ANUNȚUL lui Toader după acceptul Comisiei de la Veneția

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei este gata şi va fi trimis în cursul zilei Consiliului, el spunând că nu putea „să vină cu el în mână” şi că va urma cursul oficial firesc.

Întrebat dacă este gata proiectul de OUG privind legile justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: „Da. Şi îl trimit oficial astăzi la CSM. Spuneam aseară că nu voi comunica public modificările preconizate, din simplul motiv ca membrii CSM să nu afle din media, să afle oficial”. El a spus că proiectul va urma procedura oficială şi că „nu vine ministrul cu el în mână la CSM”, pentru avizare.

„Un proiect de Ordonanţă nu vine ministrul cu el în mână, să-l discute cu membrii CSM. Un proiect de OUG se discută oficial, CSM stabileşte procedura, există comisia de legislaţie, care trimite la membrii CSM, ei se întrunesc, discută şi dau avizul. Prin urmare, eu nu vin cu proiectul de lege în geantă, ci este o procedură”, a declarat Toader.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţa miercuri seară că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG, joi urmând să trimită draftul la CSM.

„Am mers la Comisie cu mai multe soluţii legislative prin care să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneţia. (…) Am avut şapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiţiei? Ordonanţa de Urgenţă! Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar se referă la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară constituţională. În cazul acesta, este vorba despre preîntâmpinarea unor efecte mai puţin dorite, efecte care pot să rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate şi le-am spus că voi spune public”, a afirmat Toader la România TV.

El mai spunea că va face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede, pentru ca săptămâna viitoare să poată fi adoptată ordonanţa de urgenţă.

Comisia de la Veneția, îngrijorată în iulie de Legile Justiției

În punctul de vedere în legătură cu legile justiţiei transmis la jumătatea lunii iulie, Comisia de la Veneţia îşi exprimă preocuparea deosebită cu privire la procedurile de numire şi revocare a procurorilor-şefi, limitarea libertăţii de exprimare a magistraţilor şi noile dispoziţii referitoare la răspunderea magistraţilor, precum şi în legătură cu noua direcţie pentru investigarea infracţiunilor magistraţilor, precum şi prevederi care ar putea slăbi rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca garant al independenţei judecătoreşti.

În opinia preliminară, Comisia face o serie de recomandări către autorităţile de la Bucureşti, între care să reexamineze sistemul de numire, respectiv revocare a procurorilor de rang înalt, pentru a asigura condiţiile unei proceduri obiective, prin menţinerea rolului instituţiilor avute de Preşedinte şi de CSM, astfel încât să echilibreze influenţa ministrului justiţiei.

O altă recomandare este eliminarea sau definirea mai bună a prevederilor care permit procurorilor superiori să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile date de procurori. Experţii Comisiei de la Veneţia propun şi eliminarea restricţiei propuse privind libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor.

Alte recomandări ale Comisiei vizează: modificarea dispoziţiilor privind răspunderea financiară a magistraţilor astfel încât să se asigure că acţiunea în despăgubire are loc numai după stabilirea răspunderii magistratului de către CSM în cadrul procedurii disciplinare; reexaminarea, în vederea unei mai bune precizări a acestora, a motivelor revocării membrilor CSM; eliminarea posibilităţii de a revoca membrii CSM; renunţarea la schema de pensionare anticipată propusă, cu excepţia cazului în care se poate constata că nu va avea un impact negativ asupra funcţionării sistemului.
Potrivit autorităţilor române, aceste proiecte vizează sporirea eficienţei şi responsabilităţii judiciare şi consolidarea independenţei judecătorilor, prin separarea carierei judecătorilor şi a procurorilor.
Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că aceste legi ar „submina probabil” independenţa judecătorilor şi procurorilor români şi încrederea publicului în sistemul judiciar.
Avizul preliminar a luat notă de actualul „climat politic tensionat, puternic influenţat de rezultatele eforturilor ţării de combatere a corupţiei”. Comisia de la Veneţia sesizează presiunile şi intimidarea judecătorilor şi procurorilor, inclusiv politicieni de rang înalt şi campanii mediatice. Organismul de experţi recunoaşte, de asemenea, presupusele cazuri de abuz de putere din partea magistraţilor români, în special a procurorilor, ceea ce conduce la îndoieli cu privire la metodele utilizate pentru combaterea corupţiei, precum şi la preocupările legate de legăturile dintre instituţiile judiciare şi serviciile de informaţii.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

7 Comentarii

  1. „să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneţia”??!!!
    Vai, dar asa ceva nu se poate, Veorica o sa va remanieze!
    Aseara Antena 3(evident!) a difuzat un interviu luat Veoricai la Brussels unde eroina nationala se lauda ca „nu vom accepta niciodata un TO DO LIST”!
    Pai, recomandarile Comisiei de la Venetia referitoare la Modificarile la Legile Justitiei macelarite de PSD-ALDE, ce sunt Veorico?!
    Un TO DO LIST, cumva?!
    Rusine, o anlfabeta care nu pricepe nimic altceva decat sa fie sluga unui infractor!
    Veorico, ai grija, INTERPOLul gaseste infractorii chiar si in Costa Rica, vezi ca si in Brazilia il vor gasi pe Dragnea!!!

    • lilisor, scoate epoletii si gandeste logic. A spus ca va colabora, ca va tine cont de observatiile comisiei de la venetia..
      Ca n-a venit cu lista de la PE, asta e o realitate. Nu ti-e rusine sa nu intelegi corect limba romana?
      Apropos, nu mai scotociti sa-mi aflati datele domnilor secu, em protectie de nici nu visati

  2. Deci pina la urma Comisia de la venetia, la incitari ale „judecatorilor si procurorilor” romani, a castigat pe tema raspunderii magistratilor! Este inacceptabil ca toti din Romania sa raspunda, unii si nevinovati, iar magistratii, care au salarii si pensii nesimtite, sa nu raspunda sau sa raspunda limitat!

  3. Tudorel este un fricos…sunt încă doua legi: 303 și 317 avizate de CCR și…încă nepromulgate de președinte…ce vrea sa modifice prin OUG…dacă nu sunt inca in vigoare…te crucești…pai dacă legile acelea sunt constituționale…ce treaba are comisia asta de pafaristi…de la Venetia…vrăjelile cu afectarea independentei justiției sa le spună la fraieri…sa vina cu propuneri concrete de texte de lege pe care sa le recomande nu…bla-bla…uite nu e sorcova…așa ca…Tudorel șezi blând și nu mai te grăbi ca fata mare la măritat…legile sunt constituționale…au fost examinate de CCR…oricum muuult mai profi decât…politrucii justitiari de la Veneția…faci OUG dar…nu va intra în vigoare…de fapt tot acest circ ne arata ca … justiția este o instituție care este utilizata…ca și bordelul…acum o au cei de la Veneția…ha..ha…ha… cu concursul unor magistrati din Romania…de regula procurori..tot înainte flăcăi…a intrat pesta porcină și la legile justiției.

  4. Pina cind nu se va legifera legea raspunderii magistratilor , nu vor respecta legile vrajitorii astia in robe negre . Comisia sa-si vada de teritoriul Venetiei si al Romei , nu au jurisdictie in Romania . In Cehia deciziile juridice locale au prioritate in eternitate in raport cu recomandarile iezuito-vaticano- venetiene ..

  5. in domeniul legilor justitiei nu trebuie nicio ordonanta de urgenta. este destul timp pentru procedura parlamentara obisnuita. doar daca nu aveti niste ganduri ascunse.

  6. LEONIDA: Ba încă ce! i-a tras un tighel, de i-a plăcut și lui. Ce-a zis Papa(Comisia de la Venetia:) — iezuit, aminteri nu-i prost! — când a văzut că n-o scoate la căpătâi cu el?… „Mă nene, ăsta nu-i glumă; cu ăsta, cum văz eu, nu merge ca de, cu fitecine; ia mai bine să mă iau eu cu politică pe lângă el, să mi-l fac cumătru.” Și de colea până colea, tura vura, c-o fi tunsă, c-o fi rasă, l-a pus pe (Tudorel) Galibardi de i-a botezat un copil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.