Ministrul moldovean al Justiției demisionează după apariţia unei înregistrări

Ministrul moldovean al Justiției, Alexandru Tănase, a anunțat, duminică dimineață, că-și va depune demisia din funcție, după ce, vineri seara, a apărut o înregistrare audio în care discuta amical cu Veaceslav Platon, condamnat ulterior la 18 ani de închisoare după ce a fost acuzat că ar fi beneficiat de un credit ilegal de la Banca de Economii, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro.

Tănase a menționat că, odată cu demisia din funția de ministru al Justiției, renunță la serviciul public după 10 ani. Gestul șefului de la Justiție vine după ce vineri, 9 martie, postul de televiziune JurnalTV a publicat o convorbire telefonică, care datează din anul 2015, între omul de afaceri Veaceslav Platon și Alexandru Tănase, care deținea atunci funcţia de președinte al Curții Constituționale. Din aceasta ar reieși cine a beneficiat și a intermediat jaful bancar.

„Am acceptat demnitatea de ministeru al Justiție pentru a promova reforme pe domeniul justiției, fiind conștient de complexitatea și dificultatea acestora. Nu mi-am propus nici pentru o clipă să mă implic în activități politice, cu atât mai mult n-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni țintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și din motive lipsite de pertinență, orice inițiativă, cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general. În acest context, am ajuns la concluzia că, cea mai potrivită soluție în situația creată este să-mi prezint, în zilele ce urmează, demisia din funcția de ministru al Justiției, astfel încheindu-mi cariera publică”, a subliniat Alexandru Tănase.

Cu o zi înainte, Tănase a comentat înregistrarea audio, fără a menționa despre demisie. Ministrul Justiției recunoaștea că a avut mai multe discuții telefonice cu Veaceslav Platon, pe care-l cunoaște din perioada de când ambii erau deputați în Parlamentul de la Chișinău, dar afirma că nu poate spune cu certitudine că înregistrarea audio, care a apărut în spațiul public, ar fi autentică. Alexandru Tănase susținea că discuția ar fi avut loc cu mai mulți ani în urmă și că nu i-ar fi dat o oarecare importanță, dar afirma că aceasta nu ar scoate în evidență „nimic interesant, decât însăși faptul existenței discuției”.

În convorbirea difuzată de postul de televiziune, Platon îi povestește lui Tănase, la acea oră președinte al Curții Constituționale, despre felul în care autoritățile moldovenești s-au implicat în jaful bancar și cum instituțiile de resort nu fac absolut nimic pentru a recupera frauda. Mai mult, Platon îl acuză direct pe președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, ca fiind drept principalul beneficiar al furtului.

„Întreabă-l pe Vladic (Vladimir Plahotniuc, n.a): Vladic, de ce nu întorci o parte din bani. Vei vedea reacția lui (…). El controlează ca nimic să nu iasă la iveală”, îi răpunde Platon lui Tănase la întrebarea „De ce nu se întorc măcar o parte din bani”.

Mai mult, potrivit lui Platon, un pachet important de acțiuni de la „Victoriabank” a fost cumpărat de Plahotniuc de la el din „banii furați de la Banca de Economii”. Acele acțiuni sunt în prezent proprietate a Banca Transilvania, în urma unei tranzacții prin care aceasta a devenit la începutul anului 2018 acționar majoritar la banca moldovenească ce a aparținut o perioadă lui Plahotniuc și a fost implicată de-a lungul anilor în mai multe scandaluri privind preluări ilegale de acțiuni.

Discuția dintre cei doi durează aproape 20 de minute și se poartă la un nivel foarte amical. Cei doi își spun pe numele mici (Slava și Sașa) și se poate lejer deduce că nu sunt la prima astfel de discuție.

Acest episod a amintit jurnaliștilor de la Chișinău de un altul, petrecut în 2010, pe când Tănase, la fel ca și astăzi, ocupa funcția de ministru al Justiției.

Atunci Tănase din postura sa de șef la Justiție promova în Parlament modificări la mai multe legi, în urma cărora executorii judecătorești urmau să primească onorarii de 3% din suma totală a litigiului pentru documentele executorii. Până atunci, cele 3% intrau în bugetul statului, executorii beneficiind de onorarii fixe indiferent de suma litigiului.
La doar două luni de la adoptarea modificărilor, prin intermediul băncilor moldovenești, în special a uneia controlate la acea oră chiar de Veaceslav Platon, s-a început spălarea a peste 20 de miliarde de dolari americani proveniți de la oligarhi ruși.

Spălarea banilor s-a realizat prin mimarea unor procese judecătorești între companii fantomă, iar dacă legea veche rămânea în vigoare, atunci bugetul Republicii Moldova ar fi beneficiat de 3% din aceste sume, adică peste jumătate de miliard de dolari.

Tănase a fost dur criticat și în urma unor decizii pe care Curtea Constituțională le-a adoptat în perioada în care o conducea. Celebra hotărâre luată la miez de noapte, în aprilie 2013, prin care lui Vladimir Filat i s-a interzis să mai fie premier deoarece asupra sa planau „suspiciuni de corupție” a constituit, potrivit juriștilor, o premieră mondială.

Doi ani mai târziu, în 2015, în plină criză politică, Curtea condusă de Alexandru Tănase adopta o hotărâre prin care îl obliga pe președintele de atunci, Nicolae Timofti, să desemneze premier orice candidat care acumula semnăturile de susținere a cel puțin 51 de parlamentari. Hotărârea a fost luată chiar în perioada în care Vladimir Plahotniuc a fost propus la funcția de premier, dar încercarea acestuia de a ajunge în fruntea Guvernului a fost împiedicată de ample proteste stradale. Într-un final Timofti s-a văzut totuși obligat să-l desemneze pe Pavel Filip, în temeiul hotărârii adoptate de Curte.

De menționat că, Tănase a revenit în Guvern în luna ianuarie curent, după reformarea Executivului. Anterior, acesta a deținut funcția de ministru al Justiției între septembrie 2009 și mai 2011.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi beneficiat de un credit ilegal de la Banca de Economii, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în Republica Moldova. La 20 aprilie 2017, Platon a primit o sentință cu 18 ani de închisoare, iar pe 12 decembrie 2017, acesta fost condamnat la încă 12 ani de detenție în cel de-al doilea dosar deschis pe numele său, pentru escrocherie.

Victoria Borodin

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Dupa ce se vor unii cu România NU vor mai demisiona, chiar daca ei sunt hotii sau sunt dovedite abuzurile din justitia româna, abuzuri netolerate nici în Africa! Ce sa mai, sa discutam de Zeita Themis în vie cu urmaritul international purcelasul Ghita?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.