosti mai mult distrug decat fura!

  13. Vorbe și iar vorbe, parteneriate peste parteneriate și rezultatul este ZERO! Când vremurile erau teribile și nu era niciun parteneriat cu vreun privat litoralul era plin, inclusiv de nemți care veneau prin Neckermann sau alte agenții, polonezi erc. Śi asta în condițiile în care vesticii își cumpărau whisky din shop iar esticii beau vodka Stalichnaya. Acum, după ce s-a „privatizat” tot auzim doar miorlăieli…

  14. Din preputziul gandirii, cam asa s-ar putea intitula toate aceste „cugetari” ale ministrului respectriv. Cum il cheama si la ce minister este?

  15. ,,partea guvernamentală nu are cum să răspundă de ce sunt preţurile atât de mari în staţiuni” – adevarul este ca sunt niste habarnisti lacomi si heirupisti toti! Politicienii incompetenti s-au inconjurat de neprofesionisti care lucreaza cu heirupul, fara strategii, fara viziune. Pai nu trebuiau decat sa copieze ce s-a facut bun pe vremea lui Ceausescu si era mult mai mult decat fac astia! La toate nivelurile e asa, zilnic am senzatia de tara neguvernata in care fiecare face ce vrea, fara nici o lege si ordine! Aoropo, plavanul de lux pe unde mai e, si-a dat demisia? Nu l-am mai vazut la tv de vreo 2 luni!

  16. Vorbește marea cu ochii-n lacrimi curgătoare din cer pentru atenționare porcarii in zona și jafurile de bipezi care nu se mai satura de îmbogățească peste noapte. Nu credeți că asta e abia începutul? Cam așa pare! Apropo, viloaica unde hiberna plăvanul nesimțit la Neptun, nu a fost afectată?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.