Modelul suedez are cifre încurajatoare

Situaţia pare încurajatoare în Suedia, unde doar 13 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt internaţi la secţiile de Terapie Intensivă. Numerele oferă o perspectivă optimistă faţă de cele anunţate de oficialii din Marea Britanie, unde pe paturile de la Terapie Intensivă se luptă cu virusul 843 de persoane, dintre care 80 sunt ventilate mecanic.

Alte date statistice care par să plaseze Suedia pe o poziţie mai fericită au legătură cu morţile înregistrate în rândul pacienţilor bolnavi de COVID-19: un singur deces pe zi în ultimele 10 zile, faţă de media zilnică de 9,3 din Marea Britanie, arată Daily Mail.

În plus, datele înclină balanţa în favoarea Suediei în cazul în care oficialii au apelat la o strategie blamată de mulţi.

„Imunizarea de turmă”, decizia de a nu aplica restricţii şi de a nu bloca ţara, i-a plasat pe suedezi în centrul controverselor încă din primăvară, când statele se grăbeau să-şi închidă graniţele.

Suedia are o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori, în vreme ce în Marea Britanie trăiesc peste 66 de milioane de oameni.

Epidemiologul Johan Carlson, director al Agenţiei Suedeze de Sănătate Publică, a declarat pentru Times că strategia adoptată „a fost consecventă şi durabilă”, adăugând că Suedia are, cel mai probabil, „un risc mai mic de răspândire a virusului decât alte ţări.”

Oficialii de la Stockholm au susţinut la începutul răspândirii epidemiei de COVID-19 că noul coronavirus va prezenta o provocare pe termen lung şi că ar fi benefic pentru oameni să îşi continue activitatea zilnică şi să-şi dezvolte imunitatea.

Astfel, oamenii au fost îndemnaţi să lucreze de acasă în măsura în care acest lucru era posibil, dar şcolile, barurile şi restaurantele au rămas în mare parte deschise, fără ca purtarea măştilor în magazine sau în mijloacele de transport public să devină obligatorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Ca la orice pandemie sunt unele aspecte care se repetă:
    1. nu orice om care este pozitiv se și îmbolnăvește.
    2. nu orice individ bolnav moare. Altfel noi ca umanitate după epidemiile de pestă, holeră sau gripă spaniolă trenuia de mult să dispărem de pe Pământ.
    3. numai anumiți indivizi care au afinitate pentru dezvoltarea bolii pot să e îmbolnăvească și să dezvolte forme severe.
    4. Da. Trebuie să ne spălăm pe mâini să avem grijă la igienă. Asta trebuia și înainte.
    Dar ar cam trebui să terminăm cu înghețarea economiei pentru că altfel la anul nici gheață nu mai căpătăm. Asta la modul serios. La o rată de infectare de 5% și o rată de deces de 0,35-0,40% ……
    În încheiere doar încă atât că dacă s-ar face screening la alte boli cum se face la covid, screening tot promis și amânat din lipsă de fonduri la cancer, diabet, boli cardio-vasculare etc. și care nu se prea fac ei atunci am avea surprize colosale!

  2. Puteti sa mai fiti si seriosi din cand in cand?Suedia este numarul 2 in Europa la morti COVID/milionul de locuitori,dupa Belgia si numarul 1 la infectati /per milion, si se discuta inculparea epidemiologului sef pentru genocid!Numai suedez sa nu fi zilele astea..

  3. Suedezii s-au speriat pur si simplu. Terapia de soc prin care au trecut lunile anterioare i-a facut sa se fereasca si mai abitir de apropierea umana. Au intrat in hibernare. Sigur, ies afara, socializeaza…. asa, de la 3 m in aer liber. Asta au si urmarit. Nu este vorba de imunizare de turma, pentru ca nu au obtinut asta, infectiile fiind sub 10%. Dar au obtinut o modificare a comportamentului uman, de distantare. Asta da frica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.