Moarte misterioasă a unuia dintre avocații mitropolitului Jar

Valentin Suhar, unul dintre avocații mitropolitului Longhin de Banceni care i-a acordat asistență juridică în procesul în care ierarhul este acuzat de autoritățile ucrainene de încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase, a murit zilele trecute scrie Agenția de știri din Cernăuți Bucpress.

Eparhia Cernăuților și Bucovinei, citând sursele provenite de la mănăstirea Banceni, a comunicat că „moartea avocatului este învăluită în mister; majoritatea organelor sale au încetat să funcționeze simultan. În prezent, se investighează circumstanțele decesului”.

Situația mănăstirii ortodoxe Bănceni, pe masa PE

Slujba de înmormântare a fost oficiată de călugării mănăstirii.

Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi a informat că decesul avocatului a survenit în urma otrăvirii, iar diagnosticul a fost pus de medicii.

„Informația despre otrăvirea avocatului arhiereului BOU au fost comunicate și pe canalul de televiziune românesc Realitatea Plus. Conform prezentatoarei, mitropolitul Longhin nu mai are niciun avocat – unul a fost arestat, iar celălalt a fost otrăvit”, scrie UJO.

Ce spune poliția

Purtătoarea de cuvânt a Poliției Naționale din regiunea Cernăuți, Karolina Marîșeva, a declarat că la 13 noiembrie poliția au primit o notificare de la soția decedatului. Conform relatărilor, bărbatul în vârstă de 51 de ani a murit pe 12 noiembrie, în secția de terapie intensivă a spitalului, în prezența personalului medical.

Bărbatul fusese internat anterior cu plângeri legate de sănătate, iar informațiile cu privire la acest incident au fost înregistrate în Registrul Unic de Cercetări Prejudiciare, conform articolului 140, partea 1 din Codul Penal al Ucrainei, care se referă la nerespectarea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor profesionale ale personalului medical din cauza unei atitudini neglijente față de ele, dacă acest lucru a avut consecințe grave pentru pacient.

(VIDEO)Mănăstirea Bănceni, încercuită de forțele de securitate ucrainene

În cadrul anchetei, au fost programate mai multe expertize, inclusiv o examinare medico-legală, care ar trebui să stabilească cauzele definitive ale morții, transmite audiovizualul public Suspilne Cernăuți.

Mitropolitului Longhin Jar este suspectat de incitare la conflict interreligios și încălcare a egalității cetățenilor în funcție de convingerile lor religioase.

Conform anchetei, în discursurile mitropolitul, au fost utilizare expresii menite să incite la ostilitate religioasă între credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) și cei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (PȚU), precum și la jignirea sentimentelor credincioșilor PȚU.

Conform prevederilor articolului legii, pedeapsa poate include o amendă între peste 3 mii și aproape 9 mii de grivne, restricționarea libertății pe o perioadă de până la 5 ani sau privarea de libertate pe o perioadă de până la 3 ani.

Reamintim că la 9 noiembrie a.c., Mănăstirea Banceni a fost încercuită de forțele de securitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

7 Comentarii

  1. „ostilitate religioasă între credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ) și cei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (PȚU)” cum vine asta ?

  2. A fost vorba de o raceala ceva mai serioasa … probabil ca a fost glontul rece …

  3. Iar Ucraina e dorită în UE și în NATO, deși este cel mai corupt stat( așa-zis european), o dictatură și un pericol pentru vecini.

  4. Cum îl cheamă pe ăla? Jar? Cum se pronunță? Jar? Iar? Mai frăție, noi sa ne vdm de pârlita noastra de țară și sa i dăm la domnul dracu pe alții, fiindcă puțin sau deloc imi pasă mie de așa zisii frați români din Ucraina. După cum nu le pasă nici lor de mine. Ce sa spun, mare cîștig avem că scrie pe cartea lor limba română… haha.poti învăța și în svahili bă „frate”.. banditul își trece cerealele și ia armele pe la noi, dar oaaau,a schimbat un cuvînt pe manuale. Cît de cretini putem fi? Este loc de mai mult??.

  5. Ba frate ,roman te Nasti nu devii deci sangele APA nu se face.Daca tot II ajutam pe fratii ukrainienii,la nevoie trebuie sa pretindem si sa sa invete Ca prietenul la nevoie se cunoaste si asa cum noi ajutam si dam drepturi ukrainienilor din Romania,mult mai numerosi Ca Romanii din Ukraina,nu cred Ca ei Is ma prosti ca noi si nu inteleg cine le vrea bine si cine nu.

  6. Cum mama masii se face ca toti ipocritii astia de satane in sutane au ditamai burdihanul? Si nu fac absolut nimic,dar nimic in viata. doar o lalaie si prostii platesc iluziile vanturate de ei prin slujbe.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.