Situația mănăstirii ortodoxe Bănceni, pe masa PE

Senatorul S.O.S. Diana Șoșoacă a trimis în atenţia Parlamentului European o scrisoare deschisă în care reclamă că „Ucraina încalcă grav libertatea religioasă și drepturile minorităților etnice și nu îndeplinește condițiile minime de aderare la Uniunea Europeană“.

În documentul citat, Șoșoacă atrage „atenţia asupra unei situaţii inacceptabile care are loc în Ucraina, stat care este sprijinit cu banii ţărilor UE, inclusiv cu banii României. În Ucraina, preoţii români sunt arestaţi de forţele de ordine ucrainene, iar credincioşilor ortodocşi de etnie română li se interzic slujbele în limba română şi li se închid bisericile.

Chiar miercuri, pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat  Consiliului European să înceapă negocierile de aderare ale Ucrainei la UE, după ce a primit anul trecut statutul de țară candidată.

(VIDEO)Mănăstirea Bănceni, încercuită de forțele de securitate ucrainene

A doua zi, pe 9 noiembrie, mănăstirea ortodoxă de la Bănceni, Cernăuţi, ce adăposteşte şi îngrijeşte peste 300 de copii săraci, a fost înconjurată şi atacată de către trupele înarmate ale statului ucrainean care au încercat să-i dea afară din mănăstire. Călugărul Mihail Jar, cetăţean român, alături de alţi călugări, şi ei români, au protestat împotriva regimului totalitar instaurat de Volodimir Zelenski, care îi supune de ani de zile la epurare etnică şi religioasă, inclusiv prin atacuri violente, aceştia fiind bătuţi şi arestaţi sistematic. Este de notorietatea internaţională cazul ÎPS Mitropolitul Longhin de la Cernăuţi care este trimis în judecată, hărţuit, ameninţat, încătuşat pentru că îşi manifestă credinţa religioasă, foloseşte limba română la slujbele religioase şi refuză să renunţe la ortodoxie.

Cum se poate demara un asemenea proces de aderare la UE în condiţiile în care Ucraina nu respectă drepturi elementare ale minorităţilor şi atacă în mod oficial libertatea religioasă, interzicând slujbele religioase în limba română şi prigonind preoţii şi credincioşii români din Ucraina?

Veți construi o Uniune Europeană specială pentru Ucraina, unde poate fi interzisă religia, iar slujitorii Bisericii pot fi arestați și condamnați la închisoare pentru credința lor? O Uniune Europeană aparte, în care minoritățile să fie interzise, iar vorbirea propriei limbi să devină infracțiune?

În Articolul 22 al CARTEI DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE este precizat, cu privire la Diversitatea culturală, religioasă și lingvistică, faptul că ”Uniunea respectă diversitatea culturală, religioasă și lingvistică”. Unde respectă Ucraina aceste drepturi și în ce temei i-ați acordat statutul de candidat și recomandați începerea negocierilor de aderare la UE?

Vă solicit, de aceea, ca Parlamentul European să ia act de încălcarea, de către Ucraina, a drepturilor omului, şi să ceară anularea statutului de candidat al Ucrainei la UE până când își va adapta legislația și va respecta drepturile minorităților etnice, va permite învățământul în limba maternă și va acorda libertate religioasă deplină.

În caz contrar, românii nu vor accepta aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar eu, în calitate de senator al României, precum și partidul S.O.S. România pe care îl conduc, ne vom împotrivi acestui demers prin toate mijloacele legale, instituționale și parlamentare“.

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

33 de Comentarii

 1. Trupele gestapoviste ale khazarului zelenski in actiune! In aceste conditii sasul daruieste 25 milioane euro din averea poporului acestui stat terorist. Speram ca scrisoarea D-nei Sosoaca sa aiba efect la UE.

 2. E limpede pentru toată Europa, planeta Pământ, ba chiar și pentru tot Sistemul Solar:
  Urcacii se consideră „popor superior” ! Au dat legi naZiste: a Educației, a Popoarelor Indigene, a Minorităților.
  Și se comportă ca EROUL LOR NAȚIONAL, psihopatul criminal Bandera.
  Eu vă tot spun da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Rusia TREBUIE SĂ MUTE DECISIV și să ne scape de acești 💩i cu fumuri, măRog…🤮

 3. Glugile de coceni ce conduc Romania ,ce pazesc ?
  In mod normal,, Cel mai iubit fiu al poporului” ales de prostime [multa ,cata frunza cata iarba ] in doua mandate ca in unul nu avea timp destul sa viziteze planeta ,ar fi trebuit ca in secunda 2 de cand a fost instiintat sa puna mana pe telefon si sa-i traga o urecheala zdravana evreului din Kiev .
  A procedat asa ?
  Nu ,ca-l doare la basanaul lui gras de sas ,de suferintele romanilor din Romania ocupata ilegal de Ucraina

 4. Sosoaca „uita” sa mentioneze ca respectivii capi ai bisericii ai bisericii ortodoxe de limba romana din Ucraina au refuzat sa rupa legaturile cu Moscova, desi se stie foarte bine ca biserica rusa a proslavit razboiul lui Putin. Nu au vrut nici sa fie sub autoritatea bisericii ucrainiene nici a BOR. Dar cum Sosoaca primeste „lumina” (a se citi oinstructiuni) de la Moscova, nu ma mai mira nimic.

 5. Bravo d-na Sosoaca, suntem alaturi de dvs. Ne-am săturat de trădători, lași, slugi și mincinoși!

 6. Imperiul Otoman era mult mai civilizat in libertățile religioase adică mult mai modern deși vorbim cu câteva sute de ani in urmă ….acest lucru dovedește că că atât in România cât și in Ucraina cât și la nivelul European și bineînțeles in SUA nu se cunoaște istorie iar din toată povestea comunismului nu au învață greșeală enormă făcută de această doctrină ….NU POȚI SUPRIMA DORINȚELE CETĂȚENILOR … odată interzisese obiceiurile lor (chiar dacă păr neînsemnate sau tâmpite) acestea se transforma intr-o chestiune de viață si moarte și se transpun în violență sau cum le place americanilor să le numească terorism ….aceste lucruri sunt generatoarele principalele de terorism …dar in idioțenia unora cred că resetarea culturilor vă aduce pacea …. atât de proști pot fi cred că ei pot spăla pe creier cu niste legi o istorie de mii de ani …

 7. Adrian spune:
  10 nov. 2023 la 15:25 ——–Esti prost informat ,sau esti din nastere asa ?

 8. Asa se „sarbatoreste” Noaptea de cristal la Kiev … probabil ca pe zidurile manastirii au aparut peste noapte inscriptii scrise cu vopsea alba : „Achtung, Rumanien !”, au fost sparte geamuri si arse abecedare in limba romana ! La uritenie si la talie, piticania nazista parca si seamana cu Goebbels !

 9. @ postacul de la 15:25
  Vorbești în plus:
  Problema e limba în care se ține slujba. Biserica Ucrainiană înființată de Jeglensky INTERZICE Românilor să țină slujba în Românește. Vor numai limba „Ucrainiană”, a poporului „superior” Urcac.
  Patriarhia de la Moscova i-a lăsat pe Români să slujească în ce limbă vor.
  Iar BOR nu se bagă, plină de VITEJIE. Documentează-te înainte de a repeta ca un 🦜 propaganda Khazarilor de la Kiev, măRog…🤮

 10. Pentru ADRIAN…Prostovani ca tine nu au cum sa inteleaga ca acolo este populatie mixta, adica si multi rusi…care nu au de cw sa fie dusi sub pulpana unor impaducheati de CIA ca episcopi ai unei biserici care nu a existat niciodata…sau sub a lui Bartolomeu, vaccinistul SUA, ca nu se infiinteaza biserici ori de cate ori apare cate un pezevenchi care canta la penis si plimba arme in cereale din Ucraina pana in Sudan. Unii ca tine care nu stiu sa isi faca nici cruce, emit pareri ca ale teroristului nepot al generalului Vlad, neomarxistul Tudor Cristian Popescu…PENTRU CA NEVASTA TA NU O IUBESTE PE MUMA TA, CARE DIN ELE AR TREBUI VIOLATA SI OMORATA? De asta soldatii camarilei lui Zelenski jefuiesc manastirile ucrainiene si omoara preotii acolo.ORICUM SE VA ALEGE PRAFUL SI RUINA DE ZELENSKI SI JDANII LUI CARE AU DISTRUS UCRAINA…IAR ROMANIA PENTRU CA SI-A BAGAT NASUL IN OALA CU RAHAT O SA DEA BIR PRIN IMBECILII CARE CONDUC TARA NUMAI SPRE RAU! APROPO, RAED ARAFAT ESTE TERORIST SAU NU ASUPRA ROMANILOR? TACETI, CURVELOR DIN POLITICA, TACETI COMPLICII LUI LA JAF…

 11. Sacul cu 💩 are ce mesteca.Ma întreb ce face extremista in zilele când nu are ce mesteca?Din nefericire are pe cine prosti:Ion Creanga, Eduard ,batalioanele de asalt,Vladimir,Pan Zagloba de parcă nu erau destul de proști înainte.Adica puzderie de saci cu 💩.

 12. Nazistii, fascistii si neo-legionarii se unesc pentru a scoate Romania din Uniunea Europeana si NATO, si astfel sa izoleze romanii si societatea langa invadatorul totalitar Vladimir Putin

 13. Bună !
  BRAVO ȘoȘo!
  Ai nostri sunt slugi umile si proaste!
  Au făcut din România o colonie!

 14. Cât mai există oameni ca Șoșoaca încă nu mi- e așa rușine că sunt român.Toată stima pentru femeia asta ca face cât nu fac toți pnl- usr- psd- iștii la un loc !

 15. Adrian e trotinetarul care ne spune ca Rusia e o tara de lumea a treia..rusii culeg din copaci avioanele de lupta rachetele etc..pentru el sunt resurse naturale..
  Bah trotineta,daca oamenii nu vor sa se rupa de biserica din Rusia care e problema?
  Trebuie ucisi??

 16. Si cam ce treaba are PE cu Patriarhia Moscovei.
  Nu se agita BOR dar guita suina nationala.
  Alea nu mai sunt biserici, au ajuns birouri de propaganda fascisto-kgbiste.

 17. Bai cretinilor care o mușcați de partea dorsala pe Sosoaca, nu uitați ca tembeli care sunt la conducere vremelnic: Joha zis și voiajorul, Ciolacu zis și pămătuf , și toți din conducerea României de unde primesc ordine? De la UE, America ,Bruxelles și Berlin, Paris…… Sunt atâtea ordine ca in capul lor e vraiște.

 18. Bravo doamna Şoşoacă, niciun pârlit de la putere nu îndrăzneşte să scoată o vorbă Cât de jos au putut să cadă năpârcile.

 19. @ ghițanul eduKKat 16:53
  N-ai argumente, asa ca faci singurul lucru de care esti capabil: arunci cu injurii, ca orice neo-marxist „progresel”.
  IPS Mitropolitul Longhin Jar este cel mai remarcabil și mai iubit Român din Urcaca, 💩 Urcac cu ochi.
  Mai bine cloneaZă, măRog…🤮

 20. @Adrian: trebuia ca tu sa fi fost bombardat, asa cum le-a facut regimul de la Kiev rusofonilor din Donbas-Lugansk, în fiecare zi, începând cu 2014. Sa-ti fi distrus casa si toata agoniseala de-o viata. Sa-ti fi aruncat în aer aprovizionarea cu apa potabila. Sa fi fost ars ori crucificat de viu. Sa nu fi fost platit: „voi” (ucrainienii ‘autentici’) „veti primi si salarii, si pensii, ei” (rusofonii), „nimic” (Poroscenko). Tembel ordinar. Complice în crime cu regimul nazist de la Kiev, UrSSula miliardarilor de Poroscenko si Jale-nski, Nuland cu sandvisurile si „Yatz” al ei (vile, actualmente, în California, SUA), si raposatul de cancer la creier de John Mc Cain.

 21. @Adrian, ps: daca tie, lui Robinette si UrSSulei nu va pasa de Charta ONU, LEGITIMA APARARE, art. 50, privind interventia rusa LEGALA în Ucraina regimului nazist de la Kiev, tu, abtine-te, Robinette, UrSSula si complicii, între care Reynders Didier, în fata instantei, petru crime-mpotriva umanitatii, si, adiacent, deturnari uriase de fonduri. Arme pentru Ucraina, în loc de eradicarea saraciei în SUA si-n UE. @ Diana Sosoaca: felicitari.

 22. RESPECT D-nei Senator Diana Sosoaca ! Pentru aceasta luare de atitudine aveti votul meu !Nu este admisibil de a teroriza si incălca CONSTIINTA SI LIBERTATEA RELIGIOASA a nimanui !

 23. citind comentariile,constat ca sunt unii romani,romani puri,… scuipa pe interesele patriei noaste,,,.
  Dragii mei,acesti romani sunt bugetari suta la suta,ei au inteles ca fiind alaturi de ucrainieni,de NATO,de licurici,…salariul intra,viata lejera, …dar in jurul lor nedreptatea ,mizeria si drama …continua zi de zi,tot pt romani,,…..care-i problema?
  Toate scursurile ce traiesc din tradare tb scosi din sistem,..,se traieste bine din tradare,..dar toate au o limita…
  Restructurarea posturilor de tradatori ,…functii bine platite,…

 24. Vladimir Glumesti nu? Daca o iei in serios pe aceasta urlatoare inseamna ca ai grave probleme de logica.Sa nu zic ca de fapt iti lipsesc cativa ani de scoala.

 25. Cand apare un roman care apara drepturile fratilor cazuti sub jugul nazistilor haholi ,toti tradatorii,toti alogenii,toti pupkuristiidosurilorstraine ,ii sar la beregata !!!
  C-asa-i cetateanul alogen sau slugoi tampit ,fara demnitate si onoare ,fara respect fata de inaintasii care au luptat pentru libertatea intregului popor !

 26. ordin pe unitate ‘sosoaca e cu noi’, il descrediteaza pe AUR mai bine decat orice postac,astfel au disparut toate commenturile de atac la adresa sosoacei;se vad cei 7 ani de scoala la ministerul lui DIJMARESCU;creste SOSO in sondajele lu’ peleanu mai tare decat toata dreapta de curCUbleu

 27. Ce face azi aceasta doamnă, TREBUIA să facă Marele Alb, Dan-Ilie Ciobotea. Tace Marele Alb, tace Biserica Ortodoxă Română. Rușine !

 28. Sosoaca președinte ! ,doar asa mai putem scăpa dr gusterii ăștia alogeni trădători de țară și neam

 29. …realitatea romaneasca,…fiecare copil descult,ce mananca odata pe zi,..are datorii de zeci de mii de euro
  Romania va deveni o adevarata Palestina ,in varianta romaneasca.

 30. E ca Sosiaca e o „spargatoare de greva” adica o spargatoare a blocului suveranist. Temele ei sunt de interes, sunt acute si ofera alternative si chiar solutii dar n-au rezolvare pentru simplul motiv ca Sosoaca, singura, nu poate rezolva nimic. Ea doar flutura niste steaguri, foarte atragatoare dar atat. Ca ideile ei sa poata prinde contur ea trebuie sa se uneasca cu alte forte care sustin idei apropiate or ea nu vrea asta, ea nu vrea sa fie parte dintr-o echipa ci vrea sa fie bomboana de pe coliva. Vrea doar sa fure adeptii altor partide suveraniste, si sunt mai multe, sa-i coopteze promovand idei mai radicale si sa construiasca astfel un partid doar al ei. Nu va reusi pentru ca ii lipseste masura si echilibrul. Va reusi doar sa rupa din blocul suveranist si sa compromita ideea. E doar o diversionista, desteapta dar pentru care interesul personal e mai presus de interesul national, motiv pentru care este foarte periculoasa. Cu alte cuvinte e dispusa sa sacrifice interesul national pentru cel personal. Poate e chiar mai mult decat atat adica poate chiar sa faca niste jocuri. Ale cui?

 31. Multă manipulare în articolul ăsta!!! Doamna care scrie uită, în mod intenționat, să ne spună că statețul respectiv cu mănăstirea respectivă aparțin de BISERICA ORTODOXĂ RUSĂ și în mod eronat, intenționat, spune că li se cere să renunțe la ortodoxie, ceea ce este fals!!!Să nu uităm că majoritatea ucrainienilor sunt ortodocși. Mulți zăbăuci, pe aici, atacă Biserica Ortodoxă Română pentru că nu se implică în lucruri care aparțin de fapt de Biserica Ortodoxă Rusă. Ba, unii nu am uitat că același stareț a avut atacuri frecvente la aceeași Biserică Ortodoxă Română. Am scris așa și nu prescurtat (BOR) pentru că și cea rusă se prescurtează tot așa, spre a nu stârnii confuzii! P.S. Am o vagă bănuială că între autoarea articolului și Șoșoacă există legături care-o împiedică să fie obiectivă.

 32. (editat) de le UE, dar mai ales CE, vor merge cu ukranii pina in panzele albe, pentru ca vestul nu-i afectat in niciun fel, doar noi, Ungaria, Slovacia si partial Polonia sunt afectate. Polonia isi rezolva singura problemele cu Ukrania, intrucit opinia publica de acolo este foarte puternica, nu asteapta UE si PE sa-i „rezolve” pe ukrani. Ciuca batjocuri suntem noi, intrucit avem o clasa politica de rahat, iar opinia publica se manifesta timid si rar..

 33. @Ileana Rollason: faptul ca in opinia ta de stalinista convinsa a ataca un stat suveran si independent – fara macar a declara razboi – ar fi un act legal (de cand si pana cand? a avut mandat ONU cumva?) nu ma mira absolut deloc. Cum nici faptul ca o aperi pe suina nationala nu ma mira avand in vedere faptul demonstrat ca individa face jocul Moscovei.
  Dupa cum ai spus „dupa 2014” adica dupa ce mujicii tai au anexat ilegal Crimea, dupa ce bandele de mujici inarmate si sustinute de psihopatul de la Kremlin au atacat institutiile statului ucrainian pe teritoriu ucrainian. Iti mai aduci aminte de pozele pe care tampitii de racani rusi le puneau pe Facebook dandu-se de gol ca sunt in Donbas? Nu mi-ar ajunge 10 ani sa insir faptele de „vitejie” ale racanilor mujici impotriva civililor ucrainieni.
  Cand am vazut pe 7 octombrie cum teroristii Hamas ucideau civili nevinovati mi-au aparut in fata ochilor imaginile cu soldati rusi ucigand un biet paznic de la o intreprindere ucrainiana. Deci nici o deosebire intre „eroii” Hamas si cei ai „maicii Rusie”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.