Planul lui Toader va fi prezentat la Curte

Primii deținuți eliberați în baza noii legi

 Joi intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu, primii deținuți care beneficiază de prevederile acestei legi urmând să fie eliberați, a anunțat miercuri ministrul Justiției, Tudorel Toader. 

Tudorel Toader a anunțat totodată miercuri, la Parlament, că există un plan coerent privind condițiile din închisori, urmând ca în luna noiembrie să meargă la Curtea Europeană pentru a prezenta foaia de parcurs, așa cum a recomandat CEDO.

„Avem un plan și avem un plan coerent. Chiar astăzi avem audieri, spre exemplu, pentru desemnarea unora dintre directorii de penitenciare, unde funcția este vacantă. În repetate rânduri am făcut cunoscut că foaia de parcurs trebuie să o prezentăm până în ianuarie 2018, dar în luna noiembrie eu mă voi prezenta la Curtea Europeană, la Guvern întâi, apoi la Curtea Europeană cu foaia de parcurs.

Vă pot spune că, între timp, în repetate rânduri, am vorbit la Curtea Europeană și știm ce avem de făcut și ce trebuie făcut. Sunt măsurile pe palier legislativ, iar mâine intră în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, deținutul are beneficiul unui număr de șase zile care se consideră efectiv executate.

„Comisiile din penitenciare sunt pregătite, au făcut toate calculele pentru a vedea care dintre deținuți beneficiază direct de punerea în libertate, iar mâine vor fi deținuți care vor fi puși în libertate, după care tot prin intrarea în vigoare a legii foarte mulți deținuți vor dobândi beneficiul/vocația de a solicita liberare condiționată”, a explicat ministrul.

Toader a făcut referire și la alte măsuri privind condițiile din penitenciare.

„Avem la Ministerul Justiției în lucru un proiect de lege care prevede că o parte din pedeapsă, partea finală a pedepsei sau pedeapsa integrală poate fi executată în regim de supraveghere electronică cu acea brățară electronică. După aceea vedem care va fi soarta legii privind grațierea, lege care a trecut de primă cameră și a trecut la cameră decizională. Pe planul celălalt, avem achiziționat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. Preluăm de la MApN o locație, trei foste unități militare, de la Unguriu, din Buzău, prin HG, pentru ANP și vom declanșa procedura, studiul de fezabilitate și toate celelalte. Înființăm acel institut pentru perfecționare, formare inițială și continuă de la Pantelimon, sediul fostului Parchet Național Anticorupție”, susține ministrul.

Tudorel Toader a precizat că în ultima perioadă „numărul de intrări în penitenciar este mai mic decât numărul de ieșiri, de eliberări”.

În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, prin care a reiterat existenţa unei probleme în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi din penitenciarele din România.

CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităţilor, fie de natură logistică, fie de politică penală, dând un termen de șase luni pentru găsirea soluțiilor și prezentarea unui plan.
Între timp, toate dosarele aflate spre soluționare la CEDO sunt suspendate examinării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Care este ROLUL pedepsei si al inchisorii….????De aici pleaca totul. Unu fura cateva milioane euro sta la inchisoare 5 ani si ramane cu banii…Sa nu ziceti ca la sfarsit se reeduca….Atunci rolul inchisorii este ca sa fie un exemplu ca nimeni sa nu vrea sa ajunga la inchisoare. Se poate face asta civilizat respectand drepturile omului. Cel care face inchisoare sa fie obligat sa platesca masa si cazarea plus costul pazei. Ori presteaza munca de buna-voie in timpul detentiei ori dupa la alegere dar sa platesca. Poporul nu este obligat sa muncesca pentru infractori.Drepturile omului pentru popor care sunt….???Sa muncesca sa dea mancare la infractori???

  2. excelenta propunerea de mai sus ! O sustin , ar trebui si ministrul s-o ia in considerare…sa plateasca inchisoarea in primul rand cei care au furat banii !

  3. Imi place Tudorel, seamana cu Nae Lazarescu si vorbeste ca el, sunt fan !

    • Esti pur si simpplu penibil,bhai castravete! Nu neaparat pentru ca ai umor tipic d emilitian. Ci pentru ca voi sunteti disperati de iminenta Legea raspunderii magistratilor , de aceea TT va sta in gat. Voi, Binomul Cooperativa Ochiul&Timpanul + Gestapo DNA. Stiti fb si voi ca TT nu era ministru pe cand s-a votat si s-a promulgat Legea in cestiune. Stii fb de asemnea ca in puscarii ( unde sper sa ajungi internat cat de curand si sa te bucuri de conditii!) este o aglomeratie infernala.Daca pana si Prunella a hotarat sa pregateasca aceasta lege la presiunile UE, iti dai si tu seama. Da’ las ca poate se scutura gutuiul si ajungeti si voi , cazaturilor ,dincolo de sarma ghimpata! Auguri!

  4. hai dle fii serios ..regretatul erea artist da comedie ..prezentu este a thrue comedian…si buiatu nu i vinavat ..el este intre ciocan si nicomala ..interesu poarta fesu..sa auzim si da mai buenas..

  5. Eminenta asta cenusie trebuie musai sa raspunda pentru fiecare infractiune comisa de catre „eliberati”…….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.