Mișa, măsuri pe care le visează pentru 2018

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a prezentat, joi, măsurile pe care Guvernul intenționează să le aplice din 2018.

Printre acestea,  instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro și tranferul unor contribuții în contul angajatului.

”Am să încep cu una din cele mai importante măsuri – scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile de salarii, ci și pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole.

Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariați care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare și care vor plăti, astfel, un impozit mic pe dobânzi.

Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei și care vor plăti un impozit redus pe suma care depășește acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetățeni care vor plîăti un impozit mai mic pe veniturile din activitățile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnaliști.

Toți românii care au închiriat o locuință, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită.

De asemenea, toți românii și firmele care desfășoară activități agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obținute”, a anunțat ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, la începutul ședinței de Guvern.

El a mai spus că se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor.

”Pentru cei cu salariul minim suma scutită de impozit va crește de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreținere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil, față de 100 de lei în prezent”, a adăugat Mișa.

O altă măsură anunțată de ministrul de Finanțe a fost reducerea contribuțiilor sociale și creșterea acestora în dreptul salariaților.

”Contribuțiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contribuțiilor de la 39,25 plătite azi șla un salariu brut se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului.

Deci vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi <contribuție asiguratoare pentru muncă>”, a mai anunțat ministrul de Finanțe.

De asemenea, Mișa a mai spus că va fi redus numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, de la nouă la trei – contribuția pentru pensie – CAS, plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate – CASS, plătită pentru salariat, precum și contribuția asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

”Scad contribuțiile pentru condițiile de pensie, pentru condiții deosebite sau speciale de muncă. Astfel, CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%, cu minus 2,3%. CAS pentru condiții speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 puncte procentuale.

O altă măsură din Codul Fiscal – românii care desfășoară activități independente, de exemplu medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii, nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități.

Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie”, a continuat Mișa.

El a precizat că vor fi și măsuri pentru încurajarea mediului de afacceri.

”Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent. De asemenea, firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune.

Agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA, decât dacă există probe materiale c ă respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste. În prezent, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni.

Se elimină astfel situațiile în care nu se acorda deductibilitate TVA pentru că o companie avusese o relație comercială cu o a patra sau a cincea companie pe lanț care crease un act de evaziune.

Avem, de asemenea, măsuri pentru combaterea evaziunii și pentru evitarea taxelor. Aici aș menționa că se introduce Directiva Europeană pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, Directiva UE 1164/2016.

Astfel, multinaționalele care evitau până acum plata taxelor în România nu vor mai putea face acest lucru.

Se vor acorda astfel deducerea limitată a dobânzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate în afara țării de multinaționale, în încercarea de a-și reduce baza de impozitare, vor fi împiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale și nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obținute prin aranjamente abuzive între firme”, a mai precizat Mișa.

Dragnea: 2,25% – o contribuţie cumulată, nu o taxă în plus

La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, joi, că procentul de 2,15%, cunoscut drept „taxa de solidaritate”, este de fapt o contribuţie cumulată şi nu o taxă în plus, el subliniind că pe această temă s-a explicat şi comunicat prost.

„Nu a fost vorba niciodată de vreo taxă de solidaritate sau de vreo taxă în plus. Noi vorbim de mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat în sensul … din contul angajatorului în contul angajatului, adică angajatul să aibă o contribuţie la pensie mai mare prestând aceeaşi muncă”, a spus Dragnea.

„Contribuţiile în total sunt 39,25%. Noi am spus că le vom face 35%, ceea ce se şi întâmplă. În schimb, există o decizie europeană în aşa fel încât în anii următori să poată să se facă corelări şi ajustări şi reglaje pentru cetăţenii europeni care lucrează în diverse state între anumite categorii de contribuţii – ajutor de şomaj, creanţe salariale, concedii…sunt patru sau cinci categorii care trebuie să se regăsească. Aceste patru-cinci contribuţii sunt prinse într-una singură astfel încât de la 39,25% se duce la 37,25%”, a adăugat Dragnea.

El a precizat că angajatul primeşte o contribuţie mai mare la pensie şi o contribuţie mai mare la Casa de Sănătate, iar angajatorul nu plăteşte nimic în plus, cheltuiala totală a angajatorului nefiind mai mare.

„Angajatul va avea un venit net mai mare şi angajatorul nu mai face cinci ordine de plată, face un singur ordin de plată iar statul hotărăşte prin fiecare lege a bugetului de stat cât din aceşti 2,25% care reprezintă o contribuţie cumulată, nu o taxă în plus, se duce pe şomaj, pe creanţe salariale, pentru că au fost ani în care, de exemplu, la ajutorul de şomaj erau excedente şi toată lumea se uita la acei bani pentru că nu putea să-i folosească în altă parte. Este foarte simplu”, a adăugat Dragnea.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

6 Comentarii

  1. abc-ul stiintelor economice zice ca modificarile despre fiscalitate trebuie pritocite ca lumea.ce graba aveti?

  2. Vise, realități, nu se stie. Dar măcar șocâtele ăsta pune sare pe rană și dă fiori reci lăcustelor globaliste. Dacă cumva reușește să impoziteze multinaționalele este erou național, dacă nu, măcar a deschis subiectul.

  3. Asta viseaza si vizeaza masuri care sa inchida robinetul marilor evazionisti,reducerea evaziunii fiind,EVIDENT, principala directie a masurilor care se tot propun,se discuta,se incearca si,sub presiuni din toate directiile a celor care isi vad in pericol „cuceririle” pe carca romanilor, se iau de guvernanti pentru a avea banii,pe langa cei din cresterea economica,cu care sa realizeze planul de guvernare,ca degeaba crestere economica daca ea ramane la evazionisti in buzunare,iar taxele si impozitele sunt platite in procent de numai 25%,cel mai mic din toata Europa,iar evazionistii viseaza si mai tare,adica viseaza ca lucrurile vor ramane cum au fost si cum le este lor bine.Astfel viseaza ca masurile guvernantilor nu au sa li se realizeze,dar,disperati,recurg si la toate mijloacele mafiote cu care sa saboteze guvernarea,pornind de la propaganda desantzata si mincinoasa prin care arunca tot felul de zvonuri apocaliptice despre economie,plus stiri false la greu,cu care sa mermeleasca poporul si sa-l pregateasca,prin manipulare, pentru actiunile lor concrete impotriva guvernarii,pentru destructurarea majoritatii parlamentare psd-alde si a partidelor lor, actiuni pornind de la dosariada facaturilor juridice,administrata de slugile lor strecurate in institutiile statului, si pana la tot felul de presiuni interne si externe de la diferiti „oficiali”, garnisite,la „nevoie” ,si cu „spontanele” actiuni de strada ale „poporului” oengist sorosist.Ei viseaza ca vor ajunge curand la guvernare si ,in timp ce se intorc la sacul bugetar si la vechea ciordeala masiva,sa ia masuri nepopulare de cu ipozite marite si munca pe doi lei,pe care sa le motiveze,asa cum au mai facut-o,cu „greselile” fostilor.Numai cacainii latra, psd-alde isi vad de treaba,iar romanii s-au cam lamurit care-i vrajeala celor ce viseaza ca se vor intoarce la butoane ca sa isi pastreze, in mai mare sigurantza, privilegiile si hotiile,asa dupa cum au ei chef.

  4. Cred ca foarte curand Misa si Dragnea or sa viseze Grecia!!
    Falimentul ne paste cu acesti incompetenti periculosi!

  5. Dle Misa, aici ce visezi?!
    „Compania de Stat CFR Marfa, cel mai mare transportator feroviar de marfa, estimeaza pierderi de 137,2 Milioane lei in acest an, la Venituri totale de 823,3 milioane lei, arata Proiectul Bugetului de venituri si cheltuieli Rectificat pentru acest an, informeaza news.ro.(aproape 25% din Cifra Veniturilor!!!)

    Mai mult, actionarul majoritar, Ministerul Transporturilor, vrea sa creasca valoarea cheltuielilor de natura salariala, fata de proiectia initiala a bugetului, pentru a plati orele suplimentare si tichetele de masa.

    Astfel, CFR Marfa estimeaza pentru acest an cheltuieli totale de 960,6 milioane lei, din care cheltuielile de natura salariala sunt planificate la 256,7 milioane lei.

    „Majorarea cheltuielilor de natura salariala fata de nivelul prevazut in ultimul Buget de venituri si cheltuieli aprobat cu sumele aferente orelor suplimentare si a cheltuielilor cu tichetele de masa acordate pentru ultimele 2 luni”, arata nota de fundamentare a proiectului de Hotarare publicat in dezbatere de Ministerul Transporturilor.

    Potrivit Proiectului initial, aprobat in luna mai de Guvern, CFR Marfa isi bugetase pentu acest an cheltuieli totale de 875,2 Milioane lei, din care cheltuielile de natura salariala se ridicau la 245,9 milioane lei.

    Cheltuielile cu investitiile sunt prognozate in acest an la 78 milioane lei.

    Compania estimeaza totodata creante restante de 360,1 milioane lei, la sfarsitul anului.

    CFR Marfa are aproximativ 6.600 de angajati.”

    Stiti ce inseamna Pierderi?!
    Se vede din Buget, inseamna ca vor Cheltui mai MULT decat Veniturile incasate!!
    Cum asta?
    Simplu: in fiecare an prin COMPENSARE de la Bugetul de stat, asa se intampla la majoritatea Companiilor de STAT, adevarate gauri negre de Partid, cu Piederi URIASE an de an(CFR Marfa, CFR Calatori, TAROM, Posta Romana, CE Oltenia, CE Hunedoara, CL Oltenia…), unde in schimb clientela politica domneste pe salarii uriase!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.